current views are: 9

4 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσίευση13:14

Πρόεδρος Β. Μακεδονίας: Θετικός σε ελληνική διαμεσολάβηση για τη Βουλγαρία, εκτός εάν οριστεί ο Σαμαράς διαμεσολαβητής

«Προσωπικά, ως πρόεδρος» συνέχισε, τονίζοντας «δεν θα είχα πρόβλημα με την ελληνική διαμεσολάβηση, για την οποία δεν έχει ληφθεί επίσημο αίτημα, εκτός και εάν ο Αντώνης Σαμαράς οριστεί ως διαμεσολαβητής».

Δημοσίευση 13:14’

«Προσωπικά, ως πρόεδρος» συνέχισε, τονίζοντας «δεν θα είχα πρόβλημα με την ελληνική διαμεσολάβηση, για την οποία δεν έχει ληφθεί επίσημο αίτημα, εκτός και εάν ο Αντώνης Σαμαράς οριστεί ως διαμεσολαβητής».

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόβσκι σε συνέντευξη του στην τηλεόραση TV24 είπε ότι τα Σκόπια πρότειναν στη Σόφια οι συνομιλίες για την περίοδο έως το 1944 να αφεθούν στους ιστορικούς, «κι εμείς να αφοσιωθούμε στο παρόν».

Η θέση του Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, είναι να συζητηθούν ο τρόπος της επιστροφής της εμπιστοσύνης και τα δευτερεύοντα ζητήματα αυτή τη στιγμή, όπως οι υποδομές η ενεργειακή συνδεσιμότητα, η συνεργασία στην εκπαίδευση, τα μέσα ενημέρωσης και άλλα.

«Η θέση μου είναι ότι μέχρι τις εκλογές στη Βουλγαρία, θα πρέπει να παραμείνουμε δεσμευμένοι μόνο σε αυτό το σύνολο ζητημάτων» δήλωσε ο Πενταρόβσκι στην τηλεοπτική εκπομπή “Open” στο TV24, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει, ότι περιμένουμε άλλη κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Απριλίου στη Βουλγαρία, αλλά θα περιμένουμε δύο ή τρεις μήνες για να υποχωρήσουν οι εντάσεις και στη συνέχεια, να καθίσουμε με «κρύα» κεφάλια και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτό το πλαίσιο».

Όσον αφορά την προσφορά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια να μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία, ο Πρόεδρος της Β. Μακεδονίας είπε ότι σε μια τέτοια διαμεσολάβηση οι Βούλγαροι θα έχουν περισσότερα προβλήματα από εμάς, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες πολιτικοί, όπως ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, είναι αρκετά επικριτικοί στις βουλγαρικές θέσεις απέναντί μας. Σύμφωνα με τον ίδιο, για να γίνει αποδεκτός κάποιος ως μεσολαβητής, και οι δύο πλευρές πρέπει να είναι σίγουροι για την ανεξαρτησία του. «Νομίζω ότι σε μια τυπική βαλκανική διαμάχη, όπως αυτή που επέβαλε η Σόφια, αμφιβάλλω ότι ένα τρίτο βαλκανικό κράτος μπορεί να θεωρηθεί ανεξάρτητος μεσολαβητής», δήλωσε ο Πενταρόβσκι, προσθέτοντας ότι «οι καλύτεροι μεσολαβητές στις βαλκανικές υποθέσεις είναι οι ισχυρές και απομακρυσμένες χώρες».

«Προσωπικά, ως πρόεδρος» συνέχισε, τονίζοντας «δεν θα είχα πρόβλημα με την ελληνική διαμεσολάβηση, για την οποία δεν έχει ληφθεί επίσημο αίτημα, εκτός και εάν ο Αντώνης Σαμαράς οριστεί ως διαμεσολαβητής».

Όσον αφορά την προοπτική της ΕΕ για τη χώρα, ο αρχηγός του κράτους πιστεύει ότι οι «κινητήρες της Ευρώπης» μετά το Brexit είναι η Γερμανία, η Γαλλία, και οι Κάτω Χώρες, καθώς και η Πολωνία από τα νεότερα μέλη, που θα έπρεπε να θέσουν αυτό το ζήτημα στο τραπέζι. Δεν θα ήταν κακό, είπε, για το ζήτημα μεταξύ των Σκοπίων και της Σόφιας να έχουμε την παρουσία ορισμένων Ευρωπαίων γιατί «όταν βάζεις δύο Βαλκάνιους στο τραπέζι, είναι πολύ δύσκολο για αυτούς να βρουν μόνοι τους μια λύση χωρίς εξωτερική βοήθεια».

Ο Πενταρόβσκι, όπως μεταδίδει το IBNA, πιστεύει ότι είναι καλό που η Βόρεια Μακεδονία για τα Δυτικά Βαλκάνια βρίσκεται στον κατάλογο κοινού ενδιαφέροντος για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία. «Είναι καλό να είσαι κάτω από την προσοχή τους. Δεν έχω ψευδαισθήσεις, φόβους ή επιφυλάξεις ότι η Γερμανία και η Αμερική μπορούν να μας επιβάλουν μια μη δημοκρατική λύση», δήλωσε.


σχετικα αρθρα