ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρθρο Τάσου Γαϊτάνη στο Newpost: Τέλος στο άβατο των Πανεπιστημίων

Δημοσίευση 3 Φεβρουαρίου 2021, 18:00 / Ανανεώθηκε 3 Φεβρουαρίου 2021, 18:04
Άρθρο Τάσου Γαϊτάνη στο Newpost: Τέλος στο άβατο των Πανεπιστημίων
Facebook Twitter Whatsapp

Είναι χαρακτηριστικό πως στις έρευνες κοινής γνώμης, η πρόταση της κυβέρνησης για φύλαξη και ελεγχόμενη είσοδο στα Πανεπιστήμια συγκεντρώνει ευρεία αποδοχή, αναφέρει ο κ. Γαϊτάνης στο άρθρο του στο Newpost.

του Τάσου Γαϊτάνη*

Το πολιτικό και υπαρξιακό πρόβλημα της Αριστεράς αναδεικνύεται σε όλη του την έκταση την περίοδο αυτή εξαιτίας του νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια. Είναι πραγματικότητα πως κάποια από τα ΑΕΙ έγιναν θύλακες ανομίας τις τελευταίες δεκαετίες. Όλοι θυμόμαστε περιπτώσεις παραβατικότητας που λίγο έλειψε να στοιχίσουν ανθρώπινες ζωές.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις έρευνες κοινής γνώμης, η πρόταση της κυβέρνησης για φύλαξη και ελεγχόμενη είσοδο στα Πανεπιστήμια συγκεντρώνει ευρεία αποδοχή. Ακόμα και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ η προτεινόμενη μεταρρύθμιση είναι ελκυστική.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Η επαφή των Ελλήνων με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού και το γεγονός πως η κατάσταση που επικρατεί εδώ δεν πάει άλλο, έχει μετατρέψει το κλίμα έναντι όλων όσων ίσχυαν είκοσι ή τριάντα χρόνια πριν. Η κοινωνία προχωράει μπροστά. Επιθυμεί πανεπιστήμια που να είναι χώροι ελευθερίας και γνώσης.

Σε αυτή την κατάσταση όμως ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ; Έχουν μιλήσει για νόμο που φέρνει τη Χούντα στα πανεπιστήμια, πως ο νόμος θα δημιουργήσει νέο “Κορκονέα” και άλλες ακρότητες για τις οποίες θα έπρεπε να ντρέπονται.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Η φύλαξη των πανεπιστημίων και η ελεγχόμενη είσοδος σε αυτά αλλάζει ένα status quo δεκαετιών. Θα μπει επιτέλους τάξη. Είσοδο στα campus και στους χώρους των πανεπιστημίων θα έχουν μόνο όσοι συσχετίζονται με τις ακαδημαϊκές υποθέσεις. Η αστυνομία που θα βρίσκεται εντός θα είναι άοπλη, αλλά κατάλληλα εκπαιδευμένη και θα μπορεί να παρεμβαίνει.

Ας θυμηθούμε για παράδειγμα πόσες εκδηλώσεις με στόχο τη σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας έχουν διακοπεί με βίαιο τρόπο. Πόσες διαλέξεις σταμάτησαν από τραμπούκους επειδή όσα λέγονταν δεν άρεσαν στα αυτιά των ακραίων. Πόσοι καθηγητές προπηλακίστηκαν επειδή δεν ήταν αρεστοί σε όσους λυμαίνονταν το Πανεπιστήμιο και άπλωναν πέπλο ανελευθερίας και τρόμου.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βάλουν τέλος σε αυτό το άβατο. Θα παραδώσουν τα Πανεπιστήμια ελεύθερα και ποιοτικά στην κοινωνία. Και η κοινωνία θα μας κρίνει όλους. Και εμάς για όσα κάνουμε, αλλά και το ΣΥΡΙΖΑ για όσα λέει.

*Ο Τάσος Γαϊτάνης είναι εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr