current views are: 9

17 Απριλίου 2017
Δημοσίευση06:01

H αποδυνάμωση Ερντογάν δίνει ανάσες στην Αθήνα – Επιφυλακτική επισήμως η κυβέρνηση

Σειρά ανοιχτών μετώπων με την Άγκυρα

Δημοσίευση 06:01’

Σειρά ανοιχτών μετώπων με την Άγκυρα

Ο Ταγίπ Ερντογάν βγαίνει αποδυναμωμένος από το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές. Ο πρόεδρος της Τουρκίας όχι μόνο δεν κατήγαγε την περιφανή νίκη που επιδίωκε, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πολωμένη χώρα. Η αποδυνάμωση Ερντογάν κατά πάσα πιθανότητα θα δώσει ανάσες στην Αθήνα που έχει σειρά ανοιχτών μετώπων με την Άγκυρα.

Πιο αδύναμος ο Σουλτάνος

Το οριακό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (51,2% Ναι. 48,8% Όχι) ισοδυναμεί με πολιτικό «στραπατσάρισμα του Ερντογάν. Παρά τις φυλακίσεις χιλιάδων φερόμενων ως πραξικοπηματιών, τον ασφυκτικό έλεγχο των ΜΜΕ και την καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας, ο Σουλτάνος δεν κατήγαγε έναν θρίαμβο της τάξης του 60%, όπως επιδίωκε. Η εικόνα γίνεται ακόμα χειρότερη αν ληφθούν υπ’ όψη οι καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία που θέτουν υπό ερώτηση ακόμα και αυτή καθαυτή τη νίκη του Ναι.

Ο Ερντογάν βγαίνει αποδυναμωμένος από το δημοψήφισμα γιατί:

Η Τουρκία εμφανίζεται διχασμένη.
Το Ναι έχασε σε όλα τα αστικά κέντρα.
Το Ναι έχασε πανηγυρικά στις κουρδικές περιοχές παρά το ότι ο Σελαχαντίν Ντεμιρτάς και όλη η ηγεσία του HDP είναι στις φυλακές.
Οι μισοί ψηφοφόροι του Εθνικιστικού Κινήματος του Μπαχτσελί ψήφισαν Όχι, παρά τη συμμαχία του κόμματος με τον Ερντογάν,

Εν ολίγοις, Ο Ερντογάν σε καμιά περίπτωση δεν είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού.

Μεγαλύτερη ηρεμία στο Αιγαίο

Η αποδυνάμωση Ερτνογάν δίνει ανάσες στην Αθήνα. Οι κάλπες ενίσχυσαν την κεμαλική αντιπολίτευση και το φιλοκουρδικό HDP. Την ίδια στιγμή, η συμμαχία AKP-εθνικιστών δεν φαίνεται να λειτουργεί. Με ανοιχτό το συριακό μέτωπο όπου οι Κούρδοι χτίζουν βήμα-βήμα την αυτονομίας τους, έλλειψη συναίνεσης στο εσωτερικό της Τουρκίας, καθώς και με τους εθνικιστές να χάνουν έδαφος, μοιάζει απίθανη η σκλήρυνση της στάσης της Άγκυρας απέναντι στην Αθήνα. Επίσης, δεν μοιάζει πιθανή η περαιτέρω όξυνση με την ΕΕ και η αμφισβήτηση της συμφωνίας βάσει της οποίας έχουν κλείσει τα σύνορα Ευρώπης-Τουρκίας για τους Σύρους πρόσφυγες. Επομένως, η Αθήνα θα μπορέσει να πάρει ανάσες που τις είναι αναγκαίες.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Σωτήρης Ρούσσος εκτιμάει ότι ο Ερντογάν θα επιδιώξει να οικοδομήσει νέες συμμαχίες στο εσωτερικό της Τουρκία και θα αποφύγει να δημιουργήσει καινούργια ζητήματα στην εξωτερική πολιτική. Σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο δεν θα δούμε θεματικά αποτελέσματα στο Κυπριακό, αλλά μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε μεγαλύτερη ηρεμία στο Αιγαίο και περιορισμό της ρητορικής εναντίον της συμφωνίας της Λωζάννης.

Επιφυλακτική η κυβέρνηση

Επισήμως η κυβέρνηση απέφυγε τα σχόλια για το τουρκικό δημοψήφισμα.

«Παρακολουθούμε με προσοχή και ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη γείτονα χωρά και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Οι αποφάσεις του τουρκικού λαού για το μέλλον του θα γίνουν σεβαστές» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Και προσθέτουν πως «η Ελλάδα πάντοτε στηρίζει τη σταθερότητα και τη Δημοκρατία στη γείτονα. Επιθυμούμε μία Τουρκία που να συνεισφέρει στο διάλογο και στη συνεργασία μας στη βάση του αλληλοσεβασμού» σχολιάζουν με νόημα.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε μέσω twitter ότι «το δημοψήφισμα αναδεικνύει μια βαθιά διχασμένη Τουρκία. Η οριακή και αμφισβητούμενη νίκη του Ερντογάν, δεν του αρκεί για να γίνει “Σουλτάνος”». Μέσω twitter και ο Νίκος Ξυδάκης παρατήρησε ότι ο Ερντογάν διχάζει το έθνος του.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «Εμείς επιθυμούμε να επικρατήσει ομαλότητα στην Τουρκία, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις που πρέπει, για το Κυπριακό» Πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένα επίπεδο ανησυχίας, αφού σε κάθε περίπτωση η Τουρκία από αύριο θα είναι μια διαφορετική χώρα»


σχετικα αρθρα