ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο του Μητσοτάκη για τη ΔΕΗ: Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ κατά 66% και εξυγίανση

του Πάνου Ρασσιά - Δημοσίευση 19 Απριλίου 2017, 19:13 / Ανανεώθηκε 20 Απριλίου 2017, 09:26
Facebook Twitter Whatsapp

Οξεία κριτική στην "ανύπαρκτη" ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την σημερινή του ομιλία στην 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οξεία κριτική στην "ανύπαρκτη" ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την σημερινή του ομιλία σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κόμματος στην οδό Πειραιώς για το θέμα αυτό. 

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για "μηδενική ενεργειακή πολιτική"  λόγω των καταστροφικών πολιτικών της κυβέρνησης και επεσήμανε τον κίνδυνο και το αδιέξοδο στο οποίο έχει παγιδευτεί εξαιτίας των επιλογών ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ. 

Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως: " Η πρόταση μας για την ενέργεια ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας, είναι μια πρόταση που δεν σπρώχνει τα προβληματα κάτω απο το χαλί, αλλά αντίθετα αναλαμβάνει την  επίλυσή τους"

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι: "Δυστυχώς έχουν γίνει μεγάλα λάθη από την  παρούσα κυβερνηση και χάθηκαν σημαντικές ευκαιρίες, η ΔΕΗ δεν εκσυγχρονίστηκε όταν έπρεπε,  η αγορά ενέργειας δεν απελευθερώθηκε, και το κόστος αφέθηκε να μεγαλώνει μέχρι που έγινε εξαιρετικά βαρύ"

Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε: " Όλα αυτά θα τα αλλάξουμε.Η πρόταση μας για την ενέργεια έχει τέσσερις  βασικές προτεραιότητες, διασφάλιση ενέργειας για τη χώρα, μείωση του κόστους ενέργειας , ανταγωνιστικότητα σε σχέση με γύρω κράτη και Προστασία περιβάλλοντος".

Ο Πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για την ανάγκη να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας , να υπάρχουν αξιόπιστες υποδομές έτσι ώστε να έχουμε μείωση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές.

"Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης στην ενέργεια είναι τραγικοί. Αφού πρώτα εγκατέλειψε το μοντέλο της μικρής Δ.Ε.Η., συμφώνησε στη συνέχεια με την τρόικα να περιοριστεί η παρουσία της Δ.Ε.Η. από το 95%, περίπου της αγοράς, στο 50% μέσα σε 3 - 4 χρόνια με μηδενικό αντάλλαγμα για την επιχείρηση και το Δημόσιο. Με επιχείρημα ότι δήθεν προστατεύει το δημόσιο χαρακτήρα της εταιρείας παραχώρησε το μισό μερίδιο αγοράς της Δ.Ε.Η. χωρίς καμία παρέμβαση στη δομή της εταιρίας. Κατέληξε λοιπόν, σε ένα μοντέλο Φρανκενστάιν, το οποίο έχει οδηγήσει τη ΔΕΗ στο παρά πέντε της κατάρρευσης". επεσήμανε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: "Για την Νησιωτική Ελλάδα και την υποστήριξη της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας αλλά και για τη μείωση της πρόσθετης επιβάρυνσης όλων των πολιτών από τα τιμολόγια Υ.Κ.Ω., θα δοθεί προτεραιότητα στα έργα διασύνδεσης α) της Κρήτης με την Αττική, β) των Κυκλάδων με την Ηπειρωτική Ελλάδα, γ) των Δωδεκανήσων με την Κρήτη και της Ικαρίας και της Σάμου με τις Kυκλάδες, και δ) του Βορείου Αιγαίου. Στο σκέλος της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, προτείνεται ο διαχειριστής του δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) να αποκτήσει την ιδιοκτησία όλων των αντίστοιχων υποδομών, προκειμένου να αντληθούν πόροι για τη χρηματοδότηση των απαραίτητων επενδύσεων με προτεραιότητα στην εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών".

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε επείγουσα προτεραιότητα την εξυγίανση της Δ.Ε.Η. και τόνισε ότι μπορεί να γίνει με τέσσερα σταθερά βήματα:

 «Πρώτον, άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας της εταιρείας. Ένα από αυτά είναι η επανεξέταση της εκπτωτικής πολιτικής και η αυστηρή διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 Δεύτερον, να συναφθεί σύμβαση παραχώρησης ή πώλησης με διεθνή διαγωνισμό ορισμένων λιγνιτικών μονάδων και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της Δ.Ε.Η., μέσα από τη δημιουργία μίας ή και περισσότερων καθετοποιημένων θυγατρικών. Και αυτό αποτελεί μια αναγκαστική κίνηση, λόγω των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης για βίαιη μείωση του μεριδίου αγοράς της.

 Τρίτον, κεφάλαιο της Δ.Ε.Η. είναι οι άνθρωποί της. Δεν αξιοποιούνται όπως πρέπει. Και αυτό πρέπει να αλλάξει. Και θα αλλάξει μέσα από μια νέα διοικητική δομή και με αποδέσμευση της επιχείρησης από τις σφικτές απαιτήσεις που διέπουν τις δημόσιες επιχειρήσεις.

Και τέταρτον, η Δ.Ε.Η. πρέπει να συμμαχήσει με στρατηγικό επενδυτή, που θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει μια δύσκολη καμπή, να δυναμώσει και να αναπτυχθεί».

 Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμη ότι: «Επείγει η ολοκλήρωση των διαδικασιών υπογραφής και κύρωσης όλων των σχετικών συμβάσεων, προχωρώντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να προκηρυχθεί νέος γύρος παραχωρήσεων, ειδικά στις θαλάσσιες περιοχές».

Σε ό,τι έχει να κάνει με το φυσικό αέριο, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας στηρίζεται στην επιτάχυνση της απελευθέρωσης της αγοράς και στην ουσιαστική αξιοποίηση όλων των υποδομών.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι κομβική η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, με αξιόπιστο επενδυτή που θα δεσμευθεί για την υλοποίηση του δεκαετούς προγράμματος του ΕΣΦΑ και που θα πετύχει χαμηλό κόστος χρήσης του φυσικού αερίου.

Όπως και η αναδιοργάνωση της ΔΕΠΑ, προκειμένου να επικεντρώσει τις δραστηριότητες της στην προμήθεια φυσικού ορίου, με όρους όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικούς προς όφελος των καταναλωτών

«Θα ιδιωτικοποιήσουμε τον ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 66% για να βρεθεί ένα τμήμα των πόρων που χρειάζεται η ΔΕΗ. Ο ιδιωτικοποιημένος ΑΔΜΗΕ θα δρομολογήσει δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης», ανέφερε.

Στον τομέα της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΔΕΔΗΕ θα αποκτήσει την ιδιοκτησία όλων των υποδομών, διευκρίνισε και τόνισε πως στο σκέλος της παραγωγής θα γίνει η ανασχεδίαση του διοικητικού μοντέλου της ΔΕΗ.

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι «οι οφειλές ανεβαίνουν η μετοχή κατρακυλά». «Οι χειρισμοί της κυβέρνησης βλάπτουν τα συμφέροντα της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ, αλλά συμφώνησε να μειωθεί το μερίδιό της στην αγορά στο 50% χωρίς αντάλλαγμα.

Συμφώνησε να χαρίσει το πελατολόγιο της μικρής ΔΕΗ. Τώρα ψάχνει τι θα πουλήσει γιατί αλλιώς η ΔΕΗ θα καταρρεύσει» ανέφερε. Συνεχίζοντας, είπε ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας: Ένα είναι η επανεξέταση της εκπτωτικής πολιτικής και της είσπραξης των οφειλομένων. Πέραν αυτού, είναι η συμβάσεις παραχώρησης, ή η πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων.

«Η ΔΕΗ και οι άνθρωποί της δεν αξιοποιούνται - και αυτό θα αλλάξει με ένα νέο διοικητικό μοντέλο», ανέφερε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «η ΔΕΗ πρέπει να συμμαχήσει με στρατηγικό επενδυτή που θα την βοηθήσει να ενδυναμώσει. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί ένα νέο περιβάλλον με καλύτερες τιμές για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Ιδιαίτερο βάρος είπε ότι δίνει στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με την αξιοποίηση μονάδων βιομάζας και βιοαερίου. Προς τούτο, ανέφερε, είναι αναγκαία η σύμπραξη της ΔΕΗ με εξειδικευμένες εταιρείες.
 
Αναφέρθηκε ακόμη στην απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, με ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και την αναδιοργάνωση του ΔΕΠΑ. «Η Ελλάδα χρειάζεται συνολικό σχέδιο, πρέπει να φέρουμε νέες επενδύσεις. Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο και αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως:" προκειμένου η Ελλάδα να έχει μακροπρόθεσμα σταθερό σχέδιο και στρατηγική για την Ενέργεια, προτείνουμε τη συγκρότηση εξαμελούς υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Η Επιτροπή θα λειτουργεί υπό τον Υπουργό Ενέργειας, θα συνεργάζεται με τα άλλα Υπουργεία και όλους τους φορείς του κλάδου της Ενέργειας, και θα καταρτίζει και θα παρουσιάζει την Ενεργειακή Στρατηγική της χώρας μεσοπρόθεσμα (μέχρι το 2030) και μακροπρόθεσμα (μέχρι το 2050)."

Συνολικά, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας εξισορροπεί μεταξύ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, της επαρκούς ενεργειακής τροφοδοσίας της χώρας και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε: «Η οπτική μας για την ενέργεια είναι ευρυγώνια. Η αντίληψή μας είναι στρατηγική. Εξασφαλίζει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Εγγυάται την επαρκή ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας. Σέβεται τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της. Κινητοποιούμε τον ιδιωτικό τομέα, διότι αυτός μπορεί να τραβήξει μπροστά ολόκληρο τον τομέα της ενέργειας και να συμβάλλει στην ανάπτυξη. Αναδεικνύουμε το γεωστρατηγικό πρόσημο της ενέργειας, γιατί επείγει η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.
 
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δυστυχώς, διαλύει τη Δ.Ε.Η., αδρανοποιεί τον εθνικό σχεδιασμό στην ενέργεια και καθηλώνει τη χώρα, κάτι που βάζει όλη την Ελλάδα σε κίνδυνο. Εμείς ερχόμαστε να ελευθερώσουμε τη δυναμική του κλάδου της ενέργειας. Είναι μεγάλη και – το γνωρίζετε καλά – παραμένει αναξιοποίητη. Η ενέργεια μπορεί και πρέπει να γίνει καταλύτης για την αναπτυξιακή της χώρας.

Μπορούμε να το πετύχουμε. Έχουμε δικό μας σχέδιο. Έχουμε με το μέρος μας – είναι σήμερα μαζί μας – τους ανθρώπους που γνωρίζουν πως θα το υλοποιήσουν. Ξέρουμε τί θέλουμε, ξέρουμε πώς μπορεί να γίνει. Γιατί η Ελλάδα μπορεί και αξίζει καλύτερα. Γιατί η αισιοδοξία μπορεί και πρέπει να φωτίσει την προοπτική της χώρας» κατέληξε ο αρχηγός της ΝΔ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr