current views are: 13

20 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση11:22

Γεννηματά: Η επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο θα έπρεπε να συνοδεύεται από επέκταση νότια και ανατολικά της Κρήτης

Η ομιλία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ στη συζήτηση για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.

Δημοσίευση 11:22’

Η ομιλία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ στη συζήτηση για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.

«Θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας πως το ΚΙΝΑΛ θα το ψηφίσει. Παράλληλα, αναφερόμενη στη σημερινή ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, είπε ότι μετά εισβολή στο Καπιτώλιο, «η σημερινή μέρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία», χαρακτηρίζοντας νίκη της δημοκρατίας στις ΗΠΑ ως νίκη σε όσους πιστεύουν στις αρχές της και εκφράζοντας την ελπίδα να ανοίξει μια νέα σελίδα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε πως «η συγκυρία το απαιτεί για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα μας. Η απόφαση αυτή θα έπρεπε να συνοδεύεται από επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης. Η μη επέκταση δημιουργεί προβλήματα, τώρα που ξεκινούν οι διερευνητικές».

Όπως είπε, είναι «ευθύνη του πρωθυπουργού να μας εξηγήσει γιατί δεν θα ψηφίσουμε την επέκταση αυτή. Να μας πει ο κ. Μητσοτάκης αν είναι στο σχεδιασμό του και να μας δώσει χρονοδιάγραμμα».

Ακόμη, η αναφέρθηκε στις τουρκικές διεκδικήσεις, λέγοντας πως χρειάζεται αποτελεσματική πολιτική αποτροπής της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής.

«Είναι αδιανόητο να ειναι ανακλαστικές οι αντιδράσεις στις τουρκικές δράσεις», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας αναθεωρημένη γραμμή, την οποία η κυβέρνηση ανέλαβε, κατά την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, κατ’επανάληψη.

Σύμφωνα με την κυρία Γεννηματά, «είναι επιβεβλημένο η κυβέρνηση πορευθεί με διακριτές κόκκινες γραμμές και να μην επιτρέψει τετελεσμένα από την πλευρά της Τουρκίας».

Στη συνέχεια, σημείωσε πως «μια συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν θα μπορούσε να είναι χρήσιμη, εφόσον σταματήσει κάθε πρόκληση από την τουρκική πλευρά».

«Μόνο όταν υπάρχει αρραγές μέτωπο, μπορεί η Ελλάδα να εκπέμπει σιγουριά και αυτοπεποίθηση» πρόσθεσε η Φώφη Γεννηματά.

Δείτε την ομιλία της Φώφης Γεννηματά:

«Να μη θριαμβολογεί ο κ. Μητσοτάκης»

«Δεν μπορείτε σήμερα να κάνετε κριτική, αν δεν κάνετε πρώτα αυτοκριτική, κύριε πρωθυπουργέ», παρατήρησε η Φώφη Γεννηματά στη δευτερολογία της σχολιάζοντας στους διαξιφισμούς και τις αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή. Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι η δημαγωγία και ο λαϊκισμός το 2011 με το αντιμνημόνιο φούντωσαν αυτό το κύμα της οργής και η χώρα το πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά καταλογίζοντας την ευθύνη στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα έπρεπε, σήμερα, να αναρωτηθούμε όλοι, ιδιαίτερα καθώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, που θα βρισκόταν η χώρα αν δεν υπήρχε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να βάλει πλάτη και να την κρατήσει μακριά από τη χρεοκοπία και την έξοδό της από την Ευρώπη και την ευρωζώνη», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην θριαμβολογεί και να χαμηλώσει τους τόνους, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα, γιατί, όπως ανέφερε, «όλοι γνωρίζουν, μέσα και έξω από αυτήν την αίθουσα, ότι δεν αποτέλεσε ποτέ μέχρι σήμερα επιλογή των ελληνικών κυβερνήσεων η τμηματική επέκταση των χωρικών μας υδάτων και ότι αυτό συμβαίνει επειδή ακριβώς έχουν αλλάξει οι συνθήκες, επειδή διαβιβάστηκαν με καθυστέρηση οι συνθήκες από την κυβέρνησή σας και αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε αυτή την επιλογή, που σήμερα πραγματικά όλοι στηρίζουμε, γιατί όλοι αντιλαμβανόμαστε σε αυτή την αίθουσα ότι στηρίζουν τα εθνικά μας συμφέροντα».

«Θέλω να σας πω κύριε πρωθυπουργέ ότι εσείς μόνοι σας μειώσατε τη σημασία αυτής της επιλογής, γιατί δεν την κάνατε ολοκληρωμένα», συμπλήρωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι δεν απάντησε στα ερωτήματα που έθεσε στην ομιλία της. «Σας ρώτησα, λοιπόν, με πολύ μεγάλη προσοχή, εάν προτίθεστε με κάποιον τρόπο να κάνετε κάποιο βήμα και αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενόψει των διερευνητικών. Επιλέξατε να μην απαντήσετε».

Επέμεινε τέλος στη θέση «να πιεστεί η Τουρκία για να δεχθεί να ενσωματώσει το δίκαιο της θάλασσας για να υπάρχει μία σοβαρή βάση για τη συζήτηση, για να καταλήξουμε με αξιώσεις, γιατί υπάρχουν αυτή τη στιγμή προϋποθέσεις και να μη χρεωθεί η χώρα μας – γιατί υπάρχει αυτός ο κίνδυνος στο σχεδιασμό της Τουρκίας- πιθανά μία αποτυχία αυτών των συνομιλιών. Ούτε για αυτό μου είπατε τίποτα» συμπλήρωσε.


σχετικα αρθρα