current views are: 7

28 Απριλίου 2017
Δημοσίευση07:41

Ψηφίστηκε η τροπολογία με σφοδρή επίθεση Μητσοτάκη κατά Τσίπρα – Η απάντηση του πρωθυπουργού

Σύγκρουση για την ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη, όπως αποκάλυψε ο Καμμένος

Δημοσίευση 07:41’

Σύγκρουση για την ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη, όπως αποκάλυψε ο Καμμένος

Σύγκρουση μεταξύ του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σημειώθηκε στη Βουλή με αφορμή την αποδοχή της τροπολογίας χτες με την οποία διαγράφονται πρόστιμα για λαθρεμπόριο. Όπως αποκάλυψε με την τοποθέτησή του στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος η τροπολογία άφορα τον Ιβάν Σαββίδη και την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ.

Πριν την ονομαστική ψηφοφορία, έλαβε το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση. «Γιατί αυτή η τροπολογία γίνεται αποδεκτή χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση από την κυβέρνηση; Σας καλώ να ζητήσετε από την κυβέρνηση να αποσύρετε την τροπολογία. Δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, είναι απαράδεκτο. Αν δεν μπορείτε να συμπεριφερθείτε με αίσθημα καθήκοντος μην κρύβετε αυτούς που βιάζονται να γίνουν καθεστώς» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Αποσύρτε την τροπολογία ή δώστε εξηγήσεις σε ποιον αφορά αυτή η διάταξη».

Απαντώντας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως «ζήσαμε τη διακυβέρνηση του κ. Σαμαρά που ως πρωθυπουργός δεν είχε έρθει στη Βουλή να απαντήσει σε μία ερώτηση. Μια διαδικασία fast track με δεκάδες ΠΝΠ Μιλάτε εσείς για τροπολογίες; Ξεχνάτε τις νυχτερινές τροπολογίες με την ασυλία στους τραπεζίτες;»

«Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξή του βρίσκεται σε ένα διαρκές βέρτιγκο. Μη έχοντας τι άλλο να κάνετε και τι άλλο να πείτε έρχεστε εδώ και κάνετε ενστάσεις επί της διαδικασίας. Είστε γραφικός και επί της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» κατέληξε ο κ. Τσίπρας. 

«Η κοινοβουλευτική λειτουργία δεν είναι πάντοτε ανέφελη και θα ήθελα οι υπουργοί να είναι εδώ και να απαντούν σε ερωτήσεις. Χθες κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε μια βουλευτική τροπολογία που έγινε δεκτή από τον υπουργό που λέει κάτι που πρώτοι εσείς θα έπρεπε να είχατε επικροτήσει γιατί υποτίθεται εσείς κόπτεστε για την επιχειρηματικότητα. Γιατί αρνείστε να συζητηθεί η ουσία; Αν έχετε το θάρρος να συζητήσετε την ουσία και όχι τη διαδικασία» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ανταπαντώντας, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως η τροπολογία είναι χωρίς εξήγηση και πρότεινε να επανακατατεθεί ως υπουργική, συνοδευόμενη με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. «Γιατί η τροπολογία γίνεται αποδεκτή χωρίς καμία απολύτως εξήγηση από την κυβέρνηση. Σας καλώ να την δείτε κ. Πρόεδρε. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Βουλή», είπε. 

Στη συνέχεια έλαβε ξανά το λόγο ο πρωθυπουργός που υποστήριξε ότι «η Νέα Δημοκρατία μετατρέπεται σε κόμμα διαμαρτυρίας. Είναι θεμιτό για μια παράταξη που θέλει να προσελκύει τη δυσαρέσκεια και θέλει να ψαρεύει στα θολά νερά της ακροδεξιάς. Μπορεί για κόμματα της τάξης του 3-5% να είναι θεμιτό και όχι για εσάς. Λυπάμαι για τη συμπεριφορά σας κ. Μητσοτάκης. Κάποιο βουλευτές της ΝΔ μπορεί να μην ψηφίσουν αλλά τι να κάνουμε συμβαίνουν αυτά» επανήλθε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε και υπενθύμισε την πρώτη ομιλία του κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργός. «Όταν κλείνατε την ομιλία σας συγκινημένος λέγοντας ότι είστε μέρος του Συντάγματος. Απαντήστε τώρα, το Σύνταγμα προβλέπει ότι δεν μπορεί να κατατίθεται τροπολογία χωρίς έκθεση του ΓΛΚ; Που είναι η επιχείρηση αυτή; Είναι στην Κοζάνη; Ούτε ο βουλευτής της περιοχής στην οποία ανήκει η εταιρεία δεν είχε το θάρρος να την υποστηρίξει. Αν θέλετε να βελτιωθεί το ύφος, τότε αποσύρετε την τροπολογία αλλιώς θα είστε υπόλογος για τα ερωτήματα που θα δημιουργηθούν», υποστήριξε.

Στην κόντρα των δύο παρενέβη ο κ. Καμμένος ο οποίος αναφέρθηκε στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη υποδηλώνοντας εμμέσως ότι η τροπολογία αφορά το συγκεκριμένο πρόσωπο. «Εκπλήσσομαι από τη θέση της ΝΔ. Είναι μικρός ο κόσμος. Θα του έλεγα να ρωτήσει τους βουλευτές ΝΔ που εκλιπαρούσαν τον Ιβάν Σαββίδη το 2013 να πάρει τη ΣΕΚΑΠ. Ρωτήστε τον κ. Κεδίκογλου που εκλιπαρούσε να πάρει ο Σαββίδης τη ΣΕΚΑΠ. Γιατί δεν ρωτάτε βουλευτές της ΝΔ από τη Μακεδονία που εκλιπαρούσαν τον Σαββίδη. Τότε η ΝΔ είχε υποσχεθεί όχι μόνο διαγραφή παλιών προστίμων αλλά και ότι τα μηχανήματα που είχαν μπλοκάρει στα τελωνεία θα απελευθερώνονταν χωρίς πρόστιμα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Τι υποστήριξαν Λοβέρδος και Αμυράς

«Αν θέλετε να εφαρμόσετε μεθόδους Μαδούρο, να πατέ στην Βενεζουέλα» ήταν η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου. Παράλληλα πρόσθεσε ότι με την αναφορά Καμμένου στο όνομα του Ιβάν Σαββίδη ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι η επίμαχη διάταξη είναι φωτογραφική.

Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι εγείρεται σοβαρό ζήτημα για τον τρόπο που σκέφτεται η κυβέρνηση και ότι εγείρονται υποψίες διαφθοράς: «Έχει σχέση και με μίντια και με άλλα που θα συμβούν τις επόμενες ημέρες».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς εξαπέλυσε και αυτός σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης. «Η ουσία αναδείχθηκε από την ερώτηση του πρωθυπουργού. Είπε ξεχάσατε νυχτερινές τροπολογίες διαγραφής προστίμων. Όχι δεν το ξεχάσαμε. Αυτό κάνατε και εσείς. Ο κ. Καμμένος ήταν αποκαλυπτικός. Μας είπε και για ποιον επιχειρηματία μιλάμε. Δεν μας είπε για το ποσό. Κάποιοι βουλευτές μας είπαν για διαγραφή προστίμων 38 εκατ. ευρώ. Χθες το βράδυ στην συζήτηση μας κλείσατε τα μικρόφωνα ο υπάλληλος της Βουλής και κόπηκε η ζωντανή σύνδεση» υπογράμμισε. 

Δένδιας: Είναι αντισυνταγματική η τροπολογία

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας από την πλευρά του επεσήμανε: “Είναι απολύτως αντισυνταγματική η διάταξη αφού πρόκειται για φωτογραφική όπως αποκάλυψε πριν από λίγο ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και αφορά την εταιρεία ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη και τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη“.

Η επίμαχη τροπολογία

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, την οποία κατέθεσε ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης, πρόκειται για «μια διάταξη που έχει σκοπό να εμπεδώσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ επενδυτών και φορέων που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και ανωνύμων εταιρειών και πιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο ή συνδέεται με αυτά».

Συγκεκριμένα, προβλέπει κατά την περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των περιουσιακών τους στοιχείων- στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων ή εξυγιάνσεων ή και ειδικών εκκαθαρίσεων– καταλογίζονται, εκ των υστέρων, σε βάρος της εταιρείας οι εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας, εφόσον κατά τη διάρκεια του εκάστοτε διαγωνισμού δεν είχε γνωστοποιηθεί η με οποιονδήποτε τρόπο εκκρεμούσα παράβαση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ώστε να έχουν πλήρη γνώση των κινδύνων που αναλαμβάνουν, τότε τα πρόστιμα να καταλογίζονται στους κυρίως υπαίτιους της παράβασης.

«Ναι» επί της αρχής ψήφισαν στην τροπολογία 151 βουλευτές, «όχι», 88, ενώ 16 δήλωσαν «παρών». Σε ό,τι αφορά την τροπολογία, 149 ψήφισαν «ναι», 106 «όχι» και κανένας «παρών». Πάντως από τους βουλευτές που απουσίαζαν, 4 ήταν από τον ΣΥΡΙΖΑ, 15 από τη ΝΔ, 6 από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, 4 από τη ΧΑ, 7 από το ΚΚΕ, 4 από το Ποτάμι και 3 από τους ανεξάρτητους.

 

Τι προηγήθηκε

Την τροπολογία έκανε αρχικά αποδεκτή η υφυπουργός Οικονονομικών κ. Παπανάτσιου παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, η σιγή ιχθύος που κράτησε ο επιβλέπων υπουργός κ. Παπανδημητρίου δημιούργησε την αίσθηση πως θα μπορούσε να απορριφθεί. Κάτι τέτοιο πάντως δεν έγινε και όταν αργά το βράδυ η κυβέρνηση ανακοίνωσε οριστικά και αμετάκλητα πως δέχεται τη τροπολογία τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία.

Κάπου εκεί άρχισαν και τα προβλήματα επί της διαδικασίας, καθώς τόσο η ΝΔ όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησαν χρόνο προκειμένου να συλλέξουν υπογραφές και να καταθέσουν την πρόταση για ονομαστική. Το προεδρείο έδωσε τον απαιτούμενο χρόνο ο οποίος μάλιστα παρατάθηκε λόγω της απόφασης και του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει και δική του για το σύνολο του νομοσχεδίου.

Ακολούθησε ένα απίστευτο γαϊτανάκι με αντεγκλήσεις και μια κίνηση που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: μια ασυνεννοησία του προεδρεύοντα κ. Κρεμαστινού για το αν κήρυξε τη λήξη ή μη της συνεδρίασης και το συνακόλουθο κλείσιμο των μικροφώνων. Οι βουλευτές της ΔΗΣΥ έγιναν έξαλλοι καταγγέλλοντας στους δημοσιογράφους πως ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής έκλεισε χωρίς καμία αρμοδιότητα τα μικρόφωνα, κάνοντας λόγο για «μαύρο» στη Βουλή.   


σχετικα αρθρα