ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια VS Κυβέρνηση - Άλλο η οδηγία για τις συναθροίσεις, άλλο τα πρόστιμα - Μια ανάσα από το κόκκινο η Αττική

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 28 Ιανουαρίου 2021, 15:00 / Ανανεώθηκε 28 Ιανουαρίου 2021, 15:52
Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια VS Κυβέρνηση - Άλλο η οδηγία για τις συναθροίσεις, άλλο τα πρόστιμα - Μια ανάσα από το κόκκινο η Αττική
Facebook Twitter Whatsapp

«Οδηγία της αστυνομίας ήταν να μην υπερβούν τα 100 άτομα οι διαδηλώσεις λόγω της πανδημίας» δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στο NEWPOST. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αρχίσουμε να κόβουμε πρόστιμα στον 101ο ή στον 120ο διαδηλωτή» τόνισαν. «Κρίνεται η ατομική, κοινωνική και πολιτική υπευθυνότητα του καθενός» τόνισαν.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά και η απόφαση της κυβέρνησης να ορίσει έως τα 100 άτομα για τις συναθροίσεις, άναψαν φωτιές. Τα μαζικά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δοκίμασαν στην πράξη τις απαγορεύσεις. Φέρνουν στο προσκήνιο, όμως, και την πολιτική ευθύνη της αντιπολίτευσης όσον αφορά στους κινδύνους που ενέχουν τόσο μαζικές διαδηλώσεις σε μια στιγμή που καταγράφεται νέα ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων.

«Οδηγία της αστυνομίας ήταν να μην υπερβούν τα 100 άτομα οι διαδηλώσεις λόγω της πανδημίας» δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στο NEWPOST. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αρχίσουμε να κόβουμε πρόστιμα στον 101ο ή στον 120ο διαδηλωτή» τόνισαν. «Κρίνεται η ατομική, κοινωνική και πολιτική υπευθυνότητα του καθενός» τόνισαν.

Αστοχία

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η κυβέρνηση – και η αστυνομία – ανακοινώνουν αποφάσεις οι οποίες όχι μόνο δεν τηρούνται αλλά ρίχνουν λάδι στη φωτιά, όπως συνέβη με τα περί διαδηλώσεων έως 100 άτομα. Εάν οι ίδιες οδηγίες είχαν εκδοθεί σε νεκρό χρόνο και δεν συνδέονταν με τις μαζικές φοιτητικές διαδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν και εκπαιδευτικοί, οι αντιδράσεις ίσως να μην ήταν τόσο έντονες. Όταν, όμως, εκδίδονται την παραμονή των διαδηλώσεων, βρίσκονται στο επίκεντρο σκληρής πολιτικής και όχι μόνο κόντρας. Επιστρατεύονται από την αντιπολίτευση και τους διαδηλωτές για να επιτεθούν στην κυβέρνηση και να της χρεώσουν αντιδημοκρατικές τακτικές, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την πανδημία.

Ο Ζουράρις

«Να είμαστε προσεκτικοί στις προτροπές που κάνουμε αυτήν την περίοδο» δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση που παρότρυνε την πανεπιστημιακή κοινότητα να δώσει δυναμικό παρόν.

Ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ και νυν του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζουράρις επιτέθηκε χυδαία, προσωπικά στον πρωθυπουργό. «Τα έχω χε@@@@α τα 99 άτομα, τη διάταξη του Μητσοτάκη» δήλωσε στον Status 107,7. «Θα είμαστε όλοι με δύο μέτρα απόσταση με τις μάσκες».

Δεν τηρήθηκαν τα μέτρα. Στην Αθήνα ξεπέρασαν τις 4.500 οι διαδηλωτές. Ούτε κρατήθηκαν οι αποστάσεις, ούτε φορούσαν μάσκες όλοι. Σε 10 μέρες θα φανούν οι συνέπειες στην αύξηση των κρουσμάτων και η πίεση του εθνικού συστήματος υγείας. Οι οιωνοί δεν είναι οι καλύτεροι όταν ειδικά το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται μια ανάσα από το κόκκινο. Θα μπορούσαν τα ίδια άτομα ή και ακόμη περισσότερα να διαδηλώσουν κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας αλλά σε διαφορετικά σημεία στέλνοντας και πάλι πολλαπλά μηνύματα.

Αντιδράσεις

Η πανεπιστημιακή αστυνομία προκαλεί θύελλα αντιδράσεων. Η κυβέρνηση δέχεται και εσωκομματικά πυρά. Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και πρώην πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης που είχε δεχθεί επιθέσεις και ο ίδιος, διαφωνεί με τον αστυνομικό χαρακτήρα του σώματος που θα αναλάβει την ασφάλεια των ΑΕΙ. Θεωρεί ότι η αστυνομία θα πρέπει να μπει για να καθαρίσει τα ΑΕΙ και μετά να αναλάβει ένα άλλο σώμα που θα ελέγχει ποιοι μπαίνουν κλπ, όπως συμβαίνει και σε πολλά ξένα πανεπιστήμια, όπως δήλωσε στο ACTION24.

«Μαζί σας»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη στήριξη του στην πρωτοβουλία των πανεπιστημιακών που τάσσονται υπέρ της υπεράσπισης του δημόσιου Πανεπιστημίου και της δημοκρατίας σε τηλεδιάσκεψη που είχε. «Όσοι αντιδρούν στη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, δεν παραγνωρίζουν την ανάγκη να υπάρξει επαρκής και αποτελεσματική φύλαξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ώστε ακαδημαϊκοί και φοιτητές να είναι απόλυτα ασφαλείς» τόνισε, πάντως.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να ανοίξει τις πανεπιστημιακές σχολές λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πραγματοποίηση της δια ζώσης διδασκαλίας. «Φοιτητές, πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μαθητές και γονείς σήμερα ακυρώνουν στην πράξη τις προσχηματικές απαγορεύσεις» δήλωσε. «Όπως ακριβώς θα ακυρώσουν αύριο και το άθλιο νομοσχέδιο που βάζει νέα εμπόδια στις σπουδές, εντείνει την καταστολή μέσα κι έξω από τα Πανεπιστήμια.»

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις