ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στρατηγική ακορντεόν ενόψει - Χωρίς σοβαρές ρήτρες οι συμφωνίες της Κομισιόν - Η πυριτιδαποθήκη της Μέρκελ - Με πολλά εμβόλια αλλά και κρούσματα το Ισραήλ

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 27 Ιανουαρίου 2021, 15:00 / Ανανεώθηκε 27 Ιανουαρίου 2021, 16:43
Στρατηγική ακορντεόν ενόψει - Χωρίς σοβαρές ρήτρες οι συμφωνίες της Κομισιόν - Η πυριτιδαποθήκη της Μέρκελ - Με πολλά εμβόλια αλλά και κρούσματα το Ισραήλ
Facebook Twitter Whatsapp

Η Ελλάδα συνεχίζει να παρουσιάζει μία καλύτερη εικόνα συγκριτικά με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Η χθεσινή άνοδος των κρουσμάτων όμως θορύβησε ειδικούς και κυβέρνηση. Μέχρι αυτήν τη στιγμή οι σχεδιασμοί για άνοιγμα των σχολείων, γυμνασίων και λυκείων, την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, δεν έχουν αλλάξει.

Στην σφαίρα των αβεβαιοτήτων συνεχίζει να κινείται η πανδημία ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της. Ο δείκτης της επικινδυνότητας έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Οι επιθετικές μεταλλάξεις του Covid 19 αλλά και ο πόλεμος των εμβολίων που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των φαρμακευτικών εταιρειών για τις μεγάλες καθυστερήσεις βάζει στο τραπέζι ακόμη πιο αυστηρά lockdown και κλείσιμο συνόρων α λα Κίνα. Εάν δεν υπάρξει μία σχετική ομαλοποίηση στις επόμενες εβδομάδες, το καλοκαίρι στο οποίο ποντάρει η κυβέρνηση για να υπάρξει τουριστική κίνηση, θα μείνει στον αέρα με πολύ σοβαρές συνέπειες στην οικονομία.

Ακορντεόν

Η Ελλάδα συνεχίζει να παρουσιάζει μία καλύτερη εικόνα συγκριτικά με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Η χθεσινή άνοδος των κρουσμάτων όμως θορύβησε ειδικούς και κυβέρνηση. Μέχρι αυτήν τη στιγμή οι σχεδιασμοί για άνοιγμα των σχολείων, γυμνασίων και λυκείων, την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, δεν έχουν αλλάξει. Οι πληροφορίες του NEWPOST αναφέρουν ότι το υπουργείο Παιδείας αποστέλλει καθημερινά σειρά εγκυκλίων που αφορούν στο ασφαλές άνοιγμα (τεστ, ευπαθή άτομα κλπ).

Εάν όμως η αυξητική τάση συνεχιστεί, η επιτροπή των ειδικών που συνεδριάζει την Παρασκευή, ενδεχομένως να αλλάξει την εισήγηση της προς την κυβέρνηση και χτυπήσει το καμπανάκι ότι είναι απαγορευτική η επιστροφή των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Ούτε για το λιανεμπόριο υπήρχαν σκέψεις για κλείσιμο μέχρι σήμερα τουλάχιστον. Υπάρχει προβληματισμός όμως ως προς το κατά πόσο το άνοιγμα της αγοράς έχει επιβαρύνει την μεταδοτικότητα του κορωνοϊού. Οι όποιες συνέπειες θα φανούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, καθώς θα έχει περάσει ένα δεκαήμερο από το άνοιγμα των καταστημάτων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για την επαναφορά πιο αυστηρών μέτρων, ενδεχομένως και για ένα νέο lockdown. «Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε» δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη της γραμματείας οργανωτικού της ΝΔ κατά την ηλεκτρονική κοπή της πίτας.

Η στρατηγική στηρίζεται στο γνωστό πλέον ως ακορντεόν, δηλαδή στο άνοιγμα ή το κλείσιμο σχολείων και οικονομικών δραστηριοτήτων, ανάλογα με το πως εξελίσσεται η πανδημία. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από βδομάδα σε βδομάδα, κάθε Παρασκευή.

Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να μην είναι οριζόντια τα μέτρα. Για παράδειγμα τα σχολεία ή το λιανεμπόριο να μην ανοίξει στις κόκκινες περιοχές.

Οι ρήτρες

Η Κομισιόν αναζητά σωσίβιο στις χαραμάδες που αφήνουν οι συμβάσεις που υπέγραψε με τις φαρμακευτικές εταιρείες, στις οποίες πατάνε για να πουλάνε πιο ακριβά τα εμβόλια τους σε τρίτες χώρες. Αθετούν τις υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει χωρίς όμως αυτές να συνοδεύονται και από συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται αντιμέτωπη με τις λάθος επιλογές της. Σαφώς και ήταν σωστή και δίκαιη η στρατηγική της για την αγορά εμβολίων σε κεντρικό επίπεδο ώστε να αποφευχθεί ο πόλεμος μεταξύ των χωρών για το ποιος θα πρωτοπάρει και σε ποια τιμή τα εμβόλια. Δεν έδειξε όμως την ίδια ετοιμότητα στο περιεχόμενο των συμβάσεων και τις ρήτρες. Το αποτέλεσμα είναι να αναζητεί νομικές διεξόδους βασιζόμενη στα περίπου 335 εκατομμύρια ευρώ που προπλήρωσε στην AstraZeneca. Είναι άγνωστο όμως εάν την έχει δεσμεύσει με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων και ρήτρες. Ουδείς γνωρίζει τις συμβάσεις που υπεγράφησαν με όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες και αυτό διότι υπάρχει ρήτρα εμπιστευτικότητας και ως προς την τιμή του εμβολίου και ως προς τους όρους. Το ζήτησαν οι εταιρείες.

Καθώς τις συμβάσεις αυτές τις έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν πρέπει να θεωρείται ότι έχουν βάση οι προθέσεις που εκδηλώνονται από διάφορες χώρες να κινηθούν νομικά εναντίον των φαρμακευτικών εταιρειών. Πώς να γίνει αυτό όταν οι ίδιες δεν έχουν βάλει πουθενά καμιά υπογραφή; δήλωσε χαρακτηριστικά ευρωπαϊκή πηγή στο NEWPOST. Όπως φαίνεται περισσότερο το κάνουν για να απευθυνθούν στο εσωτερικό ακροατήριο τους λόγω των αντιδράσεων.

Η Κομισιόν με καθυστέρηση εφτά μηνών προσανατολίζεται στο να κινηθεί όπως έπραξε το Ηνωμένο Βασίλειο από τον περασμένο Ιούνιο, όταν υποχρέωσε την AstraZeneca να μείνουν στη χώρα τα εμβόλια που θα παράγει το εκεί εργοστάσιο της. Όπως συζητείται στις Βρυξέλλες εξετάζεται το ενδεχόμενο να απαγορευθούν οι εξαγωγές σε τρίτες χώρες των εμβολίων που παράγονται εντός της ΕΕ.

Εφιάλτης δίχως τέλος

Ο εφιάλτης του COVID-19 είναι ευρωπαϊκός αλλά και παγκόσμιος. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της Μέρκελ ότι «η κατάσταση έχει ξεφύγει, καθόμαστε πάνω σε ένα βαρέλι με πυρίτιδα». Μέτρα α λα Κίνα είναι στο τραπέζι.

Το Βερολίνο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορα και να κόψει τις πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας ακόμη και από και προς τις χώρες της ΕΕ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Μπόρις Τζόνσον μετά τους 100.000 νεκρούς από τον κορωνοϊό, δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη ο ίδιος και η κυβέρνησή του για τα λάθη που έγιναν και δεσμεύτηκε ότι θα γίνει δημόσια έρευνα όταν έρθει η ώρα. Οι επισκέπτες από χώρες με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο θα μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα 10 ημερών, σε ειδικά ξενοδοχεία, με ίδια έξοδα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα ανάλογο μέτρο αλλά σε ακόμη πιο ακραία μορφή εφαρμόζει η Κίνα εδώ και καιρό. Τα κρούσματα είναι ελάχιστα. Έχει κλείσει η χώρα. Έχει επιβάλει καραντίνα δύο εβδομάδων σε ξενοδοχεία που έχει χτίσει η κυβέρνηση ειδικά για τον COVID-19 τα οποία πληρώνουν οι ίδιοι οι ταξιδιώτες ενώ έχει προστεθεί και μια εβδομάδα στο σπίτι (σύνολο τρεις εβδομάδες). Οι κανόνες αυτοί ισχύουν και για όσους έρχονται από το κινέζικο Hong Kong αλλά και το Μακάο. Ελάχιστες είναι οι πτήσεις που γίνονται.

Το Ισραήλ

Το οξύμωρο παρατηρείται στο Ισραήλ. Ενώ αποτελεί παγκόσμιο παράδειγμα -ο Νετανιάχου έσπευσε να προμηθευτεί έναν τεράστιο αριθμό εμβολίων με αποτέλεσμα σήμερα να έχει εμβολιαστεί περίπου το 45% του πληθυσμού με έναν μεγάλο αριθμό να έχει κάνει και τη δεύτερη δόση- παρατηρείται νέα έξαρση των κρουσμάτων με αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται σε αυστηρό lockdown«Οι έρευνες δεν έχουν δώσει ακόμη την απάντηση γιατί συνέβη αυτό» δήλωσε η Nινέτα Αμαρίλιο, καθηγήτρια-ερευνήτρια καρκίνου & αιματολόγος στο νοσοκομείο Sheba Tel Hashomer στα «Παραπολιτικά 90,1». «Το σύστημα υγείας πιέζεται» συνέχισε. «Υπάρχουν εμβόλια. Ο εμβολιασμός γίνεται πλέον σε όλο τον πληθυσμό. Έπεσε και η ηλικία από τα 18 στα 16 έτη διότι αυξάνεται ο αριθμός των νεότερων ηλικιών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.»

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr