ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναγνωριστική πτήση οι Διερευνητικές του Ντολμά Μπαχτσέ - «Τοπογράφος - μηχανικός» η Χάγη κατά τον Σαμαρά - Το παρασκήνιο από το power game

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 25 Ιανουαρίου 2021, 07:00 / Ανανεώθηκε 25 Ιανουαρίου 2021, 07:30
Αναγνωριστική πτήση οι Διερευνητικές του Ντολμά Μπαχτσέ - «Τοπογράφος - μηχανικός» η Χάγη κατά τον Σαμαρά - Το παρασκήνιο από το power game
Facebook Twitter Whatsapp

Είναι ο 61ος κύκλος. Οι συζητήσεις θα είναι διάρκειας μιας ημέρας. Θα γίνουν στην αίθουσα διασκέψεων του παλατιού Ντολμά Μπαχτσέ.

Να πιάσουν το νήμα από το σημείο που κόπηκε λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, πριν από πέντε χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2016, είναι ο στόχος των διερευνητικών επαφών που διεξάγονται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Στην ουσία πρόκειται για μία αναγνωριστική πτήση των προθέσεων της άλλης πλευράς, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε διπλωματική πηγή στο NEWPOST.

Είναι ο 61ος κύκλος. Οι συζητήσεις θα είναι διάρκειας μιας ημέρας. Θα γίνουν στην αίθουσα διασκέψεων του παλατιού Ντολμά Μπαχτσέ. Πολλά άλλαξαν από τον 60ο κύκλο. Η Τουρκία μεταξύ άλλων κάθεται στο τραπέζι έχοντας υπογράψει το παράνομο αλλά υπαρκτό τούρκο-λιβυκό μνημόνιο για κοινή ΑΟΖ και η Ελλάδα με τις Συμφωνίες για κοινή ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο αλλά και την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Έχει προηγηθεί ένα καυτό καλοκαίρι με τους δύο στόλους να έχουν πάρει επί μήνες, θέσεις σε διάταξη μάχης στην Ανατολική Μεσόγειο. Έγινε η αλλαγή σκυτάλης στο Λευκό Οίκο με τον Τζο Μπάϊντεν να κρατάει σκληρή γραμμή αναφορικά με τους ρωσικούς S400 και να απειλεί την Τουρκία μέσω του νέου υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με επέκταση κυρώσεων και σε άλλους τομείς (πέραν της αμυντικής βιομηχανίας της) όπως είναι η ενέργεια, οι φαρμακευτικές ύλες, η γεωργία κλπ. Όσο για την ΕΕ για πρώτη φορά μετά από χρόνια αμηχανίας ετοιμάζεται να συζητήσει στη Σύνοδο Κορυφής της 25-26 Μαρτίου, το πλέγμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και τυχόν κυρώσεις εάν η Τουρκία γυρίσει την πλάτη για μια φορά ακόμη στη διπλωματία.

Ούτε ναυάγιο, ούτε πανηγυρισμοί

Οι πιέσεις είναι πολλές. Έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στο κυπριακό. Έμπειροι γνώστες της διπλωματικής σκακιέρας αλλά και κυβερνητικές πηγές αποφεύγουν να τοποθετήσουν τον πήχη ψηλά ή χαμηλά. Η συνισταμένη των απόψεων τους είναι ότι δεν αναμένεται σήμερα καμιά είδηση. Ούτε ναυάγιο στις διερευνητικές επαφές -εκτός απροόπτου βέβαια- ολύτε όμως και διαρροές για κλίμα συνεννόησης που θα μπορούσε να λύσει το γόρδιο δεσμό των δύσκολων ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Η Ελλάδα κάθεται στο τραπέζι για να διερευνήσει εάν θα μπορούσαν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη μία και μόνη διαφορά που αναγνωρίζει, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας» δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στο NEWPOST. «Έχει το Δίκαιο με το μέρος της και αναμένει να δει από την Τουρκία εάν θα το σεβαστεί.»

Οι διερευνητικές επαφές έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν το πρωί, να υπάρχει μία διακοπή το μεσημέρι και να συνεχιστούν νωρίς το απόγευμα. Έχουν αυστηρά εμπιστευτικό χαρακτήρα. Η κάθε πλευρά κρατάει τα δικά της πρακτικά -σημειώσεις για την ακρίβεια- χωρίς να γνωρίζει η μία τι γράφει η άλλη, ούτε βέβαια δεσμεύεται από τους όποιους ισχυρισμούς της.

Οι διερευνητικές επαφές δεν θα πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη πολιτική σημασία από αυτήν την οποίαν έχουν. Ούτε όμως πρέπει και να τις υποβαθμίσουμε, ακόμη και αν ο χρόνος δείξει ότι και ο 61ος κύκλος ήταν η συνήθης επανάληψη της προσχηματικής τακτικής που ακολουθεί η Τουρκία όταν πιέζεται ή παζαρεύει. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θεωρεί ότι έχουν πάρει «μια μυθική διάσταση» διότι πέρασε αρκετός χρόνος από τις προηγούμενες. Ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται για διαπραγματεύσεις. «Σκοπός των επαφών είναι να διερευνηθούν σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις επί ενός και μόνο ζητήματος» δήλωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών αναφερόμενος στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία σε διαπραγματεύσεις, που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού που θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Στις διερευνητικές δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών» ξεκαθάρισε για μια φορά ακόμη. «Δεν συζητείται θέμα που αφορά την εθνική κυριαρχία» τόνισε.
«Εμείς προσερχόμαστε καλή τη πίστει στις επαφές αυτές. Με εποικοδομητικό πνεύμα Και, κυρίως, δεν προκαλούμε. Δεν επιθυμούμε την κλιμάκωση. Ούτε προσπαθούμε να δυναμιτίσουμε τις διερευνητικές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αντιθέτως, ευελπιστούμε ότι οι επαφές αυτές θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση. Ελπίζω ότι και η τουρκική πλευρά θα προσέλθει στις επαφές αυτές με αντίστοιχο πνεύμα.»

Ανοιχτές ημερομηνίες

Εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα στον 61ο γύρο, θα ακολουθήσει ο 62ος στην Ελλάδα. Δεν αναμένονται σήμερα ανακοινώσεις για το πότε θα διεξαχθεί. Η ημερομηνία ανακοινώνεται λίγες ημέρες πριν. Εξαρτάται από το κλίμα. Υπήρξαν χρονιές που έγιναν και 10 κύκλοι διερευνητικών επαφών. Η τελευταία διακοπή όμως ήταν η μεγαλύτερη που σημειώθηκε (πέντε χρόνια) λόγω της έντασης.

Όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και υπάρξει το κατάλληλο κλίμα θα υπάρξει συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και συνάντηση στο ανώτατο επίπεδο, Μητσοτάκη – Ερντογάν, όπως ήδη σας έχει γράψει στο NEWPOST.

Ο Σαμαράς

Φωτιές άναψε η συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Καθημερινή, στην οποία, την παραμονή των διερευνητικών επαφών εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του τραβώντας διαχωριστική γραμμή από την κυβερνητική πολιτική. «Με πειρατές δεν κάνεις διάλογο» δήλωσε και τάχθηκε κατά του «δόγματος κατευνασμού». Θεωρεί ότι «μόνο με αποτροπή αντιμετωπίζεται ο επεκτατιστής» και ότι η έναρξη των διερευνητικών επαφών ακυρώνει στην ουσία κάθε συζήτηση για κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας από την ΕΕ.

Στην ερώτηση εάν η Τουρκία επιμείνει στις διεκδικήσεις της απάντησε: «Αρνούμαστε να συζητήσουμε πώς θα μοιράσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας! Γιατί, εάν δεχόμασταν να μπούμε σε τέτοια συζήτηση, το θέμα δεν είναι «να τους δώσουμε κάτι, ώστε να σώσουμε τα υπόλοιπα»-όπως υποστηρίζεται από ορισμένους. Διότι, αφού πάρουν κάτι τώρα, θα επανέλθουν με νέες απειλές, ώστε να πάρουν και άλλα… Γι΄αυτό και έχω πει: Με «πειρατές» δεν κάνω διάλογο».
Πέρα από το blame game που προσπαθούμε να παίξουμε, υπάρχει και το power game, που πρέπει κάποτε να μάθουμε» τόνισε.

Ο πρώην πρωθυπουργός είναι κατηγορηματικά αντίθετος και με μια προσφυγή στη Χάγη.
«Δυστυχώς, αυτό μας ζητάνε…» δήλωσε. «Δηλαδή να παραιτηθούμε εξαρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το διεθνές δίκαιο. Με απλά λόγια: Εμείς, με το συνυποσχετικό να έχουμε παραχωρήσει από πριν θαλάσσια οικόπεδα και να ζητήσουμε μετά από τη Χάγη να βάλει τη σφραγίδα … του τοπογράφου μηχανικού. Σε αυτό έχω διαφωνήσει κατηγορηματικά. Και δεν διαφωνώ μόνον εγώ. Έχουν διαφωνήσει σχεδόν οι πάντες στην Ελλάδα».

Το Μαξίμου δεν εξέφρασε κάποια ενόχληση. «Κανένα σχόλιο» ήταν η απάντηση κυβερνητικών πηγών. «Ο κ.Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός, ιστορικό στέλεχος της ΝΔ και οι θέσεις του για τα εθνικά θέματα είναι γνωστές εδώ και καιρό, δεν υπάρχει κάποια έκπληξη.»

Η αντιπολίτευση σχεδόν σύσσωμη χαρακτήρισε «όμηρο του Σαμαρά» και της δεξιάς πτέρυγας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπάρχει και μία εσωκομματική μουρμούρα. Είναι οι «ρεαλιστές» και οι «πατριώτες». Αρκετοί αναρωτιούνται και «που το πάει ο Σαμαράς». Λίγοι θα στοιχημάτιζαν πάντως ότι θα έκανε κόμμα. Όπως έχει δηλώσει όμως ότι αισθάνεται ελεύθερος να λέει την άποψη του.

Στην παρούσα φάση που είναι κυρίαρχος εντός και εκτός ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλες οι τάσεις έχουν υποχωρήσει. Κανένας άλλος βουλευτής της ΝΔ δεν έχει βγει μέχρι στιγμής για να εκφράσει δημοσίως τη διαφωνία του με τις διερευνητικές επαφές. Επίσης το δίλημμα πόλεμος ή Χάγη είναι υπαρκτό για πολλούς.

Από την άλλη αν και δεν υπήρξε καμία απολύτως συνεννόηση με το Μαξίμου, οι θέσεις του πρώην πρωθυπουργού μπορεί να αξιολογηθούν αναλόγως από την τουρκική πλευρά και να αποτελέσουν διαπραγματευτικό όπλο.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr