current views are: 8

5 Μαρτίου 2021
Δημοσίευση11:18

Ελληνοτουρκικά: Γιατί σκηνοθετεί την ένταση στη Μεσόγειο ο Ερντογάν – Τι λέει στον Alpha 98,9 ο διεθνολόγος Τ. Χατζηβασιλείου

Ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου αναλύει τις τουρκικές κινήσεις και εξηγεί γιατί η Άγκυρα έχει ανάγκη ΕΕ και ΗΠΑ.

Δημοσίευση 11:18’

Ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου αναλύει τις τουρκικές κινήσεις και εξηγεί γιατί η Άγκυρα έχει ανάγκη ΕΕ και ΗΠΑ.

«Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα οδηγηθεί απέναντι στην Ελλάδα σε ένα θερμό επεισόδιο για και το ρωτάτε. Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία είναι στη φάση αυτή. Έχει ανάγκη της Δύση, έχει ανάγκη την Ευρώπη, έχει ανάγκη την Αμερική. Επί του παρόντος σκηνοθετεί την ένταση στο Αιγαίο γιατί προσπαθεί να μπει στο οπτικό πεδίο του δυτικού κόσμου και της νέας διοίκησης στην Ουάσινγκτον», είπε ο Τάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Διεθνολόγος, μιλώντας στην εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9.

Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας και τις προσπάθειες προσέγγισης με Μακρόν και Σίσι και πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι αυτό για τη χώρα μας σημείωσε: «Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση στην Άγκυρα είναι σε βαθύ εκνευρισμό. Και αυτός ο βαθύς εκνευρισμός την οδηγεί και σε αντιφατικές δηλώσεις και κινήσεις. Ξεκινάμε με τη σειρά. Είπατε για την Αίγυπτο. Η Τουρκία προσπαθεί αυτή τη στιγμή να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι είναι ο πόλος σταθερότητας στην περιοχή, ότι είναι η χώρα που μπορεί να καθορίσει τους όρους του παιχνιδιού εκτός του Διεθνούς Δικαίου, γιατί η Τουρκία δεν διαβάζει σωστά τις διεθνείς συνθήκες όπως τις διαβάζουν οι υπόλοιπες χώρες στη γειτονιά μας. Και έτσι λοιπόν δημιουργεί μία προπαγάνδα περί σύμπλευσης με την Αίγυπτο. Δεν είναι κανείς αντίθετος στο να συμπλεύσει μία γειτονική χώρα με μία άλλη. Η πραγματικότητα όμως μαρτυρά κάτι άλλο. Είδατε ότι και στη συνεννόηση – συνομιλία του πρωθυπουργού με τον κ. Σίσι υπήρχε μία συγκεκριμένη πολύ θετική ανακοίνωση από την Αιγυπτιακή Προεδρία που δείχνει ότι η Ελλάδα με την Αίγυπτο παραμένουν αφοσιωμένες στα κοινά συμφέροντα και στις προκλήσεις στην περιοχή και η Τουρκία προσπαθεί διά της πλαγίας οδού να εκβιάσει μία αναγνώριση των δικών της θέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Είδαμε τον Ερντογάν για να κάνει τηλεδιάσκεψη με τον Μακρόν. Με ποιον; Με αυτόν τον οποίο κατηγορεί ως ρατσιστή, μισαλλόδοξο, διώκτη του Ισλάμ. Έχετε ακούσει επίθετα που κατά καιρούς έχει εκτοξεύσει για το Γάλλο πρόεδρο. Ποιος είναι ο στόχος του; Δεν έχει απόδοση. Προσπαθεί μία στοιχειώδη επαφή με τη Γαλλία και την Ευρώπη ενόψει της συνόδου κορυφής. Τον αγχώνει περισσότερο να πάρει χρήματα για το μεταναστευτικό για να αναδειχθεί έτσι σε διαχειριστή των ροών μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη. Αυτό είναι το μεγάλο άγχος της Τουρκίας. Βλέπετε όμως ότι η Δύση αυτή τη στιγμή δεν είναι διατεθειμένη να του τα δώσει όλα. Προεξαρχούσης της Αμερικής η επιστολή 170 βουλευτών να υποχρεώσουν την Τουρκία σε εκδημοκρατισμό δείχνει ποια είναι η πραγματική διάθεση της νέας διοίκησης στις ΗΠΑ. Ε, όλο αυτό τον Ερντογάν τον αγχώνει».

«Αν συνυπολογίσετε ότι το ψωμί διατίμησης είναι σε υψηλή ζήτηση (…). Η αγοραστική δύναμη (στην Τουρκία) έχει μειωθεί κατά 33% τον τελευταίο χρόνο και ακούνε από την κυβέρνηση για διαστημικά προγράμματα και ταυτόχρονα παρουσιάζει μεταρρυθμίσεις δημοκρατικές που είναι γιαλατζί. Τι μεταρρυθμίσεις δημοκρατικές κάνει η Τουρκία για να πει στην Αμερική ότι εκδημοκρατίζεται τη στιγμή που ηγέτης κόμματος είναι στη φυλακή (…). Αντιλαμβάνεστε πως όλα αυτά είναι μια κατ’ επίφαση προσπάθεια εκδημοκρατισμού», ανέφερε στη συνέχεια.

Στην παρούσα φάση η Τουρκία ένα πράγμα προσπαθεί να πετύχει. Επειδή δικαιώνει όλους όσοι λέμε ότι τη «στενεύει το κοστούμι» των διερευνητικών επαφών η Τουρκία προσπαθεί να εξωθήσει την Ελλάδα σε αντίδραση, εγώ θα έλεγα σε έξοδο από τη διαδικασία των διερευνητικών την οποία ορθώς έχουμε συμφωνήσει για να μη χρεωθεί η Άγκυρα τον μουτζούρη. Γιατί προτιμά να πάει σε μία πιο αναβαθμισμένη διαδικασία συζήτησης, πιο χαλαρή, όπου θα μπορεί η ίδια να εμπλουτίζει την ατζέντα της συζήτησης με θέματα που δεν υφίστανται. Δηλαδή, αποστρατιωτικοποιήση νησιών, «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη και όλα τα τρελά που κατά καιρούς μας λέει. Η Αθήνα ορθώς τάσσεται υπερ του συμφωνηθέντος πλαισίου διερευνητικών επαφών και στέλνει μήνυμα αυτοπεποίθησης και σοβαρότητας προς τα έξω. Και αυτό είναι πάρα πολύ σωστό. Η Τουρκία όμως συντηρεί και προκαλεί μία αχρείαστη ένταση στο Αιγαίο γιατί θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο θα χρεώσει στην Αθήνα την οποιαδήποτε ενδεχόμενη αποτυχία ή καθυστέρηση στις επαφές. Αυτό είναι το στόρι».

«Πρώτα απ’ όλα την Τουρκία μην είστε βέβαιοι ότι την θεωρούν όλοι παράγοντα σημαντικό στην περιοχή. Εδώ έχουμε ένα οξύμωρο. Ναι μεν είναι μία πολύ σημαντική χώρα – και η Αμερική κάποια στιγμή θα επιχειρήσει ενός είδους επαναπροσέγγιση με την Άγκυρα να είμαστε απολύτως βέβαιοι για αυτό – αλλά στην παρούσα φάση η Τουρκία που θέλει να λέγεται περιφερειακός παίκτης απέχει από κάθε συνεργατικό σχέδιο στη Μεσόγειο. Αντιθέτως η Ελλάδα συμμετέχει πρωταγωνιστικά σε όλα αυτά τα σχήματα συνεργασίας στη Μεσόγειο. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή κάνει αυτές τις σπασμωδικές κινήσεις γιατί πρέπει κατά τη γνώμη της να ρίξει γέφυρα στη διοίκηση Μπάιντεν. Πέρασε ένας μήνας και από την αναρρίχησή του στον προεδρικό θώκο και δεν έχει γίνει τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Ερντογάν. Αυτό προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό στην Τουρκία. Προσπαθεί η Τουρκία να μπει στο χάρτη διά της συντονισμένης φασαρίας και της έντασης. Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα οδηγηθεί απέναντι στην Ελλάδα σε ένα θερμό επεισόδιο για και το ρωτάτε. Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία είναι στη φάση αυτή. Έχει ανάγκη της Δύση, έχει ανάγκη την Ευρώπη, έχει ανάγκη την Αμερική. Επί του παρόντος σκηνοθετεί την ένταση στο Αιγαίο γιατί προσπαθεί να μπει στο οπτικό πεδίο του δυτικού κόσμου και της νέας διοίκησης στην Ουάσινγκτον», συμπλήρωσε.


σχετικα αρθρα