ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στη Βουλή: Ξανά στο σημείο μηδέν - Μεγάλη αποτυχία Μητσοτάκη η συνολική διαχείριση της πανδημίας

Δημοσίευση 4 Μαρτίου 2021, 14:00 / Ανανεώθηκε 4 Μαρτίου 2021, 18:01
Τσίπρας στη Βουλή: Ξανά στο σημείο μηδέν - Μεγάλη αποτυχία Μητσοτάκη η συνολική διαχείριση της πανδημίας
Facebook Twitter Whatsapp

«Και αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχουμε φτάσει στο απώτατο όριο εκείνο που είδαμε να συμβαίνει σε γειτονικές χώρες στο πρώτο κύμα της πανδημίας, στην επιλογή δηλαδή ασθενών. Φοβάμαι ότι μπορεί και να φτάσουμε», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας στη χώρας μας έκρουσε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας λέγοντας πως η χώρα μας δεν έχει φτάσει ακόμα στο απώτατο όριο της επιλογής ασθενών που θα μπουν σε ΜΕΘ ωστόσο φοβάται πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί.

«Να αγγίξετε έστω και μία φορά τους ιδιώτες ρε παιδιά. Οι ιδιωτικές κλινικές ανέγγιχτες. COVID-free. Μην τυχόν και λερωθούνε. Και αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχουμε φτάσει στο απώτατο όριο εκείνο που είδαμε να συμβαίνει σε γειτονικές χώρες στο πρώτο κύμα της πανδημίας, στην επιλογή δηλαδή ασθενών. Φοβάμαι ότι μπορεί και να φτάσουμε. Δεν έχουμε φτάσει – και θέλω να είμαι ειλικρινής- στο απώτατο όριο επιλογής ασθενών covid, ποιος θα μπαίνει για διασωλήνωση και ποιος όχι. Αλλά έχουμε φτάσει στο σημείο που είναι εξίσου συγκλονιστικό ηθικά να επιλέγει ο γιατρός ποια χειρουργεία θα έχουν προτεραιότητα και ποια όχι. Και ξέρε όταν κάποιος πηγαίνει να κάνει μία εγχείρηση δεν πηγαίνει για πλάκα να χειρουργηθεί. Έχει σοβαρό πρόβλημα. Και αυτή τη στιγμή γίνονται μονάχα χειρουργεία έκτακτα-έκτακτα περιστατικά και χειρουργεία καρκίνου και όλα τα υπόλοιπα έχουν μπει σε λίστα αναμονής. Και στοιβάζονται ασθενείς non-covid σε άλλα νοσοκομεία και περιφερειακά νοσοκομεία και η απάντηση είναι ότι θα μας σώσει το ΝΜΤΣ. Δεν θεωρώ ότι είναι σοβαρός σχεδιασμός αυτός», είπε στη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Τσίπρας.

«Έρχεται ένα πολύ δύσκολο 20ήμερο στα νοσοκομεία της Αττικής. Προχωρήστε στην επίταξη ιδιωτικών κλινών. Προχωρήστε στο κάλεσμα ιδιωτών ιατρών επ’ αμοιβή προφανώς για να αναλάβουν περιπτώσεις non covid περιστατικών», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

«Το εμβόλιο αργεί και αργεί γιατί τα έχει κάνει θάλασσα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι θα κάνουμε μέχρι τότε; Δεν θα σώσουμε τους ανθρώπους που μπαίνουν στις ΜΕΘ; Γιατί οι πειραματικές θεραπευτικές αγωγές δεν είναι διαδεδομένες σε όλα τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή;», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αξιοποιήσει αυτή την πανδημική κρίση ως ευκαιρία για να δημιουργήσει ένα πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα και να δημιουργήσει ένα καθεστώς απόλυτης μιντιακής κυριαρχίας. Μέσα από ΠΝΠ δώσατε τη δυνατότητα για σύναψη δημοσίων συμβάσεων κάθε είδους κατά παρέκκλιση πάγιων διατάξεων. Χωρίς υπερβολή σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης επικρατεί ένα τσουνάμι απευθείας αναθέσεων ή προσχηματικών διαδικασιών χωρίς τήρηση στοιχειωδών κανόνων αντικειμενικότητας και διαφάνειας. Δεν είναι μόνο τα μεγάλα ψάρια που αναγκαστήκατε αφού τα αλιεύσαμε έγκαιρα να τα πάρετε πίσω. Αναφέρομαι στην υπόθεση του κ. Βρούτση που ενδεχομένως γι’ αυτό κατηφόρησε στα βουλευτικά έδρανα, την υπόθεση του μεγάλου σκανδάλου των Voucher», είπε στη συνέχεια.

«Ενώ ο κ. Πατούλης αγοράζει τα rapid test με 9,26 ευρώ τη μονάδα την ίδια στιγμή ένας άλλος περιφερειάρχης σας ο κ. Τζιτζικώστας τα ίδια rapid test τα αγοράζει 3,85 ευρώ. Τι γίνεται δηλαδή; Στη Βόρειο Ελλάδα είναι πιο φθηνά τα rapid test απ’ ότι στην Περιφέρεια Αττικής; Υπάρχει αττικόσημο και ανεβαίνει η τιμή. Στον ίδιο επιχειρηματία όλα αυτά. Γνωστός επιχειρηματίας, ο κ. Καρυπίδης», είπε στη συνέχεια.

Περνώντας στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει ως ευκαιρία την πανδημία «προκειμένου να οργανώσετε ένα πλιάτσικο στα δημόσια ταμεία και ένα αυταρχικό πλαίσιο και στην ενημέρωση και στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Μίλησε για «απίστευτη φάμπρικα αναθέσεων σε όλο το δημόσιο». Είπε ότι βγαίνει χαμένη η διαφάνεια και η αξιοκρατία καθώς τα όρια των απευθείας αναθέσεων αυξάνονται σε 60.000 ευρώ και το όριο των δαπανών που δεν δημοσιοποιούνται ανεβαίνει απ' τα 1.000 στα 2.500 ευρώ. Βγαίνει χαμένη η κοινή λογική γιατί αυτός που αναλαμβάνει ένα δημόσιο έργο, θα προσλαμβάνει κάποιον για να ελέγχει την εκτέλεση της σύμβασης και του οποίου η αμοιβή, περιλαμβάνεται στη σύμβαση. Χαμένη είναι η δημόσια διοίκηση, είπε, γιατί «δίνετε στους ιδιώτες τη μελέτη και την επίβλεψη και δημιουργείτε τις συνθήκες να χαθεί η τεχνογνωσία της δημόσιας διοίκησης». Ηττημένο θα είναι το περιβάλλον, συνέχισε, κατηγορώντας τη ως «κυβέρνηση οικοπεδοφάγων» που βάζει στο στόχαστρο τις περιοχές Natura 2000 και αναστέλλει τις κατεδαφίσεις παράνομων κτισμάτων στον αιγιαλό έως το τέλος Οκτωβρίου, διερωτώμενος αν αυτό σχετίζεται με προεκλογική πρόθεση της.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «τσουνάμι» απευθείας αναθέσεων. Αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των «βάουτσερ Βρούτση», της «λίστας Πέτσα» και της 6η ΥΠΕ». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Νικολάου για «σωρεία απευθείας αναθέσεων σε εταιρείες οι οποίες είτε ιδρύθηκαν αιφνιδίως την τελευταία στιγμή, είτε που δεν είχαν καμία σχέση με το συγκεκριμένο αντικείμενο». Ανέφερε ότι «έδωσε 500.000 για υπηρεσίες καθαρισμού σε εταιρία η οποία διαχρονικά ασχολείται με την διοργάνωση συνεδρίων, αλλά μία μέρα μετά την ανάθεση, καταχωρήθηκε η ενασχόλησή της με τον τομέα της απολύμανσης». «232.000 για αγορά μέσων ατομικής προστασίας σε εταιρεία που συστήνεται στις 29/03/2020, καταθέτει προσφορά στις 30/03/2020 και αναλαμβάνει προμήθεια του ελληνικού δημοσίου και 300.000 για τον ίδιο λόγο και για την κάλυψη αναγκών των καταστημάτων κράτησης της χώρας, σε εταιρία που εμπορεύεται τρόφιμα και ποτά». Μεταξύ άλλων ότι «έδωσε 229.000, σε επιχείρηση που εμπορεύεται εποχιακά είδη και διακόσμησης σπιτιού» και «147 χιλιάδες ευρώ για προμήθεια γαντιών νιτριλίου για τις ανάγκες των καταστημάτων κράτησης, με τιμή μονάδας 17,50 ευρώ, ενώ την περίοδο άλλες υπηρεσίες του ΠΡΟΠΟ, προμηθεύονται το προϊόν με τιμή μονάδας 8,85».

Αναφέρθηκε σε απευθείας ανάθεση απ' τη διοίκηση των ΕΛΤΑ σε εταιρία που συστάθηκε την προηγούμενη μέρα, έργο συνολικού ποσού 250.000 ευρώ, για κατασκευή ηλεκτρονικής αγοράς, το διορισμό μετακλητού Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και κομματικού στέλεχος της ΝΔ, κ. Ματιάτου, «που ξεκίνησε τη διαδικασία ανάθεσης έργου, για την κατασκευή εγκατάστασης προσφύγων στη ΜΑΛΑΚΑΣΑ, ύψους 4.5 εκατ. ευρώ, χωρίς προκήρυξη και με τη μέθοδο της διαπραγμάτευσης». Επίσης ανάθεση, απ΄το υπουργείο Μετανάστευσης, συνολικού ύψους 6,2 εκατ. για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τις συμβάσεις κατασκευής δομών. Είπε ότι ο κ. Πατούλης, η Περιφέρεια Αττικής προμηθεύεται rapid test σε 4πλάσιο κόστος από την τιμή που υπάρχει στην αγορά.

Ως αποκορύφωμα της «ανηθικότητας» χαρακτήρισε τους εκτός σειράς εμβολιασμούς με εμπλοκή «γαλάζιων» στελεχών όπως είπε, με καταγγελίες τέτοιων περιστατικών σε σειρά νοσοκομείων και με «αποκορύφωμα του σκανδάλου το πρόσφατο και πιο προκλητικό κρούσμα παρατυπιών στο Κέντρο Πρόνοιας στη Θεσσαλονίκη, όπου κομματικά στελέχη σας πήραν τη θέση παιδιών με αναπηρία». «Είναι άλλο να αποτύχει κανείς γιατί δεν μπόρεσε, άλλο να κάνεις λάθη στην προσπάθεια και άλλο να επιδεικνύεις αυτού του είδους την ανηθικότητα και γι' αυτό θα κριθείτε πάρα πολύ σύντομα», είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «ο λαός παρακολουθεί».

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr