ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βούλτεψη στον Alpha 98,9 για επιστροφές μεταναστών: Εδώ κι ένα χρόνο έχει διακοπεί κάθε επαφή με την Τουρκία

Δημοσίευση 3 Μαρτίου 2021, 11:00 / Ανανεώθηκε 3 Μαρτίου 2021, 11:07
Βούλτεψη στον Alpha 98,9 για επιστροφές μεταναστών: Εδώ κι ένα χρόνο έχει διακοπεί κάθε επαφή με την Τουρκία
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

«Αυξάνουμε τον κατάλογο των ασφαλών χωρών», τόνισε, επισημαίνοντας ότι για την Ελλάδα το Αφγανιστάν - σε αντίθεση με τη Συρία - «είναι μια ασφαλής χώρα».

Μέχρι και 90& έχουν μειωθεί οι μεταναστευτικές ροές, σύμφωνα με την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, που μίλησε στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο.

«Δεν εφησυχάζουμε, βέβαια. Το βασικό είναι να φυλάσσουμε τα σύνορα», υπογράμμισε η κ. Βούλτεψη.
Ερωτηθείσα, αναφορικά με τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο στην Τουρκία, αν το υπουργείο έχει επαφές με το αντίστοιχο τουρκικό, είπε: «Εδώ κι έναν χρόνο, από τον Μάρτιο και την απόπειρα στον Έβρο, έχει διακοπεί κάθε επαφή. Ο κ. Μηταράκης έχει στείλει επιστολές για να εφαρμοστεί η κοινή δήλωση και να επστραφούν περίπου 1.500 άτομα που δεν πρέπει να βρίσκονται στη χώρα μας. Εκείνοι, επίσημα κι ανεπίσημα, χρησιμοποιούν το πρόσχημα του κορωνοϊού και λένε ότι δεν μπορούν να δεχτούν με αυτές τις συνθήκες μετανάστες».

Αναφορικά με την εικόνα προσφύγων, που έχουν τα νόμικα χαρτιά και περιφέρονται σε γειτονιές της Αθήνας, χωρίς αντικείμενο, η κ. Βούλτεψη τόνισε: «Ένας μετανάστης που καθίσταται πρόσφυγας πρέπει να έχει τη δυνατότητα, για όσο μένει στη χώρα, να μπορεί να σταθεί στα πόδια του. Εκεί υπήρχε ένα κενό. (...) Βρίσκονται ξεφνικά με νόμια έγγραφα, χωρίς να γνωρίζουν τη γλώσσα κ.λπ, κάτι πρέπει να κάνουν. Αυτό είναι ένα κενό που προσπαθώ με όλες τις δυνάμεις μου να το αναπληρώσω γιατί δημιουργεί μεγάλη πίεση στην κοινωνία, η οποία δεν μπορεί να αντέξει ανθρώπους που περιφέρονται και με τους οποίους δεν μπορούν να έχουν κανέναν τρόπο επικοινωνίας».

Αναφορικά με την ουσιαστική ένταξή τους στην κοινωνία, τόνισε: «Έπρεπε να έχει προβλεφθεί τι θα γίνεται με αυτούς...(...) Άνθρωποι που χωρίς να έχουν πάρει καμία εκπαίδευση ήδη από τους καταυλισμούς, βρίσκονται στον δρόμο χωρίς να ξέρουν ελληνικά, χωρίς να έχουν καμία δεξιότητα, χωρίς να γωρίζουμε με τι ασχολείτο στη χώρα τους, κάτι για το οποίο γίνεται πια καταγραφή».

Αναφερόμενη στην Αυστρία, σχολίασε: «Η Αυστρία που τη λένε αντιμεταναστευτική, έχει το πιο σοβαρό σύστημα ένταξης».

Σχολιάζοντας την αυστηρή κριτική που κατά καιρούς ασκεί ο διεθνής Τύπος αναφορικά με τις συνθήκες στους καταυλισμούς, τόνισε: «Είναι συνεχείς οι επιδιορθώσεις στις δομές. Προφανώς οι συνθήκες πρέπει να είναι ανθρώπινες. Τα δημοσιεύματα αναφέρονταν κυρίως στο Καρά Τεπέ, όπου στήθηκε ένας πρόχειρος καταυλισμός έπειτα από την πυρκαγιά στη Μόρια».

«Αυτά τα χρήματα τα παρέχει η ΕΕ. Εμένα ο καημός μου είναι να μην επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Δεν θέλω να στερώ χρήματα από τους χειμαζόμενους Έλληνες, αυτό είναι η μόνιμη έννοια μου», πρόσθεσε.

«Αυξάνουμε τον κατάλογο των ασφαλών χωρών», τόνισε, επισημαίνοντας ότι για την Ελλάδα το Αφγανιστάν - σε αντίθεση με τη Συρία - «είναι μια ασφαλής χώρα».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr