current views are: 12

25 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση09:07

Ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές: Ο εξ απορρήτων του Ερντογάν στις συζητήσεις – Τι προσδοκά η Ελλάδα

Ο Ιμπραήμ Καλίν υποδέχτηκε την ελληνική αποστολή κατά την πρεμιέρα του 61ου κύκλου των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας.

Δημοσίευση 09:07’

Ο Ιμπραήμ Καλίν υποδέχτηκε την ελληνική αποστολή κατά την πρεμιέρα του 61ου κύκλου των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας.

Πρεμιέρα για το νέο κύκλο διερευνητικών επαφών – μετά από διακοπή πέντε ετών – είχαμε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.
Αντικείμενο των επαφών, η διερεύνηση σημείων σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Από το βράδυ της Κυριακής η τουρκική προεδρία αναβάθμισε αυτή τη συνάντηση, καθώς στις διερευνητικές συμμετέχει και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν και εξ απορρήτων του, Ιμπραήμ Καλίν.

Ο Καλίν υποδέχτηκε την ελληνική αποστολή στο Ντολμά Μπαχτσέ. Η ελληνική πλευρά διαμηνύει πως «οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις» και όπως τόνισε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών δεν συζητάμε για αποστρατιωτικοποίηση νησιών ή θέματα εθνικής κυριαρχίας.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού, το οποίο στη συνέχεια θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. 

Οι αποστολές των δύο χωρών

Της ελληνικής αποστολής ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης ο οποίος ασχολείται με το θέμα από το 2010. Μαζί του και ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού ο οποίος στο παρελθόν έχει ηγηθεί της αρμόδιας Δ/νσης του ΥΠΕΞ για την Τουρκία. Στην τουρκική αποστολή βρίσκονται ο Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργός Εξωτερικών και ο Τσαγατάι Έρτζιγιες, διευθυντής αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ).

Άλλαξε ο τόπος της πρώτης συνάντησης

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ1, η μεταφορά του τόπου διεξαγωγής από το ξενοδοχείο Swisshotel στο γραφείο που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί για σημαντικές συναντήσεις αποτελεί κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί ως αναβάθμιση της όλης διαδικασίας, στην οποία η Άγκυρα θα δώσει μεγάλη προβολή διότι πίσω από την Ελλάδα είναι η Ε.Ε. και η Τουρκία θέλει να δείξει την πρόθεσή της να διαπραγματευτεί σωστά και ότι θέλει να συνεργαστεί σε πολλούς τομείς. Στην περιοχή τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.

Η θέση και οι προσδοκίες της Ελλάδας

Έμπειροι γνώστες της διπλωματικής σκακιέρας αλλά και κυβερνητικές πηγές αποφεύγουν να τοποθετήσουν τον πήχη ψηλά ή χαμηλά. Η συνισταμένη των απόψεων τους είναι ότι δεν αναμένεται σήμερα καμιά είδηση. Ούτε ναυάγιο στις διερευνητικές επαφές -εκτός απροόπτου βέβαια- ολύτε όμως και διαρροές για κλίμα συνεννόησης που θα μπορούσε να λύσει το γόρδιο δεσμό των δύσκολων ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Η Ελλάδα κάθεται στο τραπέζι για να διερευνήσει εάν θα μπορούσαν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη μία και μόνη διαφορά που αναγνωρίζει, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας» δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στο NEWPOST. «Έχει το Δίκαιο με το μέρος της και αναμένει να δει από την Τουρκία εάν θα το σεβαστεί.»


σχετικα αρθρα