ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Που το πάει με το Τσεσμέ ο Ερντογάν – Ο Καθηγητής Υφαντής αποκρυπτογραφεί στον Alpha 98,9

Δημοσίευση 18 Φεβρουαρίου 2021, 13:00 / Ανανεώθηκε 18 Φεβρουαρίου 2021, 13:24
Που το πάει με το Τσεσμέ ο Ερντογάν – Ο Καθηγητής Υφαντής αποκρυπτογραφεί στον Alpha 98,9
Facebook Twitter Whatsapp

«Είναι μία κίνηση με ελάχιστο ρίσκο γιατί ξέρει πάρα πολύ ότι η Ελλάδα μπορεί να διαμαρτυρηθεί γιατί δεν πήραμε άδεια, γιατί περί αυτού πρόκειται, αλλά μπορούμε να την κατηγορήσουμε για παρατυπίες αλλά όχι για παρανομίες», σχολίασε.

Τις κινήσεις τακτικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το «Τσεσμέ» αποκρυπτογράφησε μιλώντας στην εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή, ο Κωνσταντίνος Υφαντής, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Για την έξοδο του Τσεσμέ τόνισε: «Είναι μία κίνηση με ελάχιστο ρίσκο γιατί ξέρει πάρα πολύ ότι η Ελλάδα μπορεί να διαμαρτυρηθεί γιατί δεν πήραμε άδεια, γιατί περί αυτού πρόκειται, αλλά μπορούμε να την κατηγορήσουμε για παρατυπίες αλλά όχι για παρανομίες. Είναι μία πολύ προσεκτικά επιλεγμένη κίνηση έτσι ώστε να μη δίνει πολλά περιθώρια στην ελληνική πλευρά».

«Να ξεκινήσω λέγοντας πως αυτό που κάνει η Τουρκία είναι μία μη φιλική πράξη αλλά τυπικά δεν είναι παράνομη. Δηλαδή είναι σε διεθνή ύδατα, μπορεί να κάνει έρευνες. Η παρατυπία είναι ότι θα έπρεπε να ζητήσει άδεια από την ελληνική Πολιτεία. Ζήτησαν άδεια από τον εαυτό τους. Κατά τα άλλα, εφόσον είναι – αυτή είναι η επίσημη στάση – ότι είναι επιστημονική έρευνα και να μας τη ζήταγε ήμασταν υποχρεωμένοι να δώσουμε την άδεια. Αλλά φυσικά δεν είναι αυτός ο στόχος. Ο στόχος είναι να καταγραφεί μία ακόμα τουρκική θέση. Η οποία και αυτή δεν είναι καινούργια. Είναι ότι στην ουσία το Αιγαίο πρέπει να χωριστεί στα δύο. Είναι πολύ παλιά η θέση αυτή. Τώρα έχει μπει και αυτή στο αφήγημα της γαλάζιας πατρίδας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία βλέποντας πως έχει κυλήσει ο καιρός από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα για το ποια θα είναι η τακτική της Τουρκίας. Θα είναι από τη μία μία επικοινωνιακή πολλές φορές καταιγίδα υπέρ της ειρήνης και του διαλόγου και από την άλλη ενέργειες οι οποίες επί της ουσίας υπονομεύουν τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών και θέλουν να φέρουν την Ελλάδα σε πολύ δύσκολη θέση. (…) Η Τουρκία συνεχίζει να βάζει διλήμματα στην ελληνική πλευρά», σημείωσε ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Εγώ θα έλεγα ότι αυτό που κάνει η Τουρκία είναι να δοκιμάζει. Υπάρχει μία πεποίθηση στην Άγκυρα ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν την Τουρκία σε αυτά τα μέτωπα, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, πίεση την οποία την οποία η Άγκυρα και το καθεστώς Ερντογάν θεωρεί ότι μπορεί να αντέξει και δεν θα πιεστεί στα υπόλοιπα δηλαδή αυτά που θα λέγαμε στα γεωπολιτικά ζητήματα ή δεν θα πιεστεί τόσο πολύ. Δοκιμάζει τις αντοχές της Ουάσινγκτον. Προσπαθεί να ανιχνεύσει μέχρι πιο σημείο η Ουάσινγκτον θα πιέσει την Τουρκία σε μία σειρά από ζητήματα όπως είναι και οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Γιατί αν θεωρεί η Άγκυρα πως με τους S-400 εκεί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, ενδεχομένως στα ελληνοτουρκικά τα πράγματα να μην είναι τόσο δύσκολα και στο τέλος οι ΗΠΑ να αναγκαστούν να παίξουν το ρόλο που πάντοτε έπαιζαν και να κάνουν τον διαμεσολαβητή που θα διαμεσολαβήσει σε μία κρίση», συμπλήρωσε.

«Όσον αφορά στην ΕΕ, νομίζω ότι η Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν νιώθει ότι προς το παρόν είναι θωρακισμένο εξαιτίας της στάσης της Γερμανίας ότι η Γερμανία εν πάση περιπτώσει για κάποιο διάστημα ακόμη θα εξακολουθήσει να ανέχεται και να προστατεύει την Ευρωτουρκική και την γερμανοτουρκική σχέση», τόνισε ακόμα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr