ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδωνις Γεωργιάδης για αναμόρφωση λαϊκών αγορών - Ποιες σκέψεις είναι στο τραπέζι

Δημοσίευση 26 Φεβρουαρίου 2021, 13:00 / Ανανεώθηκε 26 Φεβρουαρίου 2021, 13:45
Άδωνις Γεωργιάδης για αναμόρφωση λαϊκών αγορών - Ποιες σκέψεις είναι στο τραπέζι
Facebook Twitter Whatsapp

Ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνου Μπούμπα, για την «Εν ψυχρώ δολοφονία των πωλητών λαϊκών αγορών».

Ακόμα δεν υπάρχει κανένα προσχέδιο για την αναμόρφωση των λαϊκών αγορών, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνου Μπούμπα, για την «Εν ψυχρώ δολοφονία των πωλητών λαϊκών αγορών».

«Στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή γράφουν διάφορα προσχέδια για την επικείμενη αναμόρφωση του θεσμικού τοπίου των λαϊκών αγορών και τις σκέψεις τους, πως θα μπορούσε να αναβαθμιστεί γενικώς η λαϊκή αγορά. Έχουν γραφτεί δεκάδες διαφορετικές προτάσεις μέχρι σήμερα. Όταν καταλήξουμε κάπου με το οποίο θα συμφωνώ και εγώ ως ο έχων τη νομοθετική πρωτοβουλία και θα έχω να πω στις λαϊκές αγορές ότι αυτό είναι, προφανώς θα ξεκινήσει και ο θεσμικός διάλογος μαζί τους. Άλλωστε, νομίζω ότι ως Υπουργός έχω αποδείξει ότι είμαι μάλλον ο πιο φιλικός προς τις λαϊκές αγορές μέχρι σήμερα Υπουργός του ελληνικού κράτους», διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Ηρθαν στο γραφείο μου διάφοροι Προέδροι Ομοσπονδιών παραγωγών λαϊκών αγορών, από τη Θεσσαλονίκη ο φίλος μου ο κύριος Μακρίδης και από την Αθήνα ο κύριος Μόσχος και πολλοί άλλοι, 6 ως 7 τον αριθμό. Μπήκαν μέσα περίπου με το δικό σας ύφος. Ήμουν με τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή, κύριο Σταμπουλίδη, άρχισαν να λένε περίπου αυτά που λέτε εσείς. Τους ακούσαμε και τους είπαμε περίπου αυτά που πραγματικά σκεφτόμαστε εμείς. Δεν θα πω λεπτομέρειες, δεν θέλω να τους φέρω σε δύσκολη θέση. Κάποια στιγμή λέγανε μεταξύ τους “και εμείς γιατί φωνάζουμε τόσο καιρό”; Λέω: “πού να ξέρω”; Και μετά έβγαλαν και ανακοίνωση. Ότι “πήγε πολύ καλά η συνάντηση και τα πήρε πίσω ο Υπουργός”. Δεν έχω πάρει πίσω τίποτα, γιατί δεν έχω δώσει τίποτα για να το πάρω πίσω», πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι τα… διδακτορικά δεν θα είναι προαπαιτούμενο για μια θέση σε λαϊκή αγορά: «Καμία διάθεση δεν έχουμε ούτε να καταστρέψουμε τις λαϊκές αγορές, ούτε έχουμε πει ποτέ ότι πρέπει να έχεις δύο διδακτορικά για να πουλάς φανέλες όπως είπατε, αν και είναι πολύ καλό πράγμα γενικώς ο κόσμος να σπουδάζει και να ανεβάζει τη μόρφωσή του, δεν το υποτιμώ, αλλά δεν υπάρχει αυτό το προαπαιτούμενο, εννοώ ως προς τις λαϊκές αγορές».

Αναφορικά με τον πλειστηριασμό των θέσεων στις λαϊκές αγορές, είπε: «Ως προς το περιβόητο θέμα του πλειστηριασμού, θα σας το εξηγήσω στη δευτερολογία μου. Όταν το εξηγήσαμε στους Προέδρους των Ομοσπονδιών, κούναγαν το κεφάλι τους και είπαν: “για αυτό γίνεται η φασαρία”;».

«Πρώτον, δεν υπάρχει προσχέδιο νόμου για αυτό και δεν μπορούσατε να το καταθέσετε. Δεν θα απαγορεύσουμε στις υπηρεσίες να σκέφτονται. Προσχέδιο, σχέδιο, πλατφόρμα διαλόγου επί νόμου υπάρχει όταν το πω εγώ που έχω τη νομοθετική πρωτοβουλία. Εάν εγώ δεν δώσω κείμενο και πω επ’ αυτού συζητάμε, δεν υπάρχει τίποτα», ξεκαθάρισε.

«Επαναλαμβάνω, λοιπόν, για να μην ανησυχείτε, όταν θα φτάσουμε να νομοθετήσουμε, γιατί θα νομοθετήσουμε για το νέο πλαίσιο των λαϊκών αγορών πράγματι, θα έρθουμε στη Βουλή και θα έχουμε εξαντλήσει τον διάλογο με τους φορείς των λαϊκών αγορών. Και όταν θα έρθουν στην επιτροπή της Βουλής θα σας λένε όλοι πόσες φορές βαρεθήκανε να συζητάμε. Ήδη τους βλέπω, σας λέω, συνεχώς», πρόσθεσε.

Όπως είπε, μάλιστα, η πρώτη δουλειά που έκανε ο ίδιος στα 15 του έτη, ήταν να πουλάει βιβλία σε πάγκο: «Τώρα, επειδή έχω μεγάλο σεβασμό στις λαϊκές αγορές. Η πρώτη δουλειά που έκανα στη ζωή μου, κύριε Πρόεδρε, ήταν στα 15 μου έτη στην Έκθεση Βιβλίων της Κηφισιάς. Πάγκο με βιβλία είχα. Ένα είδος λαϊκής αγοράς. Άρα, όχι μόνο δεν υποτιμώ το επάγγελμα αυτό, το τιμώ αφού το έχω ασκήσει ο ίδιος».

Στη συνέχεια έκανα αναφορά στις αποδείξεις που δεν κόβουν κάποιοι επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές: «Πριν από μερικές εβδομάδες έρχεται στο γραφείο μου πρόεδρος λαϊκής αγοράς επαρχιακής πόλης, δεν θέλω να πω ποια γιατί δεν θέλω να τον εκθέσω τον άνθρωπο. Και μου λέει: “Κύριε Υπουργέ, πρέπει να βγάλετε για τις λαϊκές αγορές ένα έκτακτο επίδομα γιατί μέσα στην κρίση έμειναν κλειστοί, λειτούργησαν με 50-50 εκεί που είχαμε τα lockdown κλπ.”. Λέω: “τι έκτακτο επίδομα; Αφού είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, μπαίνουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή, βάζουν τον τζίρο της περσινής χρονιάς της αντίστοιχης περιόδου, βάζουν τον τζίρο της φετινής χρονιάς, βλέπει η πλατφόρμα, ο αλγόριθμος τη μείωση του τζίρου και έρχονται τον Μάρτιο και τους δίνουν μετρητά χρήματα αναλόγως της μειώσεως του τζίρου που υπέστησαν λόγω των lockdown, του 50-50 και τα λοιπά. Άρα παίρνουν επίδομα μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, που η μισή είναι και μη επιστρεπτέα”. Απάντηση: “δεν γίνεται”. Λέω: “γιατί”; Μου απαντά: “μα εμείς δεν κόβουμε αποδείξεις”. Του λέω: “με συγχωρείτε, έρχεται πρόεδρος λαϊκών αγορών επισήμως στον Υπουργό Ανάπτυξης της Ελλάδος και λέτε ότι δεν κόβετε αποδείξεις”; “Μάλιστα”, μου λέει. “Άμα δεν κόβετε αποδείξεις έχετε πρόβλημα. Πώς θα βάλεις φοροαπαλλαγή τώρα σε έναν κλάδο που δεν κόβει αποδείξεις; Για πες μου εσύ”. Και φυσικά αυτό δεν χαρακτηρίζει όλες τις λαϊκές αγορές, προς Θεού, έτσι; Δεν ταυτίζω όλες τις λαϊκές αγορές ότι δεν κόβουν αποδείξεις. Αλλά λέω: να καταλαβαίνουμε ότι και οι λαϊκές αγορές έχουν και τα δικά τους τα προβλήματα».

Πρόσθεσε πως «θα έρθει και η ώρα της ψηφιακής εποχής και στις λαϊκές αγορές. Φυσικά και θα τους δώσουμε χρήματα από το ΕΣΠΑ. Και κίνητρα θα τους δώσουμε και εργαλεία θα τους δώσουμε για να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη και να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερη και να είναι καταγεγραμμένοι και να κόβουν και τις αποδείξεις τους και να παρέχουν καλύτερα προϊόντα στους καταναλωτές και να έχουν περισσότερο έλεγχο».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr