current views are: 9

22 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση08:45

Κορωνοϊός – Ανησυχία για τις μεταλλάξεις: Έκτακτη σύσκεψη στο υπ. Υγείας – Συστήνεται πανελλαδικό δίκτυο επιτήρησης

Αυξάνεται η ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού. Σύσκεψη για τη γονιδιωματική επιτήρηση του SARS-CoV-2 συγκάλεσε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Συστήνεται πανελλαδικό δίκτυο επιτήρησης.

Δημοσίευση 08:45’

Αυξάνεται η ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού. Σύσκεψη για τη γονιδιωματική επιτήρηση του SARS-CoV-2 συγκάλεσε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Συστήνεται πανελλαδικό δίκτυο επιτήρησης.

Έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας συγκάλεσε για τις 13:30 ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με θέμα τις μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού, που εξαπλώνονται σε ολόκληρο τον πλανήτη και ανησυχούν τους ειδικούς.

Αντικείμενο της σύσκεψης είναι ο συντονισμός και η ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι Καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.

Συνολικά στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους, ωστόσο δύο εξ αυτών είναι «ορφανά» δηλαδή τα άτομα ούτε είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό, ούτε είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που είχαν ταξιδέψει. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να υπάρξει διασπορά της μετάλλαξης στην κοινότητα. Τα δύο «ορφανά» μεταλλαγμένα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, σε περιοχή του δήμου Αθηναίων και στην Κρήτη.

Ανησυχία Κικίλια για τα αυξημένα κρούσματα και τις μεταλλάξεις

Κατά την ενημέρωση της Πέμπτης στο υπουργείο Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την ανησυχία του για την μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων και τον αριθμό των νέων μολύνσεων, λέγοντας ότι «παρά τα μέτρα, τα κρούσματα είναι περίπου 500 την ημέρα, με μικρή αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η μέση ηλικία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι τα 46 χρόνια και οι ηλικίες σε έξαρση είναι από τα 45 έως τα 54 και τα 65 έως τα 74 έτη».

Ο κ. Κικίλιας επανέλαβε την έκκληση προς όλους για τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας, ενώ πρόσθεσε ότι «τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι 5.881, εκ των οποίων τα 2.304 στην Αττική και 1.482 στην κεντρική Μακεδονία. Τα περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες κατ΄ αναλογία πληθυσμού, καταγράφηκαν σε Δυτική Αττική, Θάσο και Βοιωτία. Περισσότεροι από 1.390 συμπολίτες μας νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μας, ενώ από τους περίπου 300 διασωληνωμένους, οι 112 είναι ηλικίας από 18 έως 64 ετών. Οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ- COVID μειώνονται. Παραμένει κατειλημμένο το 50% των ΜΕΘ- COVID στην επικράτεια, 59% στην Αττική και 57% στη Θεσσαλονίκη».

Ο Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε τον προβληματισμό και την αγωνία των υγειονομικών Αρχών σε όλη την ΕΕ για την εξάπλωση του κορωνοϊού και τις μεταλλάξεις, αναφέροντας την κατάσταση που έχει επιδεινωθεί σε χώρες όπως η Βρετανία και Γερμανία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τον τρόπο και την ταχύτητα με την οποία διασπείρεται η COVID στην Ευρώπη. Η Μεγάλη Βρετανία είχε εχθές 1.820 θανάτους. Ο υψηλότερος αριθμός σε ένα 24ωρο στη χώρα από την αρχή της πανδημίας. Επίσης προβληματίζει το θέμα της μετάλλαξης του ιού. Η Γερμανία καταγράφει καθημερινά πάνω από 1.000 θανάτους. Η Πορτογαλία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, η Ισπανία επίσης σε πίεση, η Γαλλία. Και φυσικά δεν μπορώ να ξεχάσω- και ουδέποτε θα γίνει αυτό- ότι και εμείς έχουμε πληρώσει βαρύ τίμημα έχοντας χάσει μέχρι χθες 5.545 συνανθρώπους μας, κάτι το οποίο προσωπικά με στεναχωρεί και τονίζει τη σημασία της επαγρύπνησης».

«Μέχρι το εμβόλιο δεν είχαμε άλλο μέτρο προστασίας, πέρα από τα μέτρα ατομικής προστασίας. Τώρα υπάρχει το εμβόλιο. Η διαδικασία των εμβολιασμών με την στήριξη του Συστήματος Υγείας είναι τα όπλα στα οποία θα στηριχθούμε και τους επόμενους μήνες για να παρούμε τις ζωές μας πίσω».

Τι απάντησε στο Newpost η Μίνα Γκάγκα για τις μεταλλάξεις

Η πνευμονολόγος και διευθύντρια της 7ης κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία Μίνα Γκάγκα, απαντώντας στην ενημέρωση της Πέμπτης στο υπουργείο Υγείας σε ερώτηση του Newpost για τις μεταλλάξειςεκτίμησε πως βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, τα εμβόλια τις καλύπτουν.

«Τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι ότι τα εμβόλια μπορούν να καλύψουν τις μεταλλάξεις. Οι μεταλλάξεις είναι κάτι που βλέπουμε στους ιούς. Είναι τελείως διαφορετικό απ ότι ήμασταν έξι μήνες πριν γιατί σήμερα έχουμε ένα εμβόλιο και για την υπόσχεση που υπάρχει από τη βιομηχανία ότι τα εμβόλια μπορούν να προσαρμοστούν σε μία νέα μετάλλαξη και μέσα σε έξι εβδομάδες να έχουμε ένα νέο εμβόλιο» τόνισε η κυρία Γκάγκα.

«Καμπάνα» ECDC για τις μεταλλάξεις: Η ΕΕ να είναι έτοιμη για αυστηρότερα μέτρα

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία αρμόδια για τις επιδημίες κάλεσε σήμερα τα μέλη της να είναι σε ετοιμότητα για να λάβουν αυστηρότερα μέτρα «εντός των προσεχών εβδομάδων» με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης των νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, αυξάνοντας το επίπεδο επαγρύπνησής της.

«Το βασικό μήνυμα είναι να προετοιμαστούμε για ταχεία κλιμάκωση της αυστηρότητας των μέτρων (κατά του κορωνοϊού) εντός των προσεχών εβδομάδων ώστε να διατηρηθούν οι δυνατότητες φροντίδας και να αυξηθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού», έγραψε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕΚΠΕΝ/ECDC).

Το ECDC, στο οποίο μετέχουν οι 27 χώρες της ΕΕ καθώς και η Βρετανία, η Νορβηγία και η Ισλανδία, αύξησε σε «υψηλή/πολύ υψηλή» την αξιολόγησή του για τους υγειονομικούς κινδύνους που συνδέονται με τις νέες παραλλαγές, έναντι «υψηλής» στην πρώτη αξιολόγησή του στα τέλη Δεκεμβρίου.

Όπως έχει ήδη κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η ευρωπαϊκή υπηρεσία που εδρεύει στη Στοκχόλμη κάλεσε επίσης τα μέλη της να ενισχύσουν τις ικανότητές τους στα διαγνωστικά τεστ και, κυρίως τις δυνατότητες προσδιορισμού της αλληλουχίας, ώστε να εντοπίζονται καλύτερα οι νέες βρετανικές, νοτιοαφρικανικές ή βραζιλιάνικες παραλλαγές, όπως αποκαλούνται.

«Δεδομένου ότι οι πληθυσμοί που ευθύνονται για τη μετάδοση δεν θα εμβολιαστούν για μερικούς μήνες, συνιστάται στα κράτη μέλη να είναι επιφυλακτικά πριν από τη χαλάρωση» των περιοριστικών τους μέτρων, ζητεί το ΕΚΠΕΝ στην έκθεσή του.

«Βάσει των στοιχείων για τη σημαντικά υψηλότερη μεταδοτικότητα των νέων παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία, οι εθνικές αρχές θα πρέπει να είναι έτοιμες να λάβουν ακόμη αυστηρότερα μέτρα και να ενθαρρύνουν τους πολίτες να τα τηρούν», συνεχίζει η ευρωπαϊκή υπηρεσία, η οποία συνιστά επίσης στις αρχές να προετοιμαστούν για αυξημένους αριθμούς ασθενών στα νοσοκομεία.

Για τη λεγόμενη βρετανική παραλλαγή (“VOC 202012/01” ή “B.1.1.7”), το ΕΚΠΕΝ κατέγραφε την Τρίτη σχεδόν 1.300 κρούσματα στις χώρες μέλη του εκτός της Βρετανίας, όπου το στέλεχος πλέον κυριαρχεί.

Για τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή (“501Y.V2”) εντοπίστηκαν 27 κρούσματα σε δέκα χώρες της ζώνης του ΕΚΠΕΝ, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο, σύμφωνα με την καταμέτρησή του στις 19 Ιανουαρίου.


σχετικα αρθρα