ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φόρουμ «Φιλία»: Η πολυμερής διάσκεψη που αλλάζει τα δεδομένα σε Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Κόλπο – Ποιοι συμμετέχουν

Δημοσίευση 10 Φεβρουαρίου 2021, 15:00 / Ανανεώθηκε 10 Φεβρουαρίου 2021, 16:41
Φόρουμ «Φιλία»: Η πολυμερής διάσκεψη που αλλάζει τα δεδομένα σε Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Κόλπο – Ποιοι συμμετέχουν
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Στο πολυμερές  φόρουμ «Φιλία» θα συμμετάσχουν συγκεκριμένα οι ΥΠΕΞ Ελλάδας,  Κύπρου,  Αιγύπτου,  Σαουδικής Αραβίας, Μπαχρέιν, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ιορδανίας. Έχουν επίσης προσκληθεί να συμμετάσχουν η Γαλλία, η Ιορδανία και το Ιράκ.

Ακόμα μια σημαντική κίνηση στην «σκακιέρα» της Ανατολικής Μεσογείου θεωρείται για την ελληνική διπλωματία η συνάντηση που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην Αθήνα  με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, αλλά και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σαουδικής Αραβίας και Μπαχρέιν.

Το φόρουμ «Φιλία»

Στο πολυμερές  φόρουμ «Φιλία» θα συμμετάσχουν συγκεκριμένα οι ΥΠΕΞ Ελλάδας,  Κύπρου,  Αιγύπτου,  Σαουδικής Αραβίας, Μπαχρέιν, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Έχουν επίσης προσκληθεί να συμμετάσχουν η Γαλλία, η Ιορδανία και το Ιράκ.

Πρόκειται για χώρες που έχουν συναντίληψη για τα ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και επιδιώκουν τη διεθνή συνεργασία στην επίλυση των προβλημάτων, χωρίς όμως να αποκλείουν καμία χώρα από αυτή.

Η ατζέντα μάλιστα του Forum «Φιλία» επεκτείνεται και σε  ζητήματα όπως η συνεργασία των κρατών στην Πολιτική Προστασία (άρα και στην αντιμετώπιση του Covid-19), ενώ δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να αναδείξει τον ρόλο της  ως «γέφυρα» μεταξύ κρατών  σε μια περιοχή που εκτείνεται από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο.

Την έναρξη της συνάντησης θα χαιρετίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (περί ώρα 11:15 π.μ.), ενώ μετά το πέρας των εργασιών της ολομέλειας της Υπουργικής θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον τύπο (περί ώρα 13:35).

Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας

Διπλωματικές πηγές σημείωναν πως το εν λόγω φόρουμ υποδηλώνει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας συνεργασίας μεταξύ της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη. Η συγκεκριμένη συνάντηση αποτελεί το επιστέγασμα ενός διπλωματικού μαραθωνίου στον οποίο έχει επιδοθεί το Υπουργείο Εξωτερικών και ιδιαίτερα ο Υπουργός Νίκος Δένδιας εδώ και μήνες, όπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές.

Όπως είναι γνωστό, τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχουν καταβάλει, από την ανάληψη των καθηκόντων τους σημαντικές προσπάθειες και έχουν αναλάβει πλείστες πρωτοβουλίες προκειμένου να εδραιώσουν την συνεργασία με χώρες, με τις οποίες ακόμα και πριν από λίγα χρόνια οι επαφές με την Ελλάδα ήταν περιορισμένες έως ανύπαρκτες. Παράλληλα, έχει ενισχυθεί η ιδιαίτερη σχέση με χώρες της περιοχής, οι οποίες ήταν παραδοσιακά φίλα προσκείμενες προς την χώρα μας. Οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, τόσο σε διμερές όσο και, διαμέσου της προσεχούς Υπουργικής Συνάντησης, σε πολυμερές επίπεδο, τόνιζαν διπλωματικές πηγές.

Από γεωπολιτικής σημασίας συγκρατούνται τρία σημεία:

  • Καταρχάς η συμμετοχή Αραβικών χώρων της Μεσογείου, αλλά και του Κόλπου για πρώτη φορά στο ίδιο σχήμα μαζί με Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται εν προκειμένω ότι υπάρχουν διάφορα περιφερειακά σχήματα, αλλά το σύνολο των σχημάτων αυτών κάνει μια διαφοροποίηση μεταξύ των Μεσογειακών χωρών και των χωρών του Κόλπου. Αντιθέτως, η  πρωτοβουλία της Ελλάδας σπάει αυτόν τον τεχνητό διαχωρισμό και προωθεί τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή. Η παρουσία της πολυπληθέστερης Αραβικής χώρας (Αίγυπτος), καθώς επίσης των Αραβικών χωρών με πολύ υψηλό ΑΕΠ (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) προσδίδουν από μόνες τους ιδιαίτερο βάρος στην Συνάντηση της Αθήνας.
  • Δεύτερον, με την εξαίρεση της Σαουδικής Αραβίας, το σύνολο των συμμετεχόντων Αραβικών κρατών έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, μια χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει προνομιακές σχέσεις, όπως αποδεικνύει και το πρόσφατο ταξίδι του Πρωθυπουργού, στο οποίο μετείχε επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών.
  • Τρίτον, συγκρατείται ότι το σύνολο των συμμετεχόντων χωρών έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και υποστηρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι το Φόρουμ Φιλίας, όπως λέει και το όνομα του, δεν στρέφεται εναντίον κανενός, ούτε αποτελεί αμυντική συμμαχία. Αντιθέτως, είναι ανοιχτό σε όλες τις χώρες της περιοχής που ενστερνίζονται βασικές αρχές όπως η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Τέλος, το εν λόγω φόρουμ αποτελεί μια ευκαιρία για την ανάπτυξη της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών σε διάφορους τομείς, αρχίζοντας από την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά καλύπτοντας επίσης την οικονομία, την ενέργεια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, την πολιτική προστασία, και την ψηφιακή διακυβέρνηση. Με τη Συνάντηση αυτή η Ελλάδα αναδεικνύεται σε γέφυρα φιλίας, ειρήνης και ευημερίας μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη, κατέληγαν οι ίδιες πηγές.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr