ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λάβρος Κοντονής κατά ΣΥΡΙΖΑ για Ποινικό Κώδικα και αντιπολιτευτική γραμμή - Τι είπε για Κουφοντίνα στον Alpha 98,9

Δημοσίευση 1 Μαρτίου 2021, 13:00 / Ανανεώθηκε 1 Μαρτίου 2021, 14:23
Λάβρος Κοντονής κατά ΣΥΡΙΖΑ για Ποινικό Κώδικα και αντιπολιτευτική γραμμή - Τι είπε για Κουφοντίνα στον Alpha 98,9
Facebook Twitter Whatsapp

«Ο δρόμος της επίλυσης του ζητήματος μέσω της Δικαιοσύνης θα είναι για όλους λυτρωτικός», είπε αναφοριά με την υπόθεση Κουφοντίνα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.

Να επιλυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει με τον Δημήτρη Κουφοντίνα από τη Δικαιοσύνη, τόνισε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή, εξαπολύοντας επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τα κενά του Ποινικού Κώδικα αναφορικά με τη παραγραφή αδικημάτων για βιασμούς κατά ανηλίκων, ενώ παράλληλα άσκησε σκληρή κριτική για την αντιπολιτευτική γραμμή που έχουν υιοθετήσει οι «πρώην σύντροφοί του».

Για Κουφοντίνα

«Αυτή την ώρα δεν πρέπει να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά, πρέπει να ρίχνουμε νερό. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ότι βρίσκεται σε κίνδυνο μια ανθρώπινη ζωή. Πάνω σε αυτό το πεδίο, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει πολιτικά παιχνίδια, λαϊκισμούς και πολιτικές αλχημείες (...) Πρέπει να απαντηθούν καίρια ερωτήματα σε αυτή την υπόθεση: πώς λειτούργησε το κράτος; Τι αποφάσεις έχουν ληφθεί; Από ποιους έχουν ληφθεί; Και αν αυτέςοι αποφάσεις έχουν νομίμως κοινοποιηθεί. Αν όλα αυτά έχουν γίνει νόμιμα, ποιες είναι οι ενέργειες για την ακύρωση αυτών των αποφάσεων», υπογράμμισε ο κ. Κοντονής, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «ο δρόμος της επίλυσης του ζητήματος μέσω της Δικαιοσύνης θα είναι για όλους λυτρωτικός».

«Ο καθένας σε μια κοινωνία μπορεί να πιστεύει ότι έχει δίκιο για ένα θέμα, ιδίως, δε, όταν έγκριτοι νομικοί αναφέρουν ότι και οι δύο πλευρές έχουν σοβαρά νομικά επιχειρήματα. Ποιος τα λύνει αυτά τα θέματα; Η Δικαιοσύνη. Ή θα έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και θα λέμε ότι αυτή είναι αρμόδια να επιλύει αυτά τα θέματα, ή δεν θα έχουμε», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την καθυστέρηση επίλυσης του ζητήματος, τόνισε ότι συνεχώς «αναφύονται προβληματικές καταστάσεις»: «Διαβάζω από τη μεριά του Κουφοντίνα τις τελευταίες ώρες ότι δεν έχουν γίνει οι νόμιμες ενέργειες εκ μέρους του κράτους. Τι έχει γίνει τελικά σε αυτή την υπόθεση, μπορούμε να μάθουμε;».

Όπως είπε ο κ. Κοντονής, στην υπόθεση υπάρχει μια συσκότιση και ομίχλη και πρέπει να διευκρινιστούν και να κοινοποιηθούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί και από ποιον έχουν ληφθεί, ώστε να μάθει η κοινή γνώμη τι έχει συμβεί.

Σχολιάζοντας σημερινό ισχυρισμό της Σοφίας Νικολάου, ότι έγιναν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, ο κ. Κοντονής είπε: «Η πλευρά του απεργού πείνας ισχυρίζεται το αντίθετο. Επομένως, αυτά τα πράγματα πρέπει να διευκρινιστούν».
«Απ' ότι καταλαβαινω - το λέω προς πάσα κατεύθυνση, εγώ είμαι εκτός πολιτικής, δεν έχω κανένα συμφέρον - αν συμβεί το οποιοδήποτε μοιραίο, όλοι θα λογοδοτήσουν», υπογράμμισε.

Για Ποινικό Κώδικα

Σχολιάζοντας την πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη, αλλά και το χάσταγκ «ΝΔ παιδεραστές», που πυροδότησε το κλίμα, ο κ. Κοντονής είπε: «Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που έχουμε ξεφύγει εντελώς. Εάν οι πολιτικοί αρχηγοί ήθελαν αυτό το πράγμα να το σταματήσουν εν τη γενέσει του, θα έκαναν μία δημόσια τοποθέτηση κια θα τελείωνε η ιστορία. Και θα έπαιραναν το μήνυμα όλα αυτά τα φιλικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναλώνονται σε τέτοιου είδους δημοσιεύματα. Είναι ευθύνη των πολιτικών αρχηγών να βάλουν σε τάξη σε αυτή την κατάσταση και όλους αυτούς, οι οποίοι, κατά τ' άλλα, τους προσφέρουν υπηρεσίες».

Αναφορικά με τον Ποινικό Κώδικα και τις αλλαγές που έγιναν σε θέματα που αφορούν, για παράδειγμα, βιασμούς, ο κ. Κοντονής τοποθετήθηκε: «Το έχω πει χιλιάδες φορές, το είχα πει και σε εσάς, και ήταν αφορμή για τη διαγραφή μου όταν μίλησα έξω από τα δόντια για τον ΠΚ, με αφορμή τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Το ξαναλέω: το σχέδιο νόμου που είχα παραλάβει και δεν το πήγα ποτέ στη Βουλή, είχε σοβαρά προβλήματα. Αισθανόμουν ότι εάν δεν διορθωθούν, θα εκτίθετο και η κυβέρνηση και θα συνεδόταν το όνομά μου, με κάτι το οποίο δεν θα με τιμούσε ιδιαίτερα».

«Τώρα, όχι μόνο προέκυψαν τα θέματα του βιασμού (...) Είναι το θέμα της παραγραφής αδικημάτων. Ο ΠΚ προβλέπει για τα κακουργήματα τα οποία γίνονται κατά ανηλίκων, η παραγραφή να ξεκινάει από την ενηλικίωση. Σήμερα, εξαιτίας της σφοδρότητας αυτού του φαινομένου, όλοι συμφωνούν - κι εγώ το είχα πει τότε: γιατί να ξεχωρίσουμε τα κακουργήματα από τα πλημμελήματα; Και τα πλημμελήματα να ανήκουν σε αυτή την κατηγορία», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς, γιατί δεν εισακούστηκε τότε κι αν πιστεύει ότι έγιναν κάποιες μεθοδεύσεις, είπε: «Όταν πολύ σημαντικοί Κώδικες, με 1.000 άρθρα, ψηφίζονται με τη διαδικασία του κατ'επείγοντως, σε μία συνεδρίαση, ε τότε να μην λέμε ότι μας φταίει ο Χρυσοχοΐδης που δεν είχε διαβάσει το μνημόνιο! Ήταν ντροπιαστική αυτή η διαδικασία που ακολουθήθηκε. Ντροπιαστική. Για να ψηφιστούν οι Κώδικες αυτού του επιπέδου, θα έρπεπε να είχαν γίνει συζητήσεις με τον νομικό κόσμο, να παρουσιαστούν σε νομικές σχολές, να γίνει μία ευρεία συζήτηση. Το ψήφισαν με το κατ' επείγον. Γι'αυτό είχα πει, αφού το φέρατε να το ψηφίσουμε, αλλά να μην ισχύσει τώρα. Να υπάρχει ένα χρονικό διάστημα να γίνουν μέχρι την εφαρμογή του νόμου, οι απαραίτητες διορθώσεις».

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι «εκείνο, δε, που έβγαζε μάτι - και εκεί υπάρχει σκοπιμότητα, 100% - ήταν η μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημέλλημα. Αποτέλεσμα αυτής της ρύθμισης ήταν ότι μόνο κατά την προεκλογική περίοδο αλλά και μετά, να υπάρχουν υποθέσεις οι οποίες πήγαν στο γραφείο λόγω παραγραφής. Εμείς, που υποτίθεται θα φέρναμε την κάθαρση. Ντροπή και όνειδος. Γι' αυτούς που το σκέφτηκαν, το οργάνωσαν και το υλοποίησαν».

Για αντιπολιτευτική γραμμή ΣΥΡΙΖΑ 

Πώς κρίνει την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα, με αφορμή και την υπόθεση Λιγνάδη, όπου η αξιωματική αντιπολίτευσης, που ζητούσε την απομάκρυνση Μενδώνη, αλλά στη συζήτηση στη Βουλή έφθασε να απολογείται για το περίφημο χάσταγκ και για αναρτήσεις στελεχών του; «Εμένα αυτός ο τρόπος αντιπολίτευσης, με βρίσκει παντελώς αντίθετο. Για παράδειγμα, είναι ποτέ δυνατόν, να βάλλουμε κατά του πρύτανη του ΑΠΘ, ο οποίος βλέποντας ότι τελούνται αδικήματα στον χώρο του ιδρύματος, κάλεσε την Αστυνομία... Να την έχε καλέσει δυνάμει νόμου του ΣΥΡΙΖΑ και να καταγγέλλεται από τον ΣΥΡΙΖΑ; Ή ο νόμος που ψηφίσαμε εμείς ήταν λάθος, και πρέπει να το πούμε, ή ο πρύτανης λειτουργώντας με βάση τον νόμο, λειτούργησε σωστά».

Όσον αφορά τα θέματα γενετήσιας αξιοπρέπειας, ο κ. Κοντονής τόνισε: «Είναι ποτέ δυνατόν να υπάρχει αυτός ο ορυγμαδός δηλώσεων και ακραίων εκφράσεων από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο διαδίκτυο; Το θεωρώ αδιανότητο!».
Αναφορικά με το ζήτημα της πανδημίας, είπε: «Δεν μπορείς ότι η κυβέρνηση περιορίζει τις μετακινήσεις των πολιτών, να λες ότι καταστρέφεται η οικονομία και όταν ανοίγει την οικονομία, να λες ότι καταστρέφεται η υγεία».

«Πρέπει να βάλουμε στη θέση της κυβέρνησης τους ίδιους μας τους εαυτούς, γιατί κι εμείς ασκήσαμε κυβέρνηση. Κι αυτοί οι κύριοι, πρώην σύντροφοί μου, από τον ΣΥΡΙΖΑ, να πούνε τι θα έκαναν οι ίδιοι για το θέμα αυτό; Ότι έχει κάνει η κυβέρνηση λάθη στη διαχείριση, έχει κάνει. Αυτή η κατάσταση που επικρατεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο επιπόλαιος τρόπος που ρύθμισε τα θέματα των σχολείων και του διδακτικού έτους, έχει πάρα πολλά προβλήματα», πρόσθεσε και τόνισε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις έπρεπε να καθίσουν να συνεννοηθούν.

«Χρειάζονται συναινέσεις κι όχι λαϊκισμοί σε τέτοιου είδους θέματα», κατέληξε ο κ. Κοντονής.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr