ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι προκλήσεις του Ερντογάν, η «απόδραση» από τις διερευνητικές και ο ρόλος του Μπάιντεν – Τι λέει ο Συρίγος στον Alpha 98,9

Δημοσίευση 25 Φεβρουαρίου 2021, 07:00 / Ανανεώθηκε 25 Φεβρουαρίου 2021, 07:46
Οι προκλήσεις του Ερντογάν, η «απόδραση» από τις διερευνητικές και ο ρόλος του Μπάιντεν – Τι λέει ο Συρίγος στον Alpha 98,9
Facebook Twitter Whatsapp

«Αν στην Αμερική η κατάσταση ήταν πιο ευνοϊκή για τον Ερντογάν, θα είχε κάνει άλλες κινήσεις. Αλλά επειδή φοβάται, είναι εξαιρετικά προσεκτικός», σχολίασε τη στάση του Τούρκου προέδρου ο Άγγελος Συρίγος.

Η Αμερική κρατάει αυτή τη στιγμή τα χαλινάρια του Ερντογάν και γι' αυτό δεν έχει προβεί σε πιο προκλητικές κινήσεις, σχολιάζει ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.

Όσο αφορά τη στροφή Ερντογάν στη γνώριμη επιθετική ρητορική του, το τελευταίο διάστημα, ο κ. Συρίγος τοποθετήθηκε: «Δεν τον ικανοποιεί η διαδικασία των διερευνητικών συνομιλιών. Θέλει να ξεφύγει από αυτή τη διαδικασία. Αυτό ήταν σαφές εδώ και πολύ καιρό. Από τον Ιούλιο που είχαμε πρωτοπεί να αρχίσουμε διερευνητικές, ήταν σαφές ότι δεν τους ικανοποιεί αυτή η διαδικασία. Κι αυτό διότι δεν είναι γρήγορη. Αυτοί θέλουν μια πολύ γρήγορη διαδικασία. Να θέσουν τα προβλήματα, να πουν ότι αυτά διεκδικούμε, απαντήστε μας, να δούμε τι κάνουμε. Οι διερευνητικές έχουν γι αυτούς το μειονέκτημα ότι είναι μια μακρόσυρτη διαδικασία, στην οποία πρέπει και οι δύο να συμφωνήσουν. Προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για να δείξουν τη δυσφορία τους και να ξεφύγουν από αυτή την κατάσταση».

«Ταυτοχρόνως, επειδή είναι δεσμευμένοι απέναντι στους Γερμανούς, μην ξεφύγουν, προκαλούν με διάφορους τρόπους, πιστεύοντας ότι θα πάρουμε εμείς τοβάρος να τους πούμε όχι (και να φύγουμε από τις συνομιλίες)», υπογράμμισε ο κ. Συρίγος.

Θα έπρεπε, ωστόσο, να φύγουμε από τις διαπραγματεύσεις; «Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε σε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις, που δεν μας δεσμεύουν», τονίζει ο βουλευτής της ΝΔ.

Μήπως σύντομα επαναληφθεί το σκηνικό του καλοκαιριού στη Μεσόγειο; «Αν στην Αμερική η κατάσταση ήταν πιο ευνοϊκή για τον Ερντογάν, θα είχε κάνει άλλες κινήσεις. Αλλά επειδή φοβάται, είναι εξαιρετικά προσεκτικός. Η Αμερική είναι που τον συγκρατεί αυτή τη στιγμή. Επίσης, ανησυχεί και από τους εξοπλισμούς της Ελλάδας. Μία χώρα η οποία δεν είχε εξοπλιστεί δέκα χρόνια, αρχίζει να το κάνει. Η Τουρκία θεωρεί μέγιστο πλεονεκτημά της τη στρατιωτική ισχύ».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr