ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαριάδης- Χατζηγιαννάκης: Κύριε Βορίδη, γιατί 40% κι όχι 35% ή 45% για την εκλογή Αυτοδιοικητικών;

Δημοσίευση 25 Ιανουαρίου 2021, 18:00 / Ανανεώθηκε 25 Ιανουαρίου 2021, 18:39
Ζαχαριάδης- Χατζηγιαννάκης: Κύριε Βορίδη, γιατί 40% κι όχι 35% ή 45% για την εκλογή Αυτοδιοικητικών;
Facebook Twitter Whatsapp

Ο κ. Βορίδης, συμπληρώνουν οι τομεάρχες, έρχεται να τελειώσει αυτό που ξεκίνησε ο κ. Θεοδωρικάκος, προαναγγέλλοντας με διαδοχικές δημόσιες εμφανίσεις την κατάθεση νομοσχεδίου, με το οποίο αλλάζει το εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Με πρόφαση την κυβερνησιμότητα και την αποτελεσματικότητα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώνει τη μεθοδευμένη και ιεραρχημένη της επίθεση στο θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης», τονίζουν σε κοινή τους δήλωση ο τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και ο αναπλ. τομεάρχης Εσωτερικών & υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση Μίλτος Χατζηγιαννάκης, σχετικά με το νέο εκλογικό σύστημα που προαναγγέλει η κυβέρνηση για την Αυτοδιοίκηση. 

Ο κ. Βορίδης, συμπληρώνουν οι τομεάρχες, έρχεται να τελειώσει αυτό που ξεκίνησε ο κ. Θεοδωρικάκος, προαναγγέλλοντας με διαδοχικές δημόσιες εμφανίσεις την κατάθεση νομοσχεδίου, με το οποίο αλλάζει το εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, το ποσοστό που θα χρειάζεται ένας υποψήφιος δήμαρχος ή περιφερειάρχης για να εκλεγεί -και να κερδίσει ενισχυμένη πλειοψηφία στο αντίστοιχο συμβούλιο- υπολογίζεται περίπου σε 40%. Γιατί όχι 35%; Γιατί όχι 45%; Ποια είναι η αρχή που προσδιορίζει το 40% ως ποσοστό κοινωνικής νομιμοποίησης για την δημοτική αρχή;», υπογραμμίζουν οι τομεάρχες. 

«Ο κ.Βορίδης μας πηγαίνει πίσω ολοταχώς, σε ένα μοντέλο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που όλοι, ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου, συμφωνούσαμε εδώ και χρόνια ότι είχε εξαντλήσει τα όριά του έπρεπε να αλλάξει, ενσωματώνοντας θετικές ευρωπαϊκές πρακτικές και στο επίπεδο της αντιπροσωπευτικότητας και στο επίπεδο της αποτελεσματικότητας», προσθέτουν. 

Σύμφωνα με του ίδιους, η επίκληση στην κυβερνησιμότητα είναι πρόδηλα προσχηματική, εφόσον η εκλογή ενός υποψήφιου δημάρχου με την πλειοψηφία του 50% και άνω μέσα από τη διαδικασία του δεύτερου γύρου εξασφαλίζει ταυτόχρονα και τη δημοκρατική νομιμοποίηση της νίκης του. 

Για μία ακόμα φορά η ΝΔ, σημειώνουν οι τομεάρχες, εμφανίζει τη γνωστή της δυσανεξία στις δημοκρατικές διαδικασίες, στον προγραμματικό πολιτικό διάλογο και στις αναγκαίες συγκλίσεις που πρέπει να υπάρξουν ιδίως σε τοπικό επίπεδο, στη συνταγματική επιταγή της ισότητας της ψήφου και τη σημασία του δημόσιου ελέγχου. «Για να καμουφλάρει τη βαθιά αντιδημοκρατική αντίληψή της, σχηματίζει το ψευδεπίγραφο δίλημμα της κυβερνησιμότητας απέναντι στη δημοκρατική αντιπροσώπευση και την κοινωνική λογοδοσία», συνεχίζουν. 

Κυβερνησιμότητα και δημοκρατία όμως, επισημαίνουν, δεν γίνεται να λειτουργήσουν αντιπαραθετικά. «Εφόσον η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ομνύει στον Ευρωπαϊσμό και τις φιλελεύθερες αξίες, ας μας υποδείξει σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζεται στην Αυτοδιοίκηση το εκλογικό σύστημα που η ίδια προτείνει. Θα δυσκολευτεί να βρει, καθώς τα συστήματα της απλής αναλογικής, σε διάφορες παραλλαγές, αποτελούν το κυρίαρχο μοντέλο στην ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση, με το δημοτικό συμβούλιο να συνιστά το κυρίαρχο σώμα και την κυβερνησιμότητα να διασφαλίζεται με ισορροπημένη κατανομή εξουσίας σε διάφορα όργανα», τονίζουν. 

«Η αλήθεια όμως είναι πως τη ΝΔ δεν την αφορά τίποτα από όλα αυτά. Η ΝΔ συνεχίζει να βλέπει την αυτοδιοίκηση όχι ως αυτόνομο πεδίο άσκησης πολιτικής δίπλα στις ανάγκες του πολίτη, αλλά ως άλλο ένα πεδίο μεταφοράς των παθογενειών της κεντρικής διοίκησης και της κομματικής αντιπαράθεσης σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό σε κάθε γειτονιά.

Προτιμά την οπισθοδρόμηση και την επιστροφή σε ένα εκλογικό μοντέλο που αλλοιώνει την κοινωνική έκφραση, στρεβλώνει την εκπροσώπηση και ευνοεί την αδιαφάνεια στην άσκηση εξουσίας και το πάλαι ποτέ κραταιό πελατειακό σύστημα που οδήγησε εν μέσω άλλων τη χώρα στη χρεοκοπία», υπογραμμίζουν. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, θα προσέλθει στο συγκεκριμένο διάλογο με τεκμηριωμένες προτάσεις και θέσεις. Οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, η ευρωπαϊκή πραγματικότητα, η εμπειρία από την εξέλιξη και τον εκδημοκρατισμό του αυτοδιοικητικού θεσμού στη χώρα, ο εξαντλητικός διάλογος με όλες τις προοδευτικές φωνές στο χώρο της αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού θα είναι οι οδοδείκτες για την θεμελίωση της προγραμματικής μας αντιπρότασης», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ. 
 
 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr