current views are: 8

2 Μαΐου 2017
Δημοσίευση09:59

Σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την συμφωνία

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές, με τη ΝΔ να τονίζει ότι ”συμφωνήθηκε ένα τέταρτο μνημόνιο” και το ΠΑΣΟΚ να μιλά για ”συμφωνία καταδίκης και ντροπής”.

Δημοσίευση 09:59’

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές, με τη ΝΔ να τονίζει ότι ”συμφωνήθηκε ένα τέταρτο μνημόνιο” και το ΠΑΣΟΚ να μιλά για ”συμφωνία καταδίκης και ντροπής”.

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές, με τη ΝΔ να τονίζει ότι ”συμφωνήθηκε ένα τέταρτο μνημόνιο” και το ΠΑΣΟΚ να μιλά για ”συμφωνία καταδίκης και ντροπής”.

Με αφορμή το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στο Χίλτον, σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «συμφώνησε σε ένα τέταρτο μνημόνιο, διαφορετικό και σκληρότερο από τα προηγούμενα ώστε να μείνει στην εξουσία». 

«Ένα μνημόνιο που φτωχοποιεί την κοινωνία και ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη. Ο κ. Τσίπρας ψηφίζει κάθε μέτρο που του ζητούν. Τρέμει τη λαϊκή ετυμηγορία. Εμείς δεν φοβόμαστε τις εκλογές, τις ζητάμε με αίσθημα ευθύνης και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στο αίτημά μας», συμπλήρωσε.

«Η κυβέρνηση έφερε 4ο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση. Τα περιβόητα αντίμετρα θα ισχύσουν μόνο αν υπερβούμε τους πολύ υψηλούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Δεν υπάρχει καμία ρητή αναφορά για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση. Αυτοί που υπόσχονταν 13η σύνταξη, κόβουν και τη 12η σύνταξη».

«Η διαρκής απάτη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει διαρκές κόστος», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Θα εξηγήσουμε στη βουλή τι έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση. Πρόσθετα μέτρα χωρίς χρηματοδότηση. Ενώ τα αντίμετρα αν υπερβούμε τους στόχους».

Συγκρίνοντας τα νέα μέτρα με το email Χαρδούβελη, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως: «Ο λογαριασμός Τσίπρα – Καμμένου  είναι με τα νέα μέτρα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή είναι 8,5 φορές περισσότερα από αυτό που ζητούσε το email Χαρδούβελη. Κανείς δεν ζητούσε μέτρα όπως περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου πριν από έναν χρόνο», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

Γεννηματά: Συμφωνία καταδίκης και ντροπής 

Για συμφωνία ”καταδίκης και ντροπής” μίλησε σήμερα η Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των χθεσινών συνομιλιών δανειστών και κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ίδια ”για πολλούς μήνες οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δήθεν διαπραγματεύονταν ενώ βύθιζαν τη χώρα στην ύφεση και την αβεβαιότητα. Τώρα με την πλάτη στον τοίχο κατέληξαν σε συνθηκολόγηση με όρους ηττημένου. Δεσμεύουν την χώρα σε ένα ουσιαστικά 4ο Μνημόνιο, χωρίς νομιμοποίηση. Μνημόνιο διαρκές και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς μέτρα για το χρέος, και με αποδοχή δυσβάσταχτων στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ )για πολλά χρόνια.

‘Οπως υπογράμμισε ” είναι μια συμφωνία καταδίκης της χώρας, συμφωνία ντροπής” : ”Με νέα επώδυνα μέτρα λιτότητας ύψους 4,5 δις ευρώ συνολικά, μέσω μείωσης των συντάξεων, του αφορολόγητου και περικοπής 450 εκ ευρώ από τις ενισχύσεις των ανέργων και των ασθενέστερων τάξεων. Και χωρίς αιδώ δηλώνουν ότι δεν θα αποδώσουν το κοινωνικό μέρισμα που οφείλουν στους πολίτες”.

Νέα μέτρα και δεσμεύσεις που υπονομεύουν την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση και την καταδικάζουν στο δίλημμα Grexit η διαρκής λιτότητα. Είναι ώρα όμως ο Ελληνικός λαός να πληροφορηθεί το σύνολο των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης Τσίπρα /Καμμένου. Γιατί πια κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη σε όσα δηλώνουν ο κ Τσίπρας και οι Υπουργοί του. Ζητάμε να κατατεθεί άμεσα στην Βουλή το σύνολο των κειμένων συμφωνίας και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση και τώρα και για το μέλλον. Ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να μάθει ο Ελληνικός λαός το μέγεθος της εξαπάτησης και το βάρος των δεσμεύσεων. Να μάθει ότι ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν καταστρέφουν μόνο το παρόν, έχουν υποθηκεύσει και το μέλλον”.

Κουτσούμπας: Νέο μνημόνιο με νέα σκληρά μέτρα

Για «νέο μνημόνιο, με νέα σκληρά μέτρα σε βάρος μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολουμένων» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, σχολιάζοντας τη συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών.

«Η νέα συμφωνία συνιστά νέα επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, νέες μεγάλες περικοπές στις συντάξεις κι επιδόματα, νέα διαρθρωτικά μέτρα υπέρ των μονοπωλίων, όπως είναι η ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και η επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων» δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «οι μόνοι που πανηγυρίζουν είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι».

Χαρακτήρισε επίσης «πρόκληση» το να εμφανίζει η κυβέρνηση τα νέα μέτρα ως «εξιτήριο» από τα μνημόνια και την κρίση, ενώ στην πραγματικότητα, όπως υποστήριξε, «αποτελούν ‘πιστοποιητικό θανάτου’ για τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα».

Σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ έκανε λόγο για «τραγέλαφο». Όπως είπε, «τα λεγόμενα ‘αντίμετρα’, όχι μόνο δεν αντισταθμίζουν στο ελάχιστο τις νέες μεγάλες απώλειες για τα λαϊκά στρώματα, την επιδείνωση της ‘ακραίας φτώχειας’, αλλά σε ένα μεγάλο μέρος είναι μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, όπως για παράδειγμα η μείωση της φορολογίας των ομίλων».

Κάλεσε τέλος τον λαό «να αποκρούσει αποφασιστικά τη νέα επίθεση, να οργανώσει την πάλη του ενάντια στα μέτρα χωρίς ημερομηνία λήξης» και «να γυρίσει την πλάτη στην κοροϊδία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν την ίδια στρατηγική».

Ποτάμι: Τα νέα μέτρα φέρνουν ξανά την υπογραφή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Λάβρο εμφανίζεται και το Ποτάμι με ανακοίνωσή του σε σχέση με την συμφωνία με τους δανειστές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος ”Η αξιολόγηση έπρεπε να κλείσει και η τεράστια καθυστέρηση πληρώθηκε και θα πληρωθεί ακριβά από τους Έλληνες. Το 4ο μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής όπου κυριάρχησαν αυταπάτες αλλά κυρίως απάτες. Κάποιοι στις πλατείες των «αγανακτισμένων» έχτισαν τις πολιτικές τους καριέρες. Τα αντιμνημονιακά συνθήματα, ο διχασμός και το πολιτικό bulling στους εκπροσώπους της λογικής, δεν μας έβγαλαν από την κρίση αλλά μας έφεραν απανωτά μνημόνια. Και ο λαός μας πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματα του για τις καταστροφικές συνέπειες του λαϊκισμού. Η εκδίκηση της ιστορίας είναι ότι τα νέα σκληρά μέτρα θα φέρουν ξανά την υπογραφή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Εκεί που θα έδιναν 13η σύνταξη, όλοι θα χάσουν μία ή δύο συντάξεις ετησίως. Και εκεί που θα πήγαιναν το αφορολόγητο στις 12.000€ το μειώνουν στα 5.681€. Και εκεί που θα διέγραφαν μονομερώς το χρέος τώρα θα περιμένουν υπάκουα τη συμφωνία ΔΝΤ-Σόϊμπλε.
 
Το Ποτάμι θα μελετήσει αναλυτικά κάθε μέτρο και κάθε λέξη της συμφωνίας. Και θα τοποθετηθεί υπεύθυνα, χωρίς αφορισμούς και πολιτικούς θεατρινισμούς. Έχουμε ξεκαθαρίσει όμως ότι δεν θα ψηφίσουμε μέτρα-πακέτο. Η χώρα χρειάζεται παραγωγή, δικαιοσύνη των γενεών και αποκομματικοποίηση του κράτους, όροι ασύμβατοι με την ιστορία των κομμάτων εξουσίας και την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ”.

Ένωση Κεντρώων: Η κυβέρνηση τελικά υπέγραψε τα πάντα 

Με αιχμηρό τρόπο αναφέρθηκε και η Ένωση Κεντρώων στην συμφωνία: «Η κυβέρνηση καθυστέρησε ένα χρόνο και τελικά υπέγραψε τα πάντα. Η αντιπολίτευση έλεγε “κάντε γρήγορα” και τώρα ισχυρίζεται ότι πρόκειται για συμφωνία ντροπής και παράδοσης της χώρας στους δανειστές» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, σχολιάζοντας την επίτευξη της συμφωνίας με τους δανειστές.

Ο πρόεδρος της ΕΚ δήλωσε επίσης: «Φοβούμαστε ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα αντιμετωπίζει το πολύ σοβαρό ζήτημα παραμονής της χώρας στο ευρώ, χωρίς ευθύνη και σοβαρότητα, με μικρό-υπολογισμούς και τυχοδιωκτισμούς».

Τέλος, ο Βασίλης Λεβέντης υπογράμμισε: «Εμείς ως Ένωση Κεντρώων είχαμε ζητήσει διάλογο και συνεννόηση, ακόμη και σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά τέτοιου είδους συνεννοήσεις είναι άγνωστες στα δημοκρατικά ήθη της χώρας».

 

ΔΗΜΑΡ: Μέτρα δογματικής λιτότητας και ανακύκλωσης της φτώχειας

Κατακεραυνώνει την κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ για την συμφωναί με τους δανειστές:  ”Μείωση συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου, νέα μέτρα κοινωνικής αναλγησίας. Αυτά τα μέτρα είναι ο ορισμός της δογματικής λιτότητας. Χωρίς καν λύση για το χρέος, καθώς αν δεν λυθεί, απλώς η κυβέρνηση θα ξεψηφίσει τα μέτρα. Απαράδεκτοι ερασιτεχνισμοί στην πλάτη ολόκληρης της χώρας.

Με την κοροϊδία των αντίμετρων που θα εφαρμοσθούν μόνο αν πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θεωρεί ανέφικτα! Πράγματι η διαπραγμάτευση δεν έληξε με σκορ Μπαρτσελόνα – Πανελευσινιακός, καθώς η ομάδα του Τσίπρα έχασε το παιχνίδι στα χαρτιά, δεν κατέβηκε καν στο γήπεδο της αξιοπρεπούς και αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης. Η χώρα θα βγει όμως από τα μνημόνια μόνο εάν ασκηθεί μία αξιόπιστη πολιτική με προοδευτικές τομές και ανατροπές και όχι με αυτήν την αδιέξοδη πολιτική ανακύκλωσης της φτώχειας” .  


σχετικα αρθρα