ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντώναρος στον Alpha 98,9: Έχει «πορτοφόλι» η Τουρκία - Κάποιοι δίνουν χρήματα στον Ερντογάν

Δημοσίευση 3 Μαρτίου 2021, 12:00 / Ανανεώθηκε 3 Μαρτίου 2021, 12:10
Αντώναρος στον Alpha 98,9: Έχει «πορτοφόλι» η Τουρκία - Κάποιοι δίνουν χρήματα στον Ερντογάν
Facebook Twitter Whatsapp

Συγκρίνοντας τον Ερντογάν του... χθες με τον τωρινό, σχολίασε: «Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι αυτή που ήξερα εγώ πριν από 15 χρόνια. Έχει εξελιχθεί σε αναθεωρητική και επιθετική δύναμη που προσπαθεί - κυρίως απέναντι μας αλλά και σε άλλες γειτονικές χώρες - να επιβάλλει το θέλω της με τρόπο βίαιο».

«Τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, η συνεχιζόμενη προκλητική και παραβατική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλλάδα, πρέπει να απασχολούν όλους τους Έλληνες, να τα έχουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους», δήλωσε ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Αντώναρος, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε κυβέρνηση που έχει εκλεγεί δημοκρατικά διαπνέεται από πατριωτικά αισθήματα, δεν το αμσφισβητώ. Θα ήταν ανεύθυνο και απειλή προς τη Δημοκρατία να το κάνουμε αυτό. Με μια διαφορά, όμως. Διαβάζουμε πολλές φορές λάθος τη συμπεριφορά της Τουρκίας», υπογράμμισε ο κ. Αντώναρος.

Συγκρίνοντας τον Ερντογάν του... χθες με τον τωρινό, σχολίασε: «Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι αυτή που ήξερα εγώ πριν από 15 χρόνια. Έχει εξελιχθεί σε αναθεωρητική και επιθετική δύναμη που προσπαθεί - κυρίως απέναντι μας αλλά και σε άλλες γειτονικές χώρες - να επιβάλλει το θέλω της με τρόπο βίαιο και κάνοντας πολλές φορές χρήση της έκτασης που έχει η Τουρκία, του πληθυσμού της και της στρατιωτικής της δύναμης και το γεγονός ότι βρίσκεται έξω από τον έλεγχο. Η Τουρκία τα τελευταία 2-3 χρόνια κλιμακώνει συνέχεια...».

Στο επιχείρημα ότι η Τουρκία δεν θα προβεί σε πολεμική σύρραξη, λόγω του γεγονότος ότι η οικονομία της έχει καταρρεύσει, ο κ. Αντώναρος επισημαίνει: «Πορτοφόλι έχει η Τουρκία. Είναι μια χώρα που διοικείται και κυβερνιέται με μια περίεργη μορφή δημοκρατίας, τουλάχιστον αυταρχικοί, συνεπώς αυτοί που βρίσκονται στην κορυφή της εξουσίας μπορούν να διαχειρίζονται τη δημόσια οικονομία ανεξέλεγκτα, όπως θέλουν. Γι' αυτό και κάνει προμήθειες συνέχεια, άρα κάποιοι της δίνουν λεφτά, κάποιοι της δανείζουν. Ορισμένοι κλείνουν τα μάτια στο χρέος της Τουρκίας» και συνεχίζει:

«Η Τουρκία βρίσκει τον τρόπο να αγοράσει από τη Γερμανία υλικό. Είναι ο καλύτερος πελάτης της Γερμανίας σε θέματα που σχετίζονται με το Ναυτικό, γι' αυτό εξελίσσεται σε ναυτική δύναμη ξαφνικά».

Αναφορικά με τη στάση του αραβικού κόσμου απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία, τόνισε: «Ο αραβικός κόσμος απέναντι στην Τουρκία, επειδή ήταν κατακτητές οι Τούρκοι, δεν έχουν αφήσει καλό αποτύπωμα, μην το ξεχνάμε ποτέ. Επειδή η Τουρκία θέλει να συμπεριφέρεται σαν αστυφύλακας στην περιοχή, αυτό επιβαρύνει το αρνητικό αποτύπωμα που έχει αφήσει».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο αραβικός κόσμος δεν λειτουργεί σαν ενιαία μάζα και πως κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες.

Στο ερώτημα, ο Ερντογάν «βρίσκει» λεφτά, γιατί όχι κι εμείς;, ο κ. Αντώναρος απάντησε: «Δεν ξέρω αν θα μας έδιναν για εξοπλισμούς. Στον αραβικό κόσμο και ειδικά στις μέχρι πρότινος πλούσιες χώρες υπάρχουν αποθηκευμένα χρήματα, που αν τους κινήσουμε το ενδιαφέρον, ασφαλώς θα μπορούσαν να μετακινήσουν σημαντικά ποσά για επενδύσεις προς τη χώρα μας. Είναι λάθος να πιστεύουν κάποιοι ότι αυτοί που διαχειρίζονται αυτά τα χρήματα δεν ξέρουν τι τους γίνεται».

Μάλιστα, θέωρησε μειονέκτημα σε αυτές τις επαφές το γεγονός ότι στην Ελλάδα όποτε αλλάζουν οι κυβερνήσεις αλλάζει και η πολιτική των προσεγγίσεων, ενώ αντίθετα «Ο Ερντογάν έχει μια συνέχεια».
«Εμάς μας ενδιαφέρουν κυρίως οι διακρατικές σχέσεις, ειδικά όταν ο γείτονάς σου είναι επιθετικός, κάνει συνέχεια βήματα...», κατάληξε ο κ. Αντώναρος.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr