ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα αλλάζει τον χάρτη στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο - Πολυμερής διάσκεψη στην Αθήνα με αραβικό άρωμα

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 9 Φεβρουαρίου 2021, 20:00 / Ανανεώθηκε 9 Φεβρουαρίου 2021, 20:46
Η Ελλάδα αλλάζει τον χάρτη στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο - Πολυμερής διάσκεψη στην Αθήνα με αραβικό άρωμα
Facebook Twitter Whatsapp

Πάντα κρυβόμασταν πίσω από μια ευρωπαϊκή θέση αναζητώντας βοήθεια από τους ισχυρούς. Η Τουρκία μας ανάγκασε να ανοίξουμε «περπατησιά» αλλά και να γίνουμε πιο ρεαλιστές. Σε ένα χρόνο έχουν γίνει στην Εξωτερική πολιτική όσα δεν έχουν τις τελευταίες δεκαετίες.

Μια νέα σελίδα ανοίγει στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα, επιχειρώντας την εμβάθυνση αλλά και τη διεύρυνση της επιρροής της. Η μεγάλη αλλαγή που έγινε εξαιτίας των απειλών της Τουρκίας και του αναθεωρητισμού της μέσα από τη «Γαλάζια Πατρίδα», άνοιξε τους ορίζοντες της Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής αναγκάζοντας την Ελλάδα να φερθεί ως περιφερειακός παίκτης και όχι μόνο ως κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που έχει προβλήματα με την Τουρκία. Πάντα κρυβόμασταν πίσω από μια ευρωπαϊκή θέση αναζητώντας βοήθεια από τους ισχυρούς. Η Τουρκία μας ανάγκασε να ανοίξουμε «περπατησιά» αλλά και να γίνουμε πιο ρεαλιστές. Σε ένα χρόνο έχουν γίνει στην Εξωτερική πολιτική όσα δεν έχουν τις τελευταίες δεκαετίες.

Στην αρχή της κρίσης με την Τουρκία, ιδιαίτερη σημασία για την Αθήνα είχαν οι σχέσεις της με το Ισραήλ, με το διευρυμένο σχήμα 3+1 Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ + ΗΠΑ με σημαντικό και ρυθμιστικό ρόλο στην περιοχή. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεν άφησε την ευκαιρία δημιουργίας ενός νέου συμμαχικού άξονα με τις χώρες του αραβικού κόσμου και το Ισραήλ, που μπορούν να ενδυναμώσουν τη διπλωματική ισχύ της Ελλάδας και να αποτελέσουν τείχος απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και να ενισχύσουν τον ρόλο της ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.

Ακόμα μια σημαντική κίνηση στην «σκακιέρα» της Ανατολικής Μεσογείου θεωρείται για την ελληνική διπλωματία η συνάντηση που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην Αθήνα  με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, αλλά και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σαουδικής Αραβίας και Μπαχρέιν.

Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ότι αυτού του είδους οι συνεργασίες εστιάζουν κυρίως στη θετική ατζέντα και δεν στρέφονται εναντίον καμιάς άλλης χώρας. Και πλέον, εγκαινιάζεται μια νέα ατζέντα που δεν περιορίζεται στην αποτροπή των Τουρκικών προκλήσεων αλλά και ανάπτυξη στην περιφερειακή συνεργασία καθώς εκτός από την άμυνα στο τραπέζι μπαίνει το εμπόριο, η οικονομία, η ενέργεια εμβαθύνοντας τις σχέσεις των χωρών δημιουργώντας έναν πυλώνα σταθερότητας και σταθερών σχέσεων.

Δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε τη στήριξη των ΗΠΑ σε αυτά τα σχήματα, με την Ουάσιγκτον να τα ενθαρρύνει από την αρχή. Ο Νίκος Δένδιας είναι σε επικοινωνία με τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ Αμπντουλάχ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, ενώ όλοι οι σχεδιασμοί είναι σε γνώση και των άλλων συμμάχων στην περιοχή με στόχο τη δημιουργία ενός ευρύτερου σχήματος που συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Δένδια, σε Κύπρο και Ισραήλ.

Η Αθήνα διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη συνεργασία των χωρών της περιοχής, με τον χάρτη επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο να αλλάζει. Η ελληνική πλευρά μετατρέπεται σε κόμβο σταθερότητας, ενεργειακής ασφάλειας και ανάπτυξης αναπτύσσοντας σχέσεις και συνεργασίες τόσο με την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία όσο και με το Ισραήλ, ενώ διατηρεί σχέσεις με το Μπαχρέιν, την Ιορδανία και άλλες χώρες της περιοχής. Η Τουρκία εμφανίζεται ως πηγή αστάθειας και απειλεί αποσταθεροποίησης με την στρατηγική του αναθεωρητισμού.  

FORUM ΦΙΛΙΑ

Το πολυμερές Forum σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών,  με τη συμμετοχή επτά κρατών, θα λάβει  χώρα στην Αθήνα την Πέμπτη, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Πρόκειται για μία ακόμη μεγάλη πρωτοβουλία της Ελλάδας με Υπουργό Εξωτερικών τον Νίκο Δένδια,  η οποία την καθιερώνει ως  βασικό «παίκτη» στις διεθνείς εξελίξεις. 

Στο πολυμερές  Forum «Φιλία» θα συμμετάσχουν συγκεκριμένα οι ΥΠΕΞ Ελλάδας,  Κύπρου  Αιγύπτου,  Σαουδικής Αραβίας, Μπαχρέιν, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ιορδανίας. Πρόκειται για χώρες που έχουν συναντίληψη για τα ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και επιδιώκουν τη διεθνή συνεργασία στην επίλυση των προβλημάτων, χωρίς όμως να αποκλείουν καμία χώρα από αυτή.

Η ατζέντα μάλιστα του Forum «Φιλία» επεκτείνεται και σε  ζητήματα όπως η συνεργασία των κρατών στην Πολιτική Προστασία (άρα και στην αντιμετώπιση του Covid-19), ενώ δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να αναδείξει τον ρόλο της  ως «γέφυρα» μεταξύ κρατών  σε μια περιοχή που εκτείνεται από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr