current views are: 8

28 Απριλίου 2017
Δημοσίευση16:39

Σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη με φόντο τον Ιβάν Σαββίδη

«Φωτιά» πήρε η σημερινή συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την ψήφιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και άλλων διατάξεων.

Δημοσίευση 16:39’

«Φωτιά» πήρε η σημερινή συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την ψήφιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και άλλων διατάξεων.

«Φωτιά» πήρε η σημερινή συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την ψήφιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και άλλων διατάξεων.

Ενώ τα κόμματα συμφωνούσαν σε γενικές γραμμές για εξωδικαστικό συμβιβασμό, η τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Δημητριάδη προκάλεσε σκληρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η τροπολογία

Η τροπολογία προβλέπει ότι απαλλάσσονται από τα πρόστιμα λαθρεμπορίας εταιρίες που έχουν ιδιωτικοποιηθεί, αν τα πρόστιμα επιβάλλονται για την περίοδο που αυτές οι εταιρίες ανήκαν στο Δημόσιο. Η τροπολογία θεωρήθηκε φωτογραφική από την αντιπολίτευση, κάτι που αρνήθηκε η κυβέρνηση.

Από τη μεριά του, ο Πάνος Καμμένος είπε ότι η τροπολογία αφορά την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ που ανήκει πλέον στον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη

Η κόντρα

Κατά τη συμπολίτευση, η τροπολογία αποτελεί μια εύλογη διευκόλυνση των επενδυτών που καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα για τα οποία δεν ευθύνονται και δεν ήταν σε γνώση τους όταν αγόραζαν τις επιχειρήσεις. Χωρίς την απαλλαγή από τα πρόστιμα, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Κατά την αντιπολίτευση, πρόκειται για διάταξη που επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία για να ευνοήσει σκανδαλωδώς επιχειρηματία που είναι ευνοούμενος της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικοί οι διάλογοι Τσίπρα-Μητσοτάκη σήμερα στη Βουλή:

Μητσοτάκης: «Γιατί αυτή η τροπολογία γίνεται αποδεκτή χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση από την κυβέρνηση; Σας καλώ να ζητήσετε από την κυβέρνηση να αποσύρετε την τροπολογία. Δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, είναι απαράδεκτο. Αν δεν μπορείτε να συμπεριφερθείτε με αίσθημα καθήκοντος μην κρύβετε αυτούς που βιάζονται να γίνουν καθεστώς»

Τσίπρας: «Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξή του βρίσκεται σε ένα διαρκές βέρτιγκο. Μη έχοντας τι άλλο να κάνετε και τι άλλο να πείτε έρχεστε εδώ και κάνετε ενστάσεις επί της διαδικασίας…. Χθες κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε μια βουλευτική τροπολογία που έγινε δεκτή από τον υπουργό που λέει κάτι που πρώτοι εσείς θα έπρεπε να είχατε επικροτήσει γιατί υποτίθεται εσείς κόπτεστε για την επιχειρηματικότητα. Γιατί αρνείστε να συζητηθεί η ουσία;»

Ο Πήγασος

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες , ο Ιβάν Σαββίδης έχει έρθει σε συμφωνία με την οικογένεια Μπόμπολα για να περιέλθει στον έλεγχό του ο εκδοτικού ομίλου Πήγασος (Έθνος, Ημερησία, Σινεμά κ.α.). Ωστόσο, η συμφωνία εξαρτάται από την έγκριση των πιστωτριών τραπεζών και τη διάθεσή τους να ρυθμίσουν τα χρέη του Πήγασου.


σχετικα αρθρα