current views are: 12

26 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση14:03

Πριν τη Σύνοδο Κορυφής ο 62ος κύκλος στην Αθήνα – Χλωμές οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας – «Συμπαγής η ΚΟ της ΝΔ» το μήνυμα του Μαξίμου

Είναι ίσως η πρώτη φορά που μετά το πέρας ενός γύρου διερευνητικών επαφών ανακοινώνεται ο επόμενος, όπως παρατήρησαν διπλωματικές πηγές. Αντιστοίχως αντέδρασε και η τουρκική πλευρά. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ό,τι συνεχίζονται οι διερευνητικές συνομιλίες.

Δημοσίευση 14:03’

Είναι ίσως η πρώτη φορά που μετά το πέρας ενός γύρου διερευνητικών επαφών ανακοινώνεται ο επόμενος, όπως παρατήρησαν διπλωματικές πηγές. Αντιστοίχως αντέδρασε και η τουρκική πλευρά. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ό,τι συνεχίζονται οι διερευνητικές συνομιλίες.

Με μια λακωνική ανακοίνωση η οποία, όμως, προανήγγειλε ότι ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών θα λάβει χώρα στην Αθήνα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε το στίγμα της επόμενης ημέρας. Είναι ίσως η πρώτη φορά που μετά το πέρας ενός γύρου διερευνητικών επαφών ανακοινώνεται ο επόμενος, όπως παρατήρησαν διπλωματικές πηγές. Αντιστοίχως αντέδρασε και η τουρκική πλευρά. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ό,τι συνεχίζονται οι διερευνητικές συνομιλίες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «προωθητική παράμετρο» τις διερευνητικές επαφές μέσα σε ένα περιβάλλον άμεσης και πιο στενής στρατιωτικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη Μεσόγειο όπως τόνισε κατά την συνάντηση του με την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την αγορά των 18 Rafale. «Η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που είναι και το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών» τόνισε οριοθετώντας και τη μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Αθήνα.

Τον Φεβρουάριο

Ημερομηνία δεν δόθηκε για τον 62ο γύρο. Οι εκτιμήσεις κυβερνητικών πηγών τον τοποθετούν μέσα στον Φεβρουάριο ή το αργότερο αρχές Μαρτίου ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι όντως υπάρχει διάθεση για διάλογο. Υπάρχει πλέον ανοιχτή γραμμή Αθήνας- Άγκυρας.

Βιάζονται βέβαια κυρίως οι Τούρκοι. Θέλουν να προλάβουν την Σύνοδο Κορυφής της 25-26 Μαρτίου όπου θα συζητηθεί όλο το πλέγμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και το ενδεχόμενο επέκτασης των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εάν συνεχιστούν οι μονομερείς ενέργειες. Μετά τις διερευνητικές επαφές το σενάριο των κυρώσεων έχει εξασθενήσει καθώς χώρες με προεξέχουσα την Γερμανία δεν θέλουν να υπάρχει πάνω στο τραπέζι.

Ο Ερντογάν γνωρίζει καλά το επικοινωνιακό παιχνίδι. Δεν είναι τυχαίο ότι την ημέρα των διερευνητικών επαφών ήταν και ο ίδιος στην Κωσταντινούπολη, παραχώρησε το προεδρικό γραφείο στο παλάτι του Ντολμά Μπαχτσέ για να γίνουν οι συνομιλίες και έστειλε τον εξ απόρρητων και εκπρόσωπο της προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν -χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής αποστολής – προκειμένου να αναβαθμίσει τις διερευνητικές επαφές και να προσδώσει και πολιτικό χαρακτήρα, ενώ στην ουσία δεν πρόκειται για διαπραγματεύσεις αλλά για τεχνικής φύσεως συνομιλίες.

Ανοιχτός δίαυλος

Λίγες ήταν οι τρεις ώρες για διεξαγωγή διερευνητικών επαφών. Διπλωμάτες εκτιμούν ότι απλώς οι δυο αντιπροσωπείες αναλώθηκαν στην επανεξέταση και αξιολόγηση των προηγούμενων επαφών, προκειμένου να ξαναπιάσουν το νήμα από εκεί που διακόπηκε πριν από πέντε χρόνια. Δεν πρέπει να μπήκαν στην ατζέντα που προκαλεί και τις τριβές.

Το καλό κλίμα που υπάρχει πάντως μετά από πολλούς μήνες έντασης ανοίγει το δρόμο για τετ α τετ του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε πρώτη φάση και του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν σε δεύτερη, όταν γίνουν πιο ώριμες οι συνθήκες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του NEWPOST.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν ανεβάζει ψηλά το θέμα των διερευνητικών επαφών καθώς διεξάγονται εδώ και 19 χρόνια χωρίς κάποια κατάληξη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στην Πρόεδρο Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επέλεξε να αναφερθεί μόνο στον εμβολιασμό μπροστά στις κάμερες. Το ενδεχόμενο να είναι προσχηματικές οι κινήσεις της Τουρκίας για να αποφύγει τις κυρώσεις παραμένει ανοιχτό. Ο χρόνος θα αποκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις της. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η ευρωπαϊκή στροφή Ερντογάν που λειτουργεί ως ένεση και στην οικονομία της, ανεβάζουν την δημοτικότητα της κυβέρνησης του σχεδόν στα εκλογικά ποσοστά της (κοντά στο 50%) ενώ πριν από 10 ημέρες είχε κατρακυλήσει γύρω στο 30-35%.

Η ΚΟ της ΝΔ και οι συμφωνίες

Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι φωνές που στέλνουν το μήνυμα ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ παραμένει συμπαγής, απαντώντας στην αντιπολίτευση που μιλάει ακόμη και για απώλεια της δεδηλωμένης με αφορμή τις απόψεις που εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Οι τελευταίες κινούνται σε διαφορετική γραμμή από της κυβέρνησης σε ότι αφορά στις διερευνητικές επαφές αλλά και μια προσφυγή στη Χάγη. «Με πειρατές δεν κάνεις διάλογο» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και τάχθηκε κατά του «δόγματος κατευνασμού». «Πέρα από το blame game που προσπαθούμε να παίξουμε, υπάρχει και το power game, που πρέπει κάποτε να μάθουμε» τόνισε. Είναι κατηγορηματικά αντίθετος και με μια προσφυγή στη Χάγη. «Δυστυχώς, αυτό μας ζητάνε…» δήλωσε. «Δηλαδή να παραιτηθούμε εξαρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το διεθνές δίκαιο. Με απλά λόγια: Εμείς, με το συνυποσχετικό να έχουμε παραχωρήσει από πριν θαλάσσια οικόπεδα και να ζητήσουμε μετά από τη Χάγη να βάλει τη σφραγίδα … του τοπογράφου μηχανικού. Σε αυτό έχω διαφωνήσει κατηγορηματικά. Και δεν διαφωνώ μόνον εγώ. Έχουν διαφωνήσει σχεδόν οι πάντες στην Ελλάδα». Ο κ.Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει ούτε τους εφαρμοστικούς νόμους της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Προέκυψαν διάφορα ερωτήματα ως προς τον αριθμό των βουλευτών της ΝΔ που δεν θα ψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους ή εάν αντιδράσουν εάν τεθεί ποτέ θέμα προσφυγής στη Χάγη.

Ο Πικραμμένος

«Δεν υπάρχουν Έλληνες μη πατριώτες, δεν θα πρέπει να τραβάμε το χαλί κάτω από τα πόδια της ελληνικής αποστολής» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος στο Πρώτο Πρόγραμμα αναφορικά με τος διερευνητικές επαφές. «Διαφορετικά ποια θα ήταν η άλλη λύση;» αναρωτήθηκε. «Να επιτεθεί η Τουρκία στην Ελλάδα η και το αντίθετο; Υπάρχουν ισχυρές συμμαχίες υπέρ της Ελλάδας.»

Στην ερώτηση εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι όμηρος του Αντώνη Σαμαρά, όπως τον κατηγορεί η αντιπολίτευση, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε στα «Παραπολιτικά 90,1» ότι «ο πρωθυπουργός δεν φοβάται και δεν εκβιάζεται από κανένα». Χαρακτήρισε εμβληματική προσωπικότητα τον πρώην πρωθυπουργό και τόνισε ότι οι απόψεις είναι γνωστές από καιρό. «Η ΚΟ της ΝΔ είναι συμπαγής» δήλωσε αποκλείοντας να υπάρχουν διαρροές.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε στον «ΣΚΑΪ» ότι άλλος είναι ο Αντώνης Σαμαράς πριν και μετά από τα τρία χρόνια της πρωθυπουργίας του κατά τα οποία γίνονταν διερευνητικές επαφές. Επειδή οι απόψεις του είναι γνωστές από παλιά, θεωρεί ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα εάν δεν ψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους της συμφωνίας των Πρεσπών.


σχετικα αρθρα