ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεδιάσκεψη ΕΕ: Επί τάπητος η πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού – Συναγερμός για τις μεταλλάξεις

Δημοσίευση 21 Ιανουαρίου 2021, 19:00 / Ανανεώθηκε 21 Ιανουαρίου 2021, 20:58
Τηλεδιάσκεψη ΕΕ: Επί τάπητος η πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού – Συναγερμός για τις μεταλλάξεις
Facebook Twitter Whatsapp

Γερμανικό έγγραφο που έχει κυκλοφορήσει τις προηγούμενες μέρες στις Βρυξέλλες εκφράζει μεγάλη ανησυχία για τις μεταλλάξεις, τη λεγομένη Νοτιοαφρικανική και τη Βρετανική, και στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί σήμερα Πέμπτη το απόγευμα στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής περαιτέρω περιορισμός μετακινήσεων.

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα διευκόλυνε τις μετακινήσεις χωρίς την ανάγκη πραγματοποίησης τεστ για κορωνοϊό σε όλους τους ταξιδιώτες, είναι ένα από τα βασικά θέματα της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που έχει ως θέμα τον συντονισμό των κρατών - μελών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ενώ η Κομισιόν - όπως και αρκετές χώρες της Ένωσης, αλλά και διεθνείς Οργανισμοί,όπως η ΙΑΤΑ - τάσσονται υπέρ μίας τέτοιας ρύθμισης, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε σε δηλώσεις της ότι δεν αναμένει οριστικές αποφάσεις από την αποψινή τηλεδιάσκεψη. Σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι στο Βερολίνο άφησε να εννοηθεί ότι σε αυτή τη φάση δεν προτίθεται να συμφωνήσει σε ταξιδιωτικές διευκολύνσεις μέσω πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα ισχύουν για ολόκληρη την ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί και για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί, η καγκελάριος απάντησε ότι το θέμα δεν τίθεται για όσο διάστημα παραμένει άγνωστο αν όσοι έχουν εμβολιαστεί μεταδίδουν τον κορωνοϊό ή όχι. Επίσης δεν είναι γνωστό αν τα εμβόλια που κυκλοφορούν θα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά και στην περίπτωση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού που θα εμφανιστούν στην πορεία. Ένας άλλος αστάθμητος παράγοντας είναι, σύμφωνα με την καγκελάριο, κατά πόσο οι εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια θα είναι σε θέση να προμηθεύσουν τις απαιτούμενες ποσότητες εμβολίων. Μιλώντας μάλιστα για την Γερμανία, ανέφερε ότι ελπίζει ότι η Γερμανία θα διαθέτει αρκετές ποσότητες εμβολίου έτσι ώστε να μπορεί καθένας που θα το θελήσει, να εμβολιαστεί, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.Άφησε δε ανοικτό - ως «έσχατο μέσο» , όπως είπε, ακόμα και το κλείσιμο των γερμανικών συνόρων, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας.

Συναγερμός για τις μεταλλάξεις

Γερμανικό έγγραφο που έχει κυκλοφορήσει τις προηγούμενες μέρες στις Βρυξέλλες  εκφράζει μεγάλη ανησυχία για τις μεταλλάξεις, τη λεγομένη Νοτιοαφρικανική και τη Βρετανική, και στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί σήμερα Πέμπτη το απόγευμα στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής περαιτέρω περιορισμός μετακινήσεων εντός του μπλοκ, αλλά και πλήρης απαγόρευση εισόδου ακόμα και για πολίτες της ΕΕ που βρίσκονται σε τρίτες χώρες, πχ Έλληνες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, το Βερολίνο θα θέσει το θέμα της απαγόρευσης εισόδου, καθώς θεωρείται -τουλάχιστον για το βρετανικό στέλεχος του ιού- ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι είναι πιο μεταδοτικό, και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το γεγονός ότι ήδη εξαπλώνεται στην ευρωπαϊκή επικράτεια, αλλά και για το γεγονός ότι οι περισσότερες χρως της Ένωσης  δεν έχουν τις δυνατότητες να κάνουν τις αναγκαίες γενετικές αναλύσεις για να δουν τη διασπορά του. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr