ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση δύο κόσμων σε ΑΕΙ και πεζοδρόμιο εν μέσω lockdown - Άρχισαν οι αυστηροί έλεγχοι - Στο μικροσκόπιο οι... μούφα τηλεργασίες και αναστολές

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 12 Φεβρουαρίου 2021, 15:00 / Ανανεώθηκε 12 Φεβρουαρίου 2021, 15:26
Σύγκρουση δύο κόσμων σε ΑΕΙ και πεζοδρόμιο εν μέσω lockdown - Άρχισαν οι αυστηροί έλεγχοι - Στο μικροσκόπιο οι... μούφα τηλεργασίες και αναστολές
Facebook Twitter Whatsapp

Στην ουσία πρόκειται για δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά την λειτουργία του Πανεπιστημίου που ξιφούλκησαν στη Βουλή. Η μεγάλη αναμέτρηση αναμένεται τον Σεπτέμβριο, όταν θα πιάσει δουλειά η ειδική ομάδα φύλαξης στα ΑΕΙ που εμφάνισαν τα μεγαλύτερα προβλήματα ανομίας.

Στο πεζοδρόμιο μεταφέρεται η κόντρα για το νέο νόμο για τα ΑΕΙ που πέρασε με 166 ψήφους της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25. Ανέβηκαν οι τόνοι. Η μάχη συνεχίζεται. Το ραντεβού κλείστηκε. Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν, ασχέτως του lockdown, με την υπογραφή της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ώστε να αποτραπεί η εφαρμογή του στην πράξη.

Στην ουσία πρόκειται για δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά την λειτουργία του Πανεπιστημίου που ξιφούλκησαν στη Βουλή. Η μεγάλη αναμέτρηση αναμένεται τον Σεπτέμβριο, όταν θα πιάσει δουλειά η ειδική ομάδα φύλαξης στα ΑΕΙ που εμφάνισαν τα μεγαλύτερα προβλήματα ανομίας. Ο κίνδυνος να μετατραπούν σε χαρακώματα είναι ανοιχτός αν ληφθούν υπόψη οι μαζικές διαδηλώσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες. Εάν συνεχιστεί η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κυριαρχήσει η λογική του κέντρου. Εάν έχει περιοριστεί, θα ακολουθήσει ένα δύσκολο Φθινόπωρο, με κλειστά ΑΕΙ, ασχέτως COVID-19.

«Πόλεμος»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στη Βουλή ότι αναμετριούνται δύο διαμετρικά αντίθετες αντιλήψεις. Η μία που επιδιώκει να δώσει το πανεπιστήμιο πίσω στους φοιτητές και στους καθηγητές και η αντίθετη, που το θέλει ως νησίδα στην οποία αδρανούν οι κανόνες της δημοκρατικής πολιτείας και επιβάλλεται η βούληση κάθε αυταρχικής μειοψηφίας. Η ελεγχόμενη είσοδος στα ανώτατα ιδρύματα έχει στόχο «να πάψουν οι αίθουσες των ιδρυμάτων να μετατρέπονται σε γιάφκες περιθωριακών» όπως τόνισε.

Πέρα από την πανεπιστημιακή αστυνομία, ο πρωθυπουργός εστίασε στο «ανορθολογικό καθεστώς που ανακυκλώνει την καθήλωση». «Σήμερα, 8 στους 10 νέους εισάγονται στο πανεπιστήμιο, ενώ φέτος είχαμε 81.000 καινούργιους φοιτητές από τις 103.000 παιδιά που γεννήθηκαν το 2002» δήλωσε. «Οι ετήσιοι πτυχιούχοι σε σχέση με τους εγγεγραμμένους είναι μόλις 9%, ενώ 3 στους 10 γίνονται «αιώνιοι» φοιτητές ή αλλάζουν πορεία στη ζωή τους. Το 2019 η χώρα μας είχε τη μεγαλύτερη ανεργία ανάμεσα σε πτυχιούχους, απέχοντας 14 μονάδες από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι σχολές να μετατρέπονται σε λαβύρινθο μεταξύ λυκείου και επαγγελματικής προοπτικής και για πολλούς «σε σκοτεινές αποθήκες που αραχνιάζουν κάποιες ελπίδες του παρελθόντος» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αλά Τραμπ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρομοίασε τις κυβερνητικές πολιτικές με την «alt right» (Εναλλακτική Δεξιά) του Ντόναλντ Τραμπ. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στην ουσία υπογράφει ένα «συμβόλαιο» συμφερόντων με τους ιδιοκτήτες των κολεγίων. «Θα έχουμε τουλάχιστον 24.000 εισακτέους λιγότερους τον χρόνο. Με ποιο στόχο; Με τον στόχο να μεγαλώσουμε τη δεξαμενή της πελατείας των ιδιωτικών κολεγίων. Αυτό κάνετε σήμερα», δήλωσε. Ο πρωθυπουργός του απάντησε ότι δεν υπάρχει αυτό το νούμερο, διότι τις βάσεις εισόδου, θα τις ορίσουν τα ΑΕΙ και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει από τώρα ούτε το πως θα γράψουν οι μαθητές στις πανελλαδικές εξετάσεις και τι βαθμούς θα πάρουν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευθέως στήριξε τις διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου. «Δεν είναι, τρελοί όσοι αντιδρούν στο νομοσχέδιό σας κι εσείς οι μόνοι λογικοί. Δεν είναι τρελοί οι πρυτάνεις που αντιδρούν. Δεν είναι αλήτες οι φοιτητές που διαμαρτύρονται. Δεν είναι τρελοί οι γονείς και τα παιδιά που αγωνιούν» τόνισε.

Η κυβέρνηση αφήνει αιχμές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να «καβαλήσει» το κύμα της δυσαρέσκειας, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τον κίνδυνο των επικίνδυνων συναθροίσεων σε μια στιγμή που η πανδημία παρουσιάζει νέα έξαρση και η Αττική βρίσκεται σε αυστηρό lockdown. Ο κορωνοϊός θα δοκιμαστεί και στις διαδηλώσεις.

Οι «παράνομοι»

Το lockdown που έχει επιβληθεί στην Αττική είναι αυστηρό. Ήδη οι αστυνομικοί έλεγχοι έχουν ενταθεί. Σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της Αττικής ακινητοποιούνται 5-6 ΙΧ μαζί για να εξεταστούν τα sms και άλλα έγγραφα που φέρουν οι οδηγοί και οι συνεπιβάτες. Από την Δευτέρα τσουχτερά πρόστιμα περιμένουν όσους πιαστούν να παρανομούν. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορίσει στο ελάχιστο την κινητικότητα. Έχουν αυστηροποιηθεί τα δικαιολογητικά. Επιχειρήθηκε να κλείσουν οι «τρύπες» που υπήρχαν και έδιναν ακόμη και τη δυνατότητα σε εταιρείες να υπογράφουν βεβαιώσεις κυκλοφορίας για φίλους τους αφού δεν γίνονταν διασταυρώσεις. Μια σφραγίδα και υπογραφή αρκούσαν για το ελευθέρας.

Κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το NEWPOST, εξηγούσαν ότι το μπλοκάρισμα που υπήρχε οφειλόταν σε σημαντικό βαθμό σε αναστολές εργασίας που χρησιμοποιούσαν επιχειρηματίες για να πληρώνει το κράτος τα 534 ή τα 800 ευρώ αλλά ανάγκαζαν τους εργαζόμενους να εργάζονται κανονικά. Ή ακόμη τους δηλώνουν σε τηλεργασία αλλά εκείνη τηρούνταν.

Το TAXIS πέρα από την ΕΡΓΑΝΗ έχει ενεργό ρόλο στην πιστοποίηση των ισχυρισμών των πολιτών που θα κυκλοφορούν στους δρόμους καθ´ υπέρβασιν των αιτιών εξόδου (6 επιλογές) που αναφέρονται στα SMS. Προσοχή, λοιπόν.

Εάν τιθασευτεί η μετάδοση του Covid-19 που πλέον εμφανίζει μεταλλάξεις πολύ πιο μεταδοτικές από τις αρχικές, η κυβέρνηση ελπίζει να προχωρήσει σε ένα νέο άνοιγμα της αγοράς μέσα στον Μάρτιο - έστω και για μικρή ένεση στην οικονομία.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr