current views are: 16

20 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση13:18

Επί τάπητος η κατάργηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές – Ποιες αλλαγές συζητάει η κυβέρνηση – Έρχεται το νομοσχέδιο στο υπουργικό της 25ης Ιανουαρίου

Η κατάργηση της απλής αναλογικής αναδεικνύεται σε προτεραιότητα της κυβέρνησης και της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών υπό τον Μάκη Βορίδη.

Δημοσίευση 13:18’

Η κατάργηση της απλής αναλογικής αναδεικνύεται σε προτεραιότητα της κυβέρνησης και της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών υπό τον Μάκη Βορίδη.

Σε εκλογή δημάρχου  με ποσοστό που θα κυμαίνεται γύρω στο 40% και θέσπιση εκλογικού ορίου για να μπορεί ένας συνδυασμός να έχει εκπροσώπηση στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο, είναι μεταξύ των κατευθυντηρίων γραμμών που είναι στο τραπέζι στο πλαίσιο των αλλαγών του εκλογικού νόμου που αφορά τις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές. Η κατάργηση της απλής αναλογικής αναδεικνύεται σε προτεραιότητα της κυβέρνησης και της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών υπό τον Μάκη Βορίδη.

Την έφερε και την ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας πολλά προβλήματα διακυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο. Η ΝΔ τον κατηγόρησε για μικροκομματικές σκοπιμότητες και πρόθεση να προκαλέσει μπάχαλο καθώς είναι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είναι το μοναδικό στην Μεταπολίτευση που ενώ κέρδισε εθνικές εκλογές δεν πέτυχε παρά τα τεσσεράμισι χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση, να δημιουργήσει αναφορές στις τοπικές κοινωνίες. Γι αυτό και οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες στη μεγάλη πλειονότητα τους εξελέγησαν με την στήριξη της ΝΔ αλλά και του ΚΙΝ.ΑΛ.

Δέσμευση

Ο πρωθυπουργός στην επίσκεψη του στο υπουργείο Εσωτερικών την Τρίτη, αναφέρθηκε στην ξεχωριστή σημασία που αποδίδει στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος της Αυτοδιοίκησης. Ήδη η κυβέρνηση προχώρησε σε κάποιες πρώτες παρεμβάσεις για να διευκολύνει τη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών. Εάν δεν υπήρχαν αυτές ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας που εξελέγη με 67% αλλά στον πρώτο γύρο πήρε χαμηλό ποσοστό και εξέλεξε ελάχιστους συμβούλους, δεν θα μπορούσε να διοικήσει εφαρμόζοντας το πρόγραμμα του.

«Αποτελεί δέσμευσή μας να αλλάξουμε το σύστημα της απλής αναλογικής για να ευθυγραμμίζεται με καλύτερο τρόπο η βούληση των δημοτών με τις πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου θα παρουσιάσει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει στις 28 Ιανουαρίου. Θα ψηφιστεί μέσα στον Φεβρουάριο αφού θα ακουστούν οι απόψεις των θεσμικών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης.

Οι πέντε αλλαγές

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών στα «Παραπολιτικά 90,1» αλλά και από πληροφορίες του NEWPOST, οι βασικές αρχές του νέου εκλογικού συστήματος για τις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές είναι οι εξής:

  • Καταργείται η απλή αναλογική.
  • Ο δήμαρχος ή περιφερειάρχης θα μπορεί να εκλέγεται και από τον πρώτο γύρο. Εφόσον πιάνει ένα 40% αλλά έχει προβάδισμα τουλάχιστον πέντε μονάδων από τον δεύτερο υποψήφιο, είτε με ένα 42%. Τα ποσοστά εξετάζονται. Εφόσον δεν θα τηρούνται οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα πηγαίνουν στον β´ γύρο οι δύο υποψήφιοι που θα προηγούνται των υπολοίπων και θα εκλέγεται αυτός που συγκεντρώνει το 50% συν μία ψήφο.
  • Θα εξασφαλιστεί ότι ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης που εκλέγεται είτε στον πρώτο είτε στο δεύτερο γύρο, θα εκλέγει και την πλειοψηφία των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων. Δεν θα υπάρχει πλέον η αναλογική εκπροσώπηση των συνδυασμών.
  • Ο νέος νόμος θα μειώσει και τον αριθμό των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων για να είναι πιο συνεκτικό το σώμα.
  • Θα υπάρχει εκλογικό όριο για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο. Σήμερα δεν υπάρχει. Το ποσοστό αυτό θα 3% ή και 5%.

Άρωμα εκλογών;

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος ήταν στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ. Το γεγονός όμως ότι ανοίγει στην παρούσα χρονική συγκυρία και ενώ απομένουν άλλα τρεισήμισι χρόνια για τις επόμενες αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές, ξαναζεσταίνονται τα σενάρια που φέρουν το Μαξίμου να κρατάει ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, τον Σεπτέμβριο. Μία τέτοια εξέλιξη θα είχε ως αναγκαία προϋπόθεση να ισχύσει το καλό σενάριο για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είναι ένα διψήφιο προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ και πολιτική κυριαρχία του σημερινού πρωθυπουργού. Και τα δυο εξαρτώνται από την διαχείριση της πανδημίας, την εξέλιξη του εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό, το κατά πόσο το καλοκαίρι θα επιτευχθούν με τον τουρισμό κάποιοι στόχοι που θα κρατήσουν την οικονομία ζωντανή. Καθώς μάλιστα οι πρώτες κάλπες θα γίνουν με απλή αναλογική και η χώρα το πιο πιθανό είναι να οδηγηθεί σε διπλές εκλογές που θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα που ψήφισε η ΝΔ, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα και η πολυτέλεια επί πέντε εβδομάδες η χώρα να κυβερνηθεί από μία υπηρεσιακή  κυβέρνηση ( είναι το μεσοδιάστημα από τη μία κάλπη στην άλλη). Θα πρέπει να μην υπάρξουν αρνητικές ανατροπές και να μην διαταραχθεί το καλό κλίμα που θα μπορούσε να φέρει μια νέα νίκη  στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι ο κ.Βορίδης στο ερώτημα εάν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις και στον εκλογικό νόμο των εθνικών εκλογών (που κατήργησε την απλή αναλογική) απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο τώρα.


σχετικα αρθρα