current views are: 6

11 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσίευση12:44

Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για τα ΑΕΙ: «Στις σχολές μπαίνει Δημοκρατία» – «Αντί για καθηγητές, προσλαμβάνετε αστυνομικούς»

Μετωπική σύγκρουση Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την Παιδεία. 

Δημοσίευση 12:44’

Μετωπική σύγκρουση Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την Παιδεία. 

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την Παιδεία. 

Απαντώντας στην κριτική ο πρωπουργός υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου τονίζοντας πως στα ΑΕΙ δεν μπαίνει η Αστυνομία αλλά η Δημοκρατία. Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως αντί για προσλήψεις καθηγητών κάνει προσλήψεις αστυνομικών. 

Μητσοτάκης: «Στις σχολές δεν μπαίνει αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία»

Στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων προβλέπει αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ αλλά και τη θέσπιση ειδικού σώματος φύλαξης στα πανεπιστήμια, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής. Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη δήλωσή του περί «ρίσκου»

«Υπάρχουν ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεκαετιών, άλλες οι οποίες υπηρετούν ζητήματα του παρόντος και άλλες που ανοίγουν ορίζοντες στο μέλλον. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα διαθέτει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά. Γιατί απαντά με τόλμη στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων. Καθιερώνει ένα σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή και επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση, συγχρονίζοντάς την με τις ανάγκες και τον βηματισμό του 21ου αιώνα» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του.

«Οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου κινούνται σε τέσσερεις σαφείς κατευθύνσεις. Διασφαλίζουν τη στοιχειώδη ικανότητα των υποψηφίων φοιτητών να ξεκινήσουν τις σπουδές τους θεσπίζοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε σχολή. Ένα όριο μάλιστα που θα καθορίζουν τα ίδια τα πανεπιστημιακά τμήματα. Οδηγούν τον ενδιαφερόμενο να φοιτήσει εκεί που πραγματικά επιθυμεί, αντί να καταλήγει, τυχαία πολύ συχνά, σε ένα τμήμα από το οποίο είναι πολύ πιθανό ποτέ να μην αποφοιτήσει. Ενισχύοντας την παράλληλη οδό της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Οι ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου θέτουν χρονικό όριο στις σπουδές, με ένα πρόσθετο περιθώριο 2-3 ετών πέραν της κανονικής διάρκειάς τους προβλέποντας όμως και ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους φοιτητές αλλά και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Οι ρυθμίσεις στέκονται με ωριμότητα και θάρρος απέναντι στην ανομία που πολιορκεί εδώ και χρόνια τα πανεπιστήμια μας. Καθιερώνουν πειθαρχικό πλαίσιο και ελεγχόμενη είσοδο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, «την ευθύνη για την ασφάλεια και την φύλαξη των πανεπιστημίων θα έχει η μονάδα προστασίας του πανεπιστημιακού ιδρύματος. Θα υπάγεται στον πρύτανη. Δεν θα φέρουν όπλα. Αυτή η μονάδα θα εξασφαλίζει την ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια για να μη γίνονται γιάφκες. Οι σχολές θα κλείσουν την πόρτα στη βία.  Παντού στον κόσμο η είσοδος σε πανεπιστήμια και εργαστήρια είναι ελεγχόμενη. Πουθενά στον κόσμο δεν έχουμε εικόνες βανδαλισμών κτηρίων και υποδομών, καθηγητών να χτυπιούνται». 

«Δεν θεωρώ τα μέτρα αυτά πανάκεια και ότι μπορούν να αναστρέψουν ένα χρόνιο φαινόμενο. Είναι όμως ένα βήμα προς τα μπροστά. Στις σχολές δεν μπαίνει αστυνομία, μπαίνει η δημοκρατία. Δεν υπάρχει πιο εμβληματικός δημόσιος χώρος από αυτόν του πανεπιστημίου» σημείωσε ακόμα.

Στη συνέχεια, εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «η αντιπολίτευση επιμένει στη λογική της κραυγής αλλά και της σιωπής για τους αιώνιους φοιτητές, για τη βία στα πανεπιστήμια. Το κράτος συνθηκολόγησε με το παρακράτος επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και σήμερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οργανώνουν κορωνο-συλλαλητήρια και ο αρχηγός του δέχεται το ρίσκο.  Η αντιπολίτευση πρέπει κάποτε να μιλά με σοβαρά επιχειρήματα. Να θωρακιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο από κάθε σκοτεινή επιβουλή. Δεν έχει καμία σχέση ο ΣΥΡΙΖΑ με τις εμβληματικές μορφές της Αριστεράς». 

«Η Βουλή λειτουργεί, η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα. Από αύριο η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση γυρίζει σελίδα. Πλέον το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει πυξίδα και δείχνει πορεία προς την πρόοδο» κατέληξε ο πρωθυπουργός. 

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

«Διέκρινα έναν εκνευρισμό στον τόνο σας, ασυνήθιστο σε σχέση με τις τελευταίες σας εμφανίσεις» σχολίασε ο πρωθυπουργός αποδίδοντάς τον στην αναφορά που έκανε στη νεολαία Λαμπράκη, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

«Μια άλλη γενιά αριστερών προέτασσαν την ακαδημαϊκή αριστεία ως στόχο που θεωρούσαν ότι δε συγκρούεται επί της αρχής με το δικαίωμα στον αγώνα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ανακρίβεια, επειδή επικαλέστηκε τον στίχο του Ελύτη για τους «νέους με τα πρησμένα πόδια» που όπως είπε τον έγραψε για τους νέους της Κατοχής και όχι για τους νέους της νεολαίας Λαμπράκη.

Θα ήθελα να αναθεωρήσετε την άποψή σας περί αποχαυνωμένων πολιτών, «φαντάζομαι ότι το είπατε εν τη ρύμη του λόγου σας και δεν το εννοείτε», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά όμως και σε όσα είπε ο κ. Τσίπρας για το ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης με δύο επισημάνσεις, Κατά γενική ομολογία η δημόσια τηλεόραση προσφέρει ποιοτικό περιεχόμενο και έχει κερδίσει με τις παραγωγές της πολλούς καινούργιους θεατές. Αναφέρθηκε σε μια σειρά πρώην ανώτατων στελεχών της ΕΡΤ που βρίσκονται σήμερα σε θέσεις-κλειδιά στον ΣΥΡΙΖΑ και σε φιλικά σε αυτόν Μέσα.

Αμιγώς για τα θέματα της Παιδείας, ρώτησε από πού προέκυψε ο υπολογισμός ότι 24.000 παιδιά θα μείνουν φέτος εκτός της Ανώτατης Εκπαίδευσης; «Πώς έρχεστε και σπέρνετε τον πανικό όταν είναι μαθηματικώς αδύνατον να υπολογιστεί τι βάσεις θα βάλουν τα πανεπιστήμια και τι βαθμούς θα γράψουν τα παιδιά;».

Πρόσθεσε επίσης ότι προκύπτει και ένα μείζον αξιακό ζήτημα, όχι μόνο εκπαιδευτικό από τη στιγμή που προσφέρεται η δυνατότητα στους φοιτητές να φοιτούν δωρεάν στα πανεπιστήμια. «Πιστεύετε ή όχι ότι και οι φοιτητές πρέπει να έχουν κάποιες υποχρεώσεις;», ρώτησε ευθέως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός πέρασε στη συνέχεια στην αναφορά του κ. Τσίπρα στα κολλέγια «Όλα αυτά τα τμήματα που φτιάχνατε νύχτα, βρίσκονται ψηλά ή χαμηλά στις αξιολογήσεις», ρώτησε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στο επιχείρημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ποιότητα σπουδών των κολλεγίων.

«Δεν πρόκειται ποτέ να βρεθεί εμβόλιο για την υποκρισία και τον λαϊκισμό σας», είπε επίσης χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Για τα ζητήματα ανομίας και βίας στα πανεπιστήμια ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχει διακρίνει αλλαγή στάσης από την πλευρά του κ. Τσίπρα αλλά πρόσθεσε πως «πρέπει κάτι να κάνουμε γι αυτή την πραγματικότητα που αδικεί τα πανεπιστήμια και υπονομεύει το χώρο στον οποίο διεξάγεται δημοκρατικός διάλογος. Δεν μπορούμε μόνο να την κοιτάμε».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του αυτή ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό. Θα κάνουμε ό, τι συμβαίνει σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου».

Αναφερόμενος στον τρόπο διαχείρισης της εικόνας για το τι συμβαίνει μέσα στα πανεπιστήμια, επέδειξε δύο φωτογραφίες που όπως είπε είναι δύο κέντρα ελέγχου εικόνας και πληροφορίας που βρίσκονται στο Κέιμπριτζ και στην Οξφόρδη. «Αυτή είναι η εικόνα όλων των σύγχρονων πανεπιστημίων», τόνισε. Όπως συμπλήρωσε «σε όλα τα διεθνή πανεπιστήμια υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία και μάλιστα ένοπλη. Εσείς πείτε μου σε ποια χώρα του κόσμου υπάρχει η εικόνα που έχουμε στα ελληνικά πανεπιστήμια με το χάος που εσείς δημιουργήσατε κι εσείς συντηρήσατε».

Τσίπρας: Δώρο στα κολέγια πελατεία 24.000 φοιτητών που κόβετε από τα ΑΕΙ

Με σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντάς του «οργουελιανή αντίληψη στην διαχείριση της κοινής γνώμης». 

Χαρακτήρισε άκρως διχαστική την ομιλία του πρωθυπουργού και τον κατηγόρησε για «λαθροχειρία» στην αντιμετώπιση των αγώνων της νεολαίας Λαμπράκη. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι θράσος να κάνετε αναφορά στους αγώνες της νεολαίας Λαμπράκη, όταν η δική σας παράταξη ήταν απέναντι. Είναι λαθροχειρία να κάνετε αναφορές, στους νέους που το τότε κατεστημένο χαρακτήριζε «αλήτες με πρησμένα πόδια, όπως τώρα εσείς χαρακτηρίζετε αλήτες τους νέους που διαδηλώνουν».

Συνολικότερα, κατά την ομιλία του επί του σχεδίου νόμου που αφορά στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και στη θέσπιση ειδικού σώματος φύλαξης στα πανεπιστήμια, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείτε να χειριστείτε τη κοινή γνώμη είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Θα τη ζήλευε ακόμη και ο Όργουελ. Εκμεταλλεύεστε τις έκτακτες συνθήκες και έχετε επιβάλει ένα καθεστώς φόβου και επιτήρησης. Όλα όσα σας ενοχλούν είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και απαγορευμένα. Ενίοτε επιβάλετε βαριά πρόστιμα και απαγορεύσεις. Όσα δε σας ενοχλούν ή αντίθετα όσες απαγορεύσεις ενοχλούν εσάς ή τους φίλους σας, τις παρακάμπτετε. Για αυτό και δε δίνετε δεκάρα για τις συναθροίσεις στους μεγάλους εργασιακούς χώρους ή στα ΜΜΜ».

Ειδική αναφορά έκανε και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία και «στην προκλητική παραβίαση των μέτρων από εσάς τους ίδιους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και πρόσθεσε: «Αυτή η βαθιά υποκρισία αλλά και η υστεροβουλία διακρίνει και τη πολιτική σας για τα πανεπιστήμια… Δεν κάνετε κάτι παραπάνω από αυτό που είχατε σκοπό να κάνετε και στην υγεία».

«Υποκύπτετε στο παράπτωμα μη τήρησης μέτρων για δεύτερη φορά. Χθες δεν είπατε ούτε μία συγγνώμη. Μας είπατε πόσο κουραστικό ήτα το ταξίδι. Ξέρετε τι είναι 45 λεπτά με ελικόπτερο και με ένα Σινούκ που κάνει τόσο θόρυβο. Πολύ κουραστικό. Ενδεχομένως το Σάββατο να ακυρώσατε και το παιχνίδι τένις ή το mountain biking που είχατε κανονίσει. Αλλά μια συγγνώμη δεν μας είπατε. Δεν έχετε ούτε ντροπή ούτε τσίπα γι αυτά που κάνετε. Έπρεπε λοιπόν να σπάσετε τα μέτρα και δεν έχετε μια συγγνώμη. Εχετε την αίσθηση μιας ολοκληρωτικής υπεροπλίας. Ξέρετε, θα δώσετε εντολές στα μέσα να σβηστούν όλα αυτά. Ο Ζούλας έδωσε εντολή να αναρτηθεί ένα κείμενο στην ΕΡΤ να μην παίξουν οι εικόνες της Ικαρίας και τους κ. Λιγνάδη με “άλλους”. Ποιοι είναι αυτοί; Γιατί προσπάθησε να το κουκουλώσει η κ. Μενδώνη. Τέτοιες πρακτικές δεν έχει ξαναδεί ο τόπος» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εκπρόσωπος σας, είναι πλέον ο διοικητής της ΕΡΤ. Αν το έκανα εγώ αυτό, θα λέγατε για σταλινισμούς. Εσεις έχετε το δικαίωμα σε κορωνο-γλέντι, αλλά οι φοιτητές δεν έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν. Γιατί δεν παίρνει μια διεθνή πρωτοβουλία αφού κολλάει μόνο στις διαδηλώσεις; Έχετε το θράσος να κατηγορείτε εμένα για κορωνο-συγκεντρώσεις. Με καταγγέλετε ως διοργανωτή των κορωνο-συλλαλητηρίων. Πολιτεύεστε με fake news και διαστρεβλώσεις όπως έκανε και ο Τραμπ. Τέτοιο ήθος δεν έχει δει ο τόπος από τη μεταπολίτευση».

«Η πολιτική σας είναι ακραία, δεν είστε κεντρώος. Δεν κάνετε κάτι παραπάνω για τα πανεπιστήμια και τη δημόσια Παιδεία από αυτή που είχατε σκοπό να κάνετε. Θέλετε συρρίκνωση του Κράτους. Εσείς θέλετε λιγότερο κράτος και περισσότερο χώρο στους ιδιώτες – Εμείς θέλουμε ισχυρό και ανθρώπινο κράτος με κανόνες και στήριξη της αγοράς. Νέα συνθήκη η πανδημία που έρχεται να καταστήσει ανεπίκαιρες τις θέσεις σας – Ο κόσμος αλλάζει, τα δημόσια αγαθά κερδίζουν έδαφος. Πλούσιοι και φτωχοί στα δημόσια νοσοκομεία πήγαν και πηγαίνουν. Επιμένετε στις ίδιες χρεοκοπημένες λογικές. Στη χρονιά της πανδημίας που είχε 600 εκατομμύρια ευρώ λιγότερο για τη δημόσια υγεία. Παράλληλα μειώνετε και την χρηματοδότηση στα δημόσια πανεπιστήμια. Τα κολέγια στην Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού, είναι χαμηλής ποιότητας. Στόχος σας είναι να διευρύνετε την πελατεία των κολεγίων. Ουδόλως σας ενδιαφέρει να λύσετε το πρόβλημα της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια. Βασική σας επιλογή είναι να υποβαθμίσετε τα δημόσια πανεπιστήμια» πρόσθεσε.

«Εκμεταλλεύεστε την πανδημική συνθήκη για να προωθήσετε «συμβόλαια». Εκμεταλλεύστε την πανδημία και τους περιορισμούς για να εξυπηρετήσετε συμβόλαια και συμφέροντα – Πόσοι είναι αυτοί που μπαίνουν στα πανεπιστήμια με 1 ή με 2; Και γιατί δεν σας ενοχλεί ότι αυτοί με το 1 ή με το 2 θα μπορούν να μπουν σε κολέγια; 17 από τα 24 ΑΕΙ θα υποστούν σημαντικές απώλειες. Αύξηση διαρροών μαθητών. Το Λύκειο ξαναγίνεται προθάλαμος εξετάσεων. Θα έχουμε πλήρη ακύρωση του μορφωτικού ρόλου των λυκείων σε όλες τις τάξεις. Θα έχουμε μείωση της χρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων. Ορισμένα πανεπιστήμια δεν θα μπορούν να τα βγάλουν πέρα και είτε θα κλείσουν είτε θα συγχωνευτούν. Θα έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα στα περιφερειακά πανεπιστήμια που αποτελούν και πυλώνα ανάπτυξης της περιφέρειας. Φτάσατε στο σημείο να μας πείτε ότι γίνονται βιασμοί στα ΑΕΙ- Μήπως το μπερδέψατε με το Εθνικό θέατρο, δεν ξέρω. Εγώ δεν το έχω ακούσει. Δεν είναι τρελοί όσοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο σας. Δεν είναι τρελοί οι πρύτανεις, δεν είναι αλήτες οι φοιτητές που αντιδρούν. Μέσα σε χρονιά πανδημίας αλλάζετε το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Τα κολέγια για χάρη των οποίων νομοθετείτε, δεν έχουν καμία θέση στις λίστες των καλύτερων ιδρυμάτων, αντίθετα με τα δημόσια πανεπιστήμια. Αυτή είναι η αριστεία» είπε σχετικά με το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο και σ

«Οταν μιλάτε για βία και παραβατικότητα στα πανεπιστήμια, για να είστε αξιόπιστος, πρώτα να καταδικάσετε για τη δράση και τη συμπεριφορά της δικής σας φοιτητικής παράταξης στα πανεπιστήμια, αλλιώς είστε υποκριτής.  Αν είχα κάνει υπουργό που είχε κατηγορηθεί ότι έστειλε τον πρύτανη του νοσοκομείο στο νοσοκομείο, δεν θα μπορούσα να σταθώ, εσείς μπορείτε. Θα ήταν πρώτο θέμα στις ειδήσεις. Οπως και να μας κουνάτε και το δάχτυλο. Μας παριστάνετε τον ευαίσθητο για τη βία στα πανεπιστήμια, αλλά επιβραβεύσατε και υπουργοποιήσατε τον κ.Κατσαφάδο που έστειλε τον πρύτανη του πανεπιστημίου Πειραιά στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Εμείς ούτε ποτέ υιοθετήσαμε ούτε ανεχτήκαμε ούτε υποθάλψαμε τη βία. Αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι τα πανεπιστήμια είναι κέντρα παραβατικότητας, να στείλει όσους αστυνομικούς χρειάζεται για να τα απαλλάξουν από την ανομία. Γιατί δεν το κάνατε; Δεν είναι αποδοτικός ο κ. Χρυσοχοΐδης; Αν δεν το κάνατε, γιατί θα το κάνουν τώρα; Το πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχε εγκαταστημένο το σώμα μέσα στα πανεπιστήμια;Γιατί δεν δέχεστε τις εισηγήσεις των πρυτάνεων για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια; Να δημιουργήσετε ένα σώμα φυλάκων που θα είναι στη δικαιοδοσία των πανεπιστημίων. Δεν σας νοιάζει καθόλου να λύσετε το πρόβλημα
. Θέλετε να περάσετε στα μουλωχτά το μεγάλο deal με τους ιδιοκτήτες των κολεγίων. 24.000 οικογένειες δεν θα δουν τα παιδιά τους να μπαίνουν φέτος στα πανεπιστήμια. Είναι έγκλημα αυτό που κάνετε και απέναντι στα δημόσια πανεπιστήμια και απέναντι στην κοινωνία. Αυτό που κάνετε θα δημιουργήσει περισσότερους κινδύνους». 

«Αντιμετωπίζετε την πανδημία με πρόστιμα και αστυνομική επιτήρηση. Προσπαθείτε να μας πείσετε ότι με τον ίδιο τρόπο θα αντιμετωπίσετε και τα πανεπιστήμια. Οσα μιντια και να χρηματοδοτήσετε, δεν θα τα καταφέρετε. Γιατί η σκέψη και το μυαλό των παιδιών και τα όνειρά τους, δεν φυλακίζονται. Πάντα θα είναι ελεύθερη η σκέψη τους να κρίνει» υπογράμμισε.

Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα

Για υποκρισία στο θέμα της αντιμετώπισης της βίας στα πανεπιστήμια κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, κατά την δευτερολογία του στην Βουλή.

Εξήγησε την θέση του λέγοντας, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό: «Δεν είπατε στην δευτερολογία σας μία κουβέντα για τον διορισμό του υφυπουργού σας που είχε στείλει τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο νοσοκομείο. Γι΄ αυτό είσαστε υποκριτής κ. Μητσοτάκη όταν μας λέτε ότι ενδιαφέρεστε για την βία στα πανεπιστήμια».

Ακολούθως απάντησε στα επιχειρήματα του κ. Μητσοτάκη. Κατ’ αρχήν για το θέμα του βαθμού εισαγωγής στα πανεπιστήμια είπε ότι εκείνοι που δίνουν λευκή κόλλα είναι το 2-3% του συνόλου, ωστόσο με το νόμο που συζητείται «αυτοί που αποτυγχάνουν στις εξετάσεις και θα μείνουν εκτός θα είναι περίπου το 25% του συνόλου…». Ακολούθως ρώτησε: «Τα παιδιά που θα μείνουν εκτός, τι κριτήριο εισαγωγής θα έχουν για την εισαγωγή τους σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο; Μόνο το αν οι γονείς τους έχουν πορτοφόλι για να πληρώσουν. Και το λέτε, ενώ δήθεν κόπτεστε για την αριστεία». Σημείωσε ότι με το νέο καθεστώς αποκλείονται όλα τα παιδιά των ΕΠΑΛ και των εσπερινών λυκείων αφού δεν θα υπάρχει πλέον η ποσόστωση για την εισαγωγή τους.

Για το θέμα των «αιώνιων φοιτητών» απάντησε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν επιβαρύνουν τα πανεπιστήμια αφού δεν δικαιούνται τις δωρεάν παροχές και δεν συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, ωστόσο διατηρούν το δικαίωμα όταν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Για τους αναπληρωτές καθηγητές είπε ότι «μόλις βγήκαμε από την επιτήρηση των μνημονίων αλλάξαμε την υποχρέωση για διορισμούς αναπληρωτών και νομοθετήσαμε τους μόνιμους διορισμούς».

Για τις φωτογραφίες από το Κέμπριτζ και την Οξφόρδη που παρουσίασε ο πρωθυπουργός και έδειχναν αίθουσες με οθόνες παρακολούθησης, είπε: «Οι φωτογραφίες δείχνουν πως τα ηλεκτρονικά μέσα βοηθούν στην επιτήρηση…και στο Κέμπριζτ και στην Οξφόρδη την διαδικασία την κάνουν φύλακες και όχι αστυνομικοί…». Αφού σημείωσε ότι θα μπορούσαν να επανέλθουν σημείωσε: «Όμως είσαστε εσείς προσωπικά που μέσα σε μία νύχτα διώξατε εκατοντάδες φύλακες από τα πανεπιστήμια και τα σχολεία».

Τέλος αναφέρθηκε και στο θέμα της ΕΡΤ, λέγοντας ότι «ήταν πρωτοφανές το περιστατικό να τοιχοκολληθεί οδηγία στην αίθουσα παραγωγής για το τι πλάνα θα παίξουν από την πρωθυπουργική επίσκεψη στην Ικαρία…αντί να πείτε μία φράση συγγνώμης, μας λέτε ότι “κι εσείς βασανίζετε τους μαύρους”. Εσείς όμως βάλλατε τον διευθυντή του γραφείου σας, διευθυντή της κρατικής τηλεόρασης». Ακολούθως κατέθεσε πρόταση: «Η δημόσια τηλεόραση να διοικείται από ανθρώπους που θα διορίζονται από την επιτροπή θεσμών της Βουλής. Να φτιάξουμε μία τηλεόραση που θα είναι όαση αντικειμενικότητας. Το δέχεστε; Δεν το δέχεστε γιατί δεν θέλετε να υπάρχει ούτε μία χαραμάδα που να ξεφεύγει από τον έλεγχό σας».


σχετικα αρθρα