current views are: 11

16 Απριλίου 2017
Δημοσίευση18:52

Οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων για τη νίκη Ερντογάν

Με σκεπτικισμό και αρκετές επιφυλάξεις αντιμετώπισε ο πολιτικός κόσμος της χώρας ,την οριακή επικράτηση του “ναι” στο χθεσινό δημοψήφισμα 

Δημοσίευση 18:52’

Με σκεπτικισμό και αρκετές επιφυλάξεις αντιμετώπισε ο πολιτικός κόσμος της χώρας ,την οριακή επικράτηση του “ναι” στο χθεσινό δημοψήφισμα 

Με σκεπτικισμό και αρκετές επιφυλάξεις αντιμετώπισε ο πολιτικός κόσμος της χώρας, την οριακή επικράτηση του “ναι” στο χθεσινό δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έβγαλε κάποια επίσημη ανακοίνωση και περιορίστηκε σε διαρροές. 

«Παρακολουθούμε με προσοχή και ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη γείτονα χώρα και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Οι αποφάσεις του τουρκικού λαού για το μέλλον του θα γίνουν σεβαστές, η Ελλάδα πάντοτε στηρίζει τη σταθερότητα και τη Δημοκρατία στη γείτονα. Επιθυμούμε μία Τουρκία που να συνεισφέρει στο διάλογο και στη συνεργασία μας στη βάση του αλληλοσεβασμού» σχολίαζαν  με νόημα κυβερνητικές πηγές.

Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαμε επίσημες ανακοινώσεις ενώ και μεμονωμένοι βουλευτές και ευρωβουλευτές σχολίαζαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το αποτέλεσμα και την “πύρρειο” νίκη του Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας  Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή το δημοψήφισμα στην Τουρκία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με το σημερινό δημοψήφισμα η Τουρκία προχωρά σε μια σοβαρή συνταγματική αλλαγή.Η από εδώ και πέρα πορεία θα κριθεί, λόγω και του οριακού αποτελέσματος, από τη σωφροσύνη που θα επιδείξουν η πολιτική ηγεσία και ο τουρκικός λαός.

Εμείς στην Ελλάδα προσβλέπουμε σε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Εδραιωμένες στον αμοιβαίο σεβασμό, στο διεθνές δίκαιο και στις ισχύουσες διεθνείς Συνθήκες.Σε διμερείς σχέσεις που θα διέπονται από τις αρχές της καλής γειτονίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.Προσβλέπουμε σε μια Τουρκία που θα συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή μας, χωρίς πολιτικές εντάσεων και προκλήσεων που, άλλωστε, δεν οδηγούν πουθενά.

Προσβλέπουμε, τέλος, σε μια Τουρκία που, όχι μόνον θα διατηρήσει, αλλά και θα μπορέσει να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Ευρώπη της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος

Με μια λιτή ανακοίνωση το Ποτάμι χαιρετίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία λέγοντας πως πρέπει να γίνει σεβαστό εφόσον δεν έγιναν παρατυπίες ενώ παράλληλα εύχεται ο Τούρκος Πρόεδρος να χρησιμοποιήσει τις νέες του εξουσίες υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ποταμιού έχει ως εξής:

Ο Ταγίπ Ερντογάν έλαβε τις ενισχυμένες εξουσίες που ζήτησε από τον λαό του. Η ετυμηγορία του τουρκικού λαού πρέπει να γίνει σεβαστή εφόσον έχουν τηρηθεί όλες οι προϋποθέσεις της νόμιμης διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Ελπίζουμε ο κ. Ερντογάν να χρησιμοποιήσει τις νέες εξουσίες όχι διολισθαίνοντας σε πιο αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης αλλά προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ελπίζουμε επίσης ότι οι ανθελληνικές κορώνες τελείωσαν μαζί με την προεκλογική εκστρατεία κι ότι ο κ. Ερντογάν ενισχυμένος στο εσωτερικό, θα συμβάλει στη βελτίωσή των σχέσεων με την Ελλάδα“. καταλήγει η ανακοίνωση.

Επίσης ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ανάρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter σχετικό μήνυμα για το τουρκικό δημοψήφισμα

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε:

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία έχει ως συνέπεια τη δημιουργία καισαρικού καθεστώτος, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το προεδρικό πολίτευμα, αφού απουσιάζουν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες για την εξισορρόπηση των εξουσιών και τη Δημοκρατία». 

Για να συμπληρώσει: «στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και στο καθεστώς που αυτό δημιουργεί προστεθούν και οι ακραίες θέσεις των τελευταίων κυρίως μηνών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τότε προκύπτει το συμπέρασμα πως είναι εύλογες οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, αλλά και γενικότερα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.».

Ενώ η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ Φώφη Γεννηματά από την Σύμη όπου περιοδεύει δήλωσε:

Ευχόμαστε τώρα που ολοκληρώθηκε η διαδικασία του δημοψηφίσματος, ο κ. Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις και να πολιτευτεί με σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες.Εμείς θέλουμε δημοκρατία και σταθερότητα στην Τουρκία και σχέσεις καλής γειτονίας, βασισμένες στο διεθνές δίκαιο“.

Η Ένωση Κεντρώων σχετικά με το δημοψήφισμα στην Τουρκία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: 

Το χθεσινό δημοψήφισμα στην Τουρκία με το οριακό του αποτέλεσμα κατέδειξε ότι στην εποχή μας δεν υπάρχουν σουλτάνοι και ότι ο λαός της Τουρκίας εκφράστηκε με ωριμότητα.
Ο Ερντογάν οφείλει να προσέλθει σε διάλογο και να επιδιώξει τη συναίνεση με την αντιπολίτευση. Επίσης να σταματήσει τις άναρθρες κραυγές κατά της Ευρώπης και για επαναφορά της θανατικής ποινής.
Η Ελλάδα θέλει καλή γειτονία και ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία, χωρίς αναθεωρητισμούς και βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου
“.

Η Χρυσή Αυγή σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία έβγαλε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Το ανθελληνικό συνονθύλευμα Ερντογάν και “γκρίζων λύκων” γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο και εξαφανίζει οριστικά την αυταπάτη της δήθεν “ελληνοτουρκικής φιλίας” που προωθεί το εγχώριο πολιτικό κατεστημένο. Απαιτείται εθνική αφύπνιση και ομοψυχία για να πατάξουμε την τουρκική απειλή και τον προαιώνιο εχθρό του Ελληνισμού“.

Τέλος ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε μέσω twitter το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία: «Το δημοψήφισμα αναδεικνύει μια βαθιά διχασμένη Τουρκία. Η οριακή και αμφισβητούμενη νίκη του Ερντογάν, δεν του αρκεί για να γίνει “Σουλτάνος”»

Το ανθελληνικό συνονθύλευμα Ερντογάν και “γκρίζων λύκων” γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο και εξαφανίζει οριστικά την αυταπάτη της δήθεν “ελληνοτουρκικής φιλίας” που προωθεί το εγχώριο πολιτικό κατεστημένο. Απαιτείται εθνική αφύπνιση και ομοψυχία για να πατάξουμε την τουρκική απειλή και τον προαιώνιο εχθρό του Ελληνισμού“.


σχετικα αρθρα