current views are: 8

13 Μαρτίου 2021
Δημοσίευση12:27

Υφαντής στο Newpost για διερευνητικές επαφές: Η Άγκυρα προσπαθεί να πολιτικοποιήσει την κουβέντα – Θα συνεχιστούν οι τουρκικές προκλήσεις

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής, μίλησε στο Newpost για τον 62ο γύρο των Διερευνητικών Επαφών που θα λάβει χώρα στην Αθήνα.

Δημοσίευση 12:27’

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής, μίλησε στο Newpost για τον 62ο γύρο των Διερευνητικών Επαφών που θα λάβει χώρα στην Αθήνα.

Για τον 62ο γύρο των Διερευνητικών Επαφών που θα λάβει χώρα στην Αθήνα, στις 16 Μαρτίου 2021 μίλησε στο Newpost ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής.

«Υπάρχουν δύο πράγματα, το ένα είναι η ουσία και το άλλο η διαδικασία. Η διαδικασία είναι προφανές ότι την Αθήνα, και την Άγκυρα για διαφορετικούς λόγους, τη συμφέρει να παραμείνει ζωντανή, γι’ αυτό τελικά η Τουρκία επανέκαμψε μετά τις φήμες ότι θα μπορούσε να μην προσέλθει στον επόμενο γύρο», σημείωσε ο καθηγητής.

«Η διαδικασία είναι πολύτιμη για όλους, για εμάς γιατί συζητάμε και έχουμε την Τουρκία στο τραπέζι της συζήτησης και για την Άγκυρα γιατί δείχνει καλό πρόσωπο και κρατάει τα προσχήματα σε όλες εκείνες τις χώρες που την πιέζουν για διάλογο», τόνισε.

«Ως προς την ουσία και σε αυτόν τον γύρο, όπως και στον πρώτο, ο οποίος ήταν ένα επικοινωνιακό στιγμιότυπο και τώρα περιμένω να υπάρξει μία περισσότερο ουσιαστική συζήτηση, δηλαδή θα μπουν στα θέματα έστω και ακροθιγώς. Δεν θα γίνει καμία εκτεταμένη συζήτηση, αλλά θα αρχίσουμε πια να αγγίζουμε τα θέματα. Δεν πρέπει να τρέφουμε μεγάλες προσδοκίες. Εάν η Τουρκία είναι ειλικρινής, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να υπάρξει εμπιστοσύνη για το ότι η Άγκυρα θέλει να συζητήσει και δεν είναι όλα μία προσχηματική τακτική», επεσήμανε σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να έχουμε μεγάλες προσδοκίες και ότι πρέπει να «κρατάμε πολύ μικρό καλάθι, αλλά ελάχιστο μεγαλύτερο από την προηγούμενη φορά».

«Εάν υπάρξει και τρίτος γύρος, αυτό σημαίνει ότι πραγματικά υπάρχει μία σχετική πρόοδος στην επικοινωνία μεταξύ των δύο κρατών», συμπλήρωσε.

Για την προσπάθεια που έκανε η Τουρκία να αναβαθμίσει τις διερευνητικές επαφές ο κ. Υφαντής είπε ότι αυτό το έκανε από την πρώτη στιγμή. «Γιατί η Τουρκία θεωρεί ότι το σχήμα το μοντέρνο σχήμα των διερευνητικών, είναι ένα μοντέλο που ευνοεί την Ελλάδα γιατί της επιτρέπει να κρατά την επικοινωνία σε ένα χαμηλότερο υπηρεσιακό επίπεδο και άρα η προσπάθεια της Άγκυρας να διευρύνει την ατζέντα, να μην έχει ουσιαστικές επιπτώσεις», είπε.

«Για αυτό το λόγο η Άγκυρα από την πρώτη στιγμή με την παρουσία του Ιμπραήμ Καλίν, προσπάθησε να δείξει ότι θέλει να πολιτικοποιήσει την κουβέντα και να την βγάλει από το αυστηρά τεχνοκρατικό πλαίσιο στο οποίο είναι οι διερευνητικές συνομιλίες», πρόσθεσε και συνέχισε: «Είναι μία σαφής προσπάθεια να έχουμε αναβάθμιση και να γίνει πιο πολιτική η συζήτηση και αυτή θα συνεχιστεί».

Ο ίδιος εξήγησε ότι θα εκπλαγεί εάν δεν είναι ο Ιμπραήμ Καλίν στην Αθήνα, εκτός αν η Αθήνα αρνηθεί, όπου τότε θα κατηγορηθεί ότι υπονομεύει τον διάλογο. «Είναι ένα παιχνίδι στο οποίο η κάθε πλευρά προσπαθεί να κερδίσει πόντους», επεσήμανε.

Για την προκλητική ρητορική και τις εμπρηστικές ενέργειες των γειτόνων την επόμενη ημέρα είπε: «Κατά καιρούς θα έχουμε τέτοια πράγματα. Θα έχουμε κινήσεις από την Τουρκία που θα υπενθυμίζουν τις πάγιες θέσεις της, θα κινούνται όμως εντός των ορίων της διεθνούς νομιμότητας».

Για τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν όπου έβαλε στο στόχαστρό του την Τουρκία σημείωσε: «Είναι εντυπωσιακό γιατί θα μπορούσε να μην είναι ο Μπλίνκεν και να είναι ο Πομπέο, έχουν δηλαδή μία απόλυτη συνέχεια στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την ξεκάθαρη καταδίκη της συμπεριφοράς της Τουρκίας και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι η Τουρκία να συμβιβαστεί με τις αμερικανικές απαιτήσεις που έχουν να κάνουν με τους S-400, τη Ρωσία και με μία σειρά από ζητήματα που για αυτή την αμερικανική κυβέρνηση είναι σημαντικά».


σχετικα αρθρα