ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε κόκκινο συναγερμό η κυβέρνηση για COVID-19 και Κουφοντίνα - Εξετάζεται μετατροπή νοσοκομείων και κόφτης στα SMS για το lockdown - Ο φόβος της Πορτογαλίας

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 2 Μαρτίου 2021, 16:00 / Ανανεώθηκε 2 Μαρτίου 2021, 16:20
Σε κόκκινο συναγερμό η κυβέρνηση για COVID-19 και Κουφοντίνα - Εξετάζεται μετατροπή νοσοκομείων και κόφτης στα SMS για το lockdown - Ο φόβος της Πορτογαλίας
Facebook Twitter Whatsapp

Οι αρνητικές εξελίξεις τινάζουν στον αέρα κάθε σχεδιασμό που θα μπορούσε να υπάρξει για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από χθες, πριν την σημερινή αύξηση των κρουσμάτων, άφησε ανοιχτό το lockdown να συνεχιστεί μέχρι και την Δευτέρα της Αποκριάς στις 16 Μαρτίου. Το πιο πιθανό σενάριο είναι όμως, ότι ο όποιος σχεδιασμός μετατίθεται από τις 21 Μαρτίου και μετά.

Επιχειρησιακό σχέδιο για την ενίσχυση στο ΕΣΥ ιδιαίτερα στην Αττική αλλά και σε άλλες κόκκινες περιοχές, με fast track διαδικασίες, προκειμένου να αποφευχθεί το δράμα της Πορτογαλίας, επεξεργάζεται η κυβέρνηση μετά την επιθετική αύξηση των κρουσμάτων του COVID-19 και την πίεση στα νοσοκομεία η πλειονότητα των οποίων έχει εξαντλήσει τα όρια της.

Επανεξετάζονται και τα μέτρα του υποτιθέμενου γενικού lockdown με κλειστό το λιανεμπόριο και τα σχολεία, που στην πραγματικότητα δεν είναι lockdown αφού ο κόσμος κυκλοφορεί κανονικά -μόνο για ψώνια δεν πηγαίνει. Η αυστηροποίηση δεν έφερε καμία μείωση στα κρούσματα. Αντίθετα τα λύματα στην Αττική που αξιολογούνται σε πραγματικό χρόνο, δείχνουν αύξηση ενώ ο COVID-19 ανεβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα και με την σημερινή εικόνα που σήμανε τον συναγερμό στο Μαξίμου.

Από 21 Μαρτίου και βλέπουμε

Οι αρνητικές εξελίξεις τινάζουν στον αέρα κάθε σχεδιασμό που θα μπορούσε να υπάρξει για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από χθες, πριν την σημερινή αύξηση των κρουσμάτων, άφησε ανοιχτό το lockdown να συνεχιστεί μέχρι και την Δευτέρα της Αποκριάς στις 16 Μαρτίου. Το πιο πιθανό σενάριο είναι όμως, ότι ο όποιος σχεδιασμός μετατίθεται από τις 21 Μαρτίου και μετά.

Σε κάθε περίπτωση το άνοιγμα του λιανεμπορίου φαίνεται να είναι σε προτεραιότητα σε σχέση με τα σχολεία. Όχι μόνο λόγω της οικονομίας που σαφώς και η επιβάρυνση της είναι σοβαρός λόγος, αλλά και γιατί η κινητικότητα με τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά αυξάνεται περίπου κατά 800.000 άτομα την ημέρα.

Νοσοκομεία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε το πρωί έκτακτη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης. Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού έχουν αυξήσει δραματικά την μεταδοτικότητα του. Εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση. Θα Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST ανάμεσα στις λύσεις που εξετάζονται είναι:

*Ολόκληρα νοσοκομεία να μετατραπούν αποκλειστικά σε COVID-19. Ανάμεσα σε αυτά είναι το Σισμανόγλειο και ιδιωτικές κλινικές.

*Καθώς υπάρχουν συνέπειες για ασθενείς εκτός Covid-19, τουλάχιστον δύο νοσοκομεία, το Νίμιτς και το Ερρίκος Ντυνάν δεν θα δέχονται καθόλου κρούσματα του κορωνοϊού.

*Επί τάπητος βρίσκεται και η επίταξη ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών της Αττικής.

Το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, θα παρουσιαστεί, αύριο το απόγευμα, στην τακτική απογευματινή ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Οι μεταλλάξεις

«Αυτό που βλέπουμε τώρα και πρέπει να εξηγήσουμε και στους πολίτες είναι ότι τα καινούργια στελέχη του ιού -οι μεταλλάξεις, οι λεγόμενες βρετανικές μεταλλάξεις- κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό. Αυτό εξηγεί και την απότομη αύξηση των κρουσμάτων παρά το γεγονός ότι έχουμε πάρει μέτρα προστασίας και βρισκόμαστε ουσιαστικά σε lockdown στην Αττική εδώ και κάποιες εβδομάδες» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Σωτηρία». «Και ευτυχώς που το κάναμε, διότι αν δεν το είχαμε κάνει τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο ιός δεν επιτρέπει εφησυχασμό έως ότου οικοδομηθεί τείχος ανοσίας μέσω της εκστρατείας εμβολιασμού.»

Έξυπνα ...SMS

Στο επίκεντρο της σύσκεψης του Μαξίμου, βρέθηκε ο τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού που δεν έχει κριθεί αποτελεσματικός. Τα αστυνομικά μέτρα δεν αποδίδουν. Όσοι έλεγχοι και να γίνουν στους δρόμους δεν επηρεάζεται η κινητικότητα όπως αποδεικνύεται στην πράξη.

Εκτιμάται ότι ο πιο σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας στην μετάδοση είναι οι συναντήσεις στα σπίτια και ακολουθούν οι εργασιακοί χώροι. Το ζητούμενο είναι να περιοριστούν οι δυνατότητες μετακινήσεις όπως έχει εκτιμηθεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι και τα SMS. Πως θα μπει ένας κόφτης. Υπενθυμίζεται ότι ειδικά για τον λιανεμπόριο όταν ανοίξει θα ισχύει ένας διαφορετικός πενταψήφιος, ο 13032 ο οποίος θα έχει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο και δεν θα υπάρχει δυνατότητα της επανάληψης. Εξετάζονται διαφορετικές πλατφόρμες sms και για άλλες εξόδους αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν παρθεί τελικές αποφάσεις.

Η γραπτή φόρμα σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα πρόβλημα αφού κάποιος ο οποίος έχει εξαντλήσει τα SMS μπορεί να βγάζει από την τσέπη τις σχετικές βεβαιώσεις. Η θέσπιση ορίου ηλικίας στη χρήση τους είναι μία ιδέα που έπεσε στο τραπέζι. Η ουσία είναι όμως ότι οι πολίτες πρέπει να πεισθούν ότι δεν πρέπει να βρίσκουν παράθυρα στα μέτρα για να τα αποφύγουν.

Κόντρα

Ανοιχτό είναι και το μέτωπο σε ό,τι αφορά στον Κουφοντίνα. Σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις αλλά και επιθέσεις υποστηρικτών του. Μετά την πολυήμερη απεργία πείνας που κάνει, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται, παρά την φροντίδα που του δίνεται με εισαγγελική εντολή.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη αποκάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα “αυτόκλητο συνήγορο του τρομοκράτη” μετά την έκκληση του στην κυβέρνηση να σώσει τη ζωή του Κουφοντίνα. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος σε δήλωση του την κάλεσε να εξηγήσει στους πολίτες εάν θεωρεί «αυτόκλητους συνηγόρους» του Κουφοντίνα, πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, και τους βουλευτές της ΝΔ κ. κ. Κουμουτσάκο και Τζαβάρα, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, το Μέρα 25, την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τον Συνήγορο του Πολίτη, τη Διεθνή Αμνηστία και τους εκατοντάδες νομικούς και ακαδημαϊκούς που ζητούν την τήρηση του νόμου.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος σε ανάρτηση προχώρησε σε διάψευση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ διαστρέφει τις ξεκάθαρες θέσεις μου για να θολώσει τα νερά και να βγει από το αδιέξοδο του στο θέμα #Κουφοντινας» ανέφερε. «Τις επαναλαμβάνω μήπως και καταλάβουν την ουσία τους: Η Δημοκρατία τιμωρεί σύμφωνα με του νόμους. Δεν εκδικείται. Και δεν εκβιάζεται από κανέναν.»

Όλες οι πλευρές φαίνονται ανυποχώρητες. Υπάρχει έντονη ανησυχία στην ΕΛΑΣ και την ΕΥΠ ακόμη και για τυφλά χτυπήματα. Το κοκτέιλ είναι εκρηκτικό. Κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για τα όσα θα συμβούν εάν δεν υπάρξει κάποια εκτόνωση.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr