ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πόλεμος» ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις για Κουφοντίνα - Ανοίγει παράθυρο για εκτόνωση;

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 3 Μαρτίου 2021, 17:00 / Ανανεώθηκε 3 Μαρτίου 2021, 18:16
«Πόλεμος» ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις για Κουφοντίνα - Ανοίγει παράθυρο για εκτόνωση;
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Η ΝΔ εξαπολύει ολομέτωπη στον ΣΥΡΙΖΑ, για δηλώσεις που καταγγέλλονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο ότι είτε δίνουν άλλοθι είτε τάσσονται υπέρ της ικανοποίησης του αιτήματος του τρομοκράτη για μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού για το οποίο κάνει απεργία πείνας, εκβιάζοντας την πολιτεία, όπως είναι η επίσημη κυβερνητική γραμμή.

Εν αναμονή των νέων μέτρων για τον COVID-19 που κάνει ειδικά τα νοσοκομεία της Αττικής να στενάζουν και ενώ στο τραπέζι είναι όλη η χώρα να μπει στο «κόκκινο», η πολιτική κόντρα για τον Κουφοντίνα κλιμακώνεται. Μετά την κακοκαιρία, χτύπησε σήμερα και ο εγκέλαδος με έξι ρίχτερ την Ελασσόνα και έγινε αισθητός από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Τα κομματικά κονταροχτυπήματα όμως κορυφώνονται γύρω από τον Κουφοντίνα. Δυο είναι τα στρατόπεδα. Οι «αυτόκλητοι συνήγοροι του τρομοκράτη από τη μία» και οι «συνήγοροι των θυμάτων» σύμφωνα με τις ταμπέλες που βάζουν οι μεν στους δε ανταλλάσσουν πυρά.

Η ΝΔ εξαπολύει ολομέτωπη στον ΣΥΡΙΖΑ, για δηλώσεις που καταγγέλλονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο ότι είτε δίνουν άλλοθι είτε τάσσονται υπέρ της ικανοποίησης του αιτήματος του τρομοκράτη για μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού για το οποίο κάνει απεργία πείνας, εκβιάζοντας την πολιτεία, όπως είναι η επίσημη κυβερνητική γραμμή.

Παρά τις αναδιπλώσεις Δρίτσα από την αρχική του δήλωση ότι «κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από την 17 Νοέμβρη» και την δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με αρκετές ώρες καθυστέρηση πάντως ότι η «την αριστερά και την προοδευτική παράταξη τις χωρίζει ιδεολογική και αξιακή άβυσσος με την τρομοκρατία» δεν πέφτουν οι τόνοι. «Είναι αδιανόητο ο Τσίπρας να μην έχει πάρει θέση για τις δηλώσεις Δρίτσα» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στον ΣΚΑΪ. «Η σιωπή του σημαίνει αποδοχή» τόνισε.

Κατά τη ΝΔ ο Θοδωρής Δρίτσας δεν θεωρείται μεμονωμένο γεγονός. «Όλοι θυμούνται τις ειδικές συνθήκες κράτησης σε αγροτικές φυλακές για τον πολυισοβίτη επί διακυβέρνησης Τσίπρα» ανέφερε το γραφείο τύπου του κυβερνητικού κόμματος.

Το 2016, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση ο τότε βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας είχε δηλώσει ότι «οι οργανώσεις αυτές όπως η 17Ν είχαν ένα λαθεμένο αλλά ένα ιδεώδες που ήταν υπέρ του ανθρώπου...».

«Υπέρ του ανθρώπου σκοτώνοντας ανθρώπους;» αναρωτήθηκε ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαναγιώτου. «Γενικά σας λέω, είχαν ας πούμε αντίληψη μιας κοινωνίας εντελώς διαφορετικής, μιας καλής κοινωνίας εν πάση περιπτώσει και οι κακοί έπρεπε να τιμωρηθούν» απάντησε ο Μπαλάφας. Και οι «κακοί» που δολοφονήθηκαν από την τρομοκρατικής οργάνωση ήταν κυρίως της δεξιάς, σύμφωνα με υπονοούμενα που αφήνουν στελέχη και σήμερα.

Πολλές φωνές

Και πρόσφατα, όμως, 15 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - ανάμεσα τους και πρώην βουλευτές-πήραν θέση υπέρ του Κουφοντίνα. Νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν στις διαδηλώσεις όπου κεντρικό σύνθημα ήταν «όταν οι αντάρτες θα μπαίνουν στην Αθήνα το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία Κουφοντίνα». Σήμερα ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Μπαλάφας έκανε ένα βήμα παραπάνω. «Το βασικό είναι ότι αυτή τη στιγμή από τη μεριά του κ. Μητσοτάκη υπάρχει επιλογή να πεθάνει ο Κουφοντίνας για να αλλάξουν την ατζέντα» δήλωσε στο «Μέγκα».

Τα δύο πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπονομεύουν μόνο το εσωτερικό του και θέτουν υπό αμφισβήτηση την δυναμική που πιθανόν θα ήθελε ο κ.Τσίπρας να αναπτύξει το κόμμα του.

Δυο βάρκες

«Χθες είδαμε κάτι πρωτόγνωρο, είδαμε ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να το καταλαβαίνει ίσως, και αναφέρομαι στον πρώην υπουργό, να μιλάει και να μας αποδεικνύει και να μας αποκαλύπτει την ιδεολογική συγγένεια της δικής του Αριστεράς με τη 17Ν» δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής στα «Παραπολιτικά 90,1». «Αυτά νομίζω ότι πρέπει κάποτε να τα δει σοβαρά η Αξιωματική Αντιπολίτευση». Επισήμανε ότι ο κ.Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει «εάν θα πατάει ξανά σε δύο βάρκες, και με την άκρα Αριστερά και με την Κεντροαριστερά, και πρέπει να αποφασίσει που θέλει να πάει το κόμμα του». «Διότι εάν δεν το αποφασίσει αυτό θα σημαίνει και αντίστροφη μέτρηση για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε.

Εκτόνωση;

Η κυβέρνηση επιμένει στη γραμμή ότι κανένας δεν είναι υπεράνω των νόμων και η δημοκρατία και το κράτος δικαίου δεν εκβιάζονται. Η κατάσταση της υγείας του Κουφοντίνα κρέμεται από μια κλωστή. Μετά την πολεμική που αναπτύχθηκε και η οποία είχε και την δικαστική και νομική της διάσταση, ενδεχομένως η υπόθεση να παίρνει το δρόμο της θεσμικής λύσης. Η συνήγορος του Κουφοντίνα Ιωάννα Κούρτοβικ δήλωσε πως θα καταθέσει στο Πρωτοδικείο Λαμίας αίτηση για διακοπή της ποινής, λόγω του κινδύνου που διατρέχει η ζωή του. Εάν μπει σε κώμα ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι συνέπειες μπορεί να υπάρξουν στην υγεία του, ακόμη και αν αποφασιστεί η διακοπή της απεργίας πείνας.

Εφόσον η υπόθεση περάσει στα χέρια της Δικαιοσύνης, και ο Κουφοντίνας σωθεί θα υπάρξει εκτόνωση στις αντιδράσεις.

Αντίθετα ο θάνατος του τον οποίο ουδείς θέλει, πολύ περισσότερο η κυβέρνηση, πιθανόν να προκαλούσε ένα κύμα χάους όπως συνέβη τον Δεκέμβριο του 2008, μετά την δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Εντός ΝΔ

Και μέσα στη ΝΔ υπάρχουν φωνές για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική σχολή του ΕΚΠΑ, και μέλος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, Σπύρος Βλαχόπουλος, αφού ξεκαθάρισε ότι «θα πρέπει να κάνουμε μια σαφή διάκριση στη δράση και στη ζωή του», δήλωσε ότι

«τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι αλά κάρτ». «Η έννομη τάξη μπορεί να δράσει προς τη διάσωση μιας ζωής η οποία δεν σεβάστηκε τις εγγυήσεις του νομικού μας πολιτισμού, και αυτή είναι η υπεροχή του νομικού πολιτισμού» δήλωσε στην ΕΡΤ. «Όταν η πολιτεία σώζει τη ζωή ενός ανθρώπου που έχει αφαιρέσει ζωές, αυτό αναδεικνύει το μεγαλείο της πολιτείας».Στα περί εκβιασμού απάντησε ότι «υπάρχει μια στάθμιση που πρέπει να γίνει από τη μία ο κίνδυνος της ζωής κάποιου ανθρώπου και από την άλλη ζήτημα σε ποιο σωφρονιστικό κατάστημα θα εκτίσει την ποινή του. Ανάμεσα στον εκβιασμό και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής βάζω πρώτα την ανθρώπινη ζωή» τόνισε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις