ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση στη Βουλή για την πανδημία

Δημοσίευση 2 Απριλίου 2021, 11:00 / Ανανεώθηκε 2 Απριλίου 2021, 16:52
Σύγκρουση στη Βουλή για την πανδημία
Facebook Twitter Whatsapp

Συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή στη συζήτηση που έγινε για την πανδημία.

 

Μητσοτάκης (πρωτολογία): Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα

«Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα», τόνισε στη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας πως τώρα, οι συνωστισμοί θα είναι αδικαιολόγητοι. Και με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο οι περιορισμοί μειώθηκαν μπορεί να επανέλθουν. Τόνισε πως είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα και είναι πιο σωστό να γίνεται λόγος για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός από τη Δευτέρα θα επαναλειτουργήσει με συντεταγμένο τρόπο το λιανεμπόριο. Το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει οργανωμένα. Και από επιδημιολογικής πλευράς το μέτρο αυτό μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, εφόσον και οι πολίτες τηρήσουν τα μέτρα.

«Θα πρέπει στη συνέχεια να εξετάσουμε και τα σχολεία, με προτεραιότητα τα λύκεια», είπε.

«Τον Απρίλιο θα κάνουμε 1,5 εκατομμύρια εμβόλια και τον Μάιο και τον Ιούνιο ακόμα περισσότερα έτσι ώστε μέχρι τα τέλη Μαΐου να έχουμε καταφέρει να προστατεύσουμε με μία δόση εμβολίου όλους τους συμπολίτες μας άνω των 60, το σύνολο των ευπαθών ομάδων, ώστε μέχρι το Πάσχα να έχουμε χτίσει ένα πρώτο τείχος ανοσίας και μέχρι τα τέλη Μαΐου να μπούμε στη διαδικασία εμβολιασμού το γενικού πληθυσμού», τόνισε.

«Η κοινοβουλευτική δημοκρατία μας λειτουργεί παρά τις δυσκολίες που προκαλεί ο κορωνοϊός. Η κυβέρνηση είναι πάντα πρόθυμη να ενημερώνει τους πολίτες αλλά και τα κόμματα διεκδικώντας κοινή στάση απέναντι σε ένα κοινό πρόβλημα. Θα ευχόμουν βέβαια οι συνεδριάσεις να ήταν λιγότερες. Όλοι θα ευχόμασταν να έχουμε βάλει τελεία στο κεφάλαιο της πανδημίας (…) Ο ιός παντού στον κόσμο παρουσιάζεται ανθεκτικός στον επίλογό του και οι επιθετικές μεταλλάξεις επιβάλουν προσαρμογές στις δικές μας αμυντικές τακτικές μέχρις ότου ο μαζικός εμβολιασμός να φέρει την τελική νίκη», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμα κρίσιμο δίμηνο. Ελπίζουμε βάσιμα ότι θα είναι το τελευταίο», συμπλήρωσε.

«Η γλώσσα των αριθμών, της τεκμηρίωσης είναι ο μοναδικός τρόπος για να συνεννοούμαστε. Χωρίς αυτούς απλά θα έχουμε παράλληλους μονολόγους και αυτό δεν είναι κάτι που βοηθάει τη Δημοκρατία μας να πάει παρακάτω», είπε έπειτα.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκων. Θα ξαναπώ ότι εάν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα είχαμε ακόμα 8.000 νεκρούς. Μία κωμόπολη. Αυτό είναι μια επιτυχία της χώρας. (…) Είναι μία καταστροφή κάθε ανθρώπινη απώλεια αλλά αυτό δεν μπορεί να ακυρώνει την προσπάθεια της χώρας», είπε έπειτα ο πρωθυπουργός.

«Στο ζήτημα των εμβολιασμών ας συμφωνήσουμε ότι βάσει των διαθέσιμων, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη καλύτερη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τον αριθμό των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις», είπε ενώ σε σχέση με τα διενεργούμενα τεστ ανέφερε: «Η Ελλάδα είναι λίγο καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά τον αριθμό των τεστ. Γίνονται πολύ περισσότερα σήμερα σε σχέση με αυτό που γίνονταν πριν από δύο μήνες».

«Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και δεν είναι σπριντ και είναι λάθος να αξιολογούμε τη διαχείριση με στιγμιότυπα, με φωτογραφίες της στιγμής. Να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα και τους συνολικούς δείκτες. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες ένα είναι το συμπέρασμα όλων των επιστημονικών μετρήσεων. Ενώ ο πλανήτης βιώνει ένα νέο κύμα το οποίο χτυπάει και την πατρίδα μας η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με πιο οργανωμένα κράτη που είχαν πιο οργανωμένα συστήματα υγείας», ανέφερε.

Συμπλήρωσε μάλιστα: «Πάνω από τα δύο στα τρία τεστ που έχουν γίνει στην Ελλάδα είναι δωρεάν. Ο δείκτης της πρόσθετης θνησιμότητας, δηλαδή οι απώλειες σε μια χώρα πέραν από αυτές που συνήθως καταγράφονται ετησίως, στην Ελλάδα είναι ένας από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Με πρόσθετη θνησιμότητα μόλις 6,6%».

«Φυσικά και έγιναν λάθη. Είμαι ο πρώτος που το αναγνωρίζω. Όμως η εικόνα καταστροφής που προβάλει η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Προφανώς κανείς δεν πανηγυρίζει. Κανείς δεν χαμογελά με 8.000 νεκρούς. Αλλά να μη μηδενίζουμε αυτά που έχουμε επιτύχει, όπως η αύξηση των κλινών ΜΕΘ, οι χιλιάδες προσλήψεις στην Υγεία», συμπλήρωσε.

«Η τελευταία επίθεση της covid-19 χτυπά όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Στην Ελλάδα μερικώς αντιμετωπίστηκε. Ναι το ΕΣΥ δοκιμάζεται και η προσπάθεια συνεχίζεται. Επιτάξεις έγιναν όταν χρειάστηκε και θα ξαναγίνουν», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης: «Χρειάζεται μια νέα ειλικρινής ανάγνωση της πραγματικότητας. Τα ισχύοντα μέτρα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αναχαίτιση του τρίτου κύματος. Τώρα είμαστε σε μια νέα φάση με άλλα χαρακτηριστικά. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις, όπως τη βρετανική που είναι 40 έως 60% πιο μεταδοτική».

Για τα εμβόλια ο πρωθυπουργός τόνισε: «Εδώ η Ευρώπη δεν μας τα είπε όλα καλά. Από τη μία πέτυχε στην αλληλεγγύη με την από κοινού αγορά εμβολίων για όλα τα μέλη της και την διάθεσή τους με μοναδική κλείδα κατανομής τον πληθυσμό χωρίς να ξεχωρίζει πλούσιες από φτωχές χώρες μεγάλες από μικρές. Ναι πράγματι αυτό ήταν μία σημαντική ευρωπαϊκή απόφαση. Απέτυχε όμως ταυτόχρονα στην έγκαιρη προμήθεια των απαραίτητων ποσοτήτων και στην τροφοδοσία των κρατών μελών. Με αποτέλεσμα σήμερα όλοι να αναγνωρίζουν και ο ΠΟΥ πως η πορεία του εμβολιασμού στην Ευρώπη είναι απελπιστικά αργή. Αυτό δεν οφείλεται στα κράτη μέλη ή στην Ελλάδα. Η Ελλάδα αν είχε διπλάσια εμβόλια σήμερα θα έκανε διπλάσια εμβόλια. Αν είχε τριπλάσια εμβόλια θα έκανε τριπλάσια εμβόλια. Άλλες χώρες δεν τα έχουν καταφέρει τόσο καλά ούτε στην οργάνωση της διαδικασίας εμβολιασμού. Θεωρώ μικρότητα μία επιχείρηση όπως η επιχείρηση «Ελευθερία» που κατά τεκμήριο δουλεύει υποδειγματικά να μη τυγχάνει της στοιχειώδους αναγνώρισης από την αντιπολίτευση».

«Είμαστε αντιμέτωποι με έναν πιο επιθετικό ιό και με τους πολίτες να είναι στα όρια τους. Δεν είμαστε μόνοι, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχει κούραση και αμφισβήτηση των μέτρων. Η πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τα μέτρα», εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

«Να συμφωνήσουμε όλοι σε αυτή την αίθουσα ότι τα self test είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό επικουρικό εργαλείο για να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε συνθήκες κανονικότητας. Είναι πολύ σημαντικό για να ανοίξουμε τα σχολεία μας να έχουμε δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές του Λυκείου να κάνουν 24-48 ώρες πριν ανοίξουν τα σχολεία να έχουν κάνει ένα self test. Είναι σημαντικά, δεν υποκαθιστούν τα PCR ή τα οργανωμένα τεστ αντιγόνου που θα συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση», συμπλήρωσε.

Γεννηματά (πρωτολογία): Ολοφάνερο πως η κατάσταση έχει ξεφύγει

«Κύριε Μητσοτάκη ήρθατε με άλλο ύφος και διάθεση. Δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά διότι έχετε αποτύχει σε όλα τα επίπεδα όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν πείσατε τους πολίτες, το ΕΣΥ είναι σε βαθύ κόκκινο, οι εργαζόμενοι είναι σε ανασφάλεια», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Βλέπαμε την ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνισε.

«Ελπίζω η σημερινή συζήτηση στη Βουλή να γίνει στο επίπεδο που αξιώνει η ελληνική κοινωνία. Διαχειριστήκατε με αυταρέσκεια και αλαζονεία την πανδημία. Όταν κληθήκαμε να διαχειριστούμε το δεύτερο και τρίτο κύμα της επιδημίας, εμείς δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε», είπε η κ. Γεννηματά.

«Είχαμε έγκαιρα επισημάνει το αδιέξοδο των οριζόντιων μέτρων. Στα νησιά έβλεπαν τις οικονομίες τους να κλείνουν, ενώ είχαν μηδενικά κρούσματα. Εάν μας είχατε ακούσει, δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή κατάσταση», τόνισε.

Η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για τραγική κατάσταση αφού όπως είπε έχουμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

«Οι αποφάσεις σας δεν αιτιολογήθηκαν ποτέ. Δεν τηρήθηκε ποτέ η εφαρμογή των μέτρων. Τα μέτρα σας ήταν ανεπαρκή», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια η κ. Γεννηματά τόνισε πως είναι «ολοφάνερο πως η κατάσταση έχει ξεφύγει. Απαιτείται σοβαρό εθνικό σχέδιο».

«Έχουμε παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις, δεν ανταποκριθήκατε. Σε αυτό το πλαίσιο επιμένουμε ότι απαιτείται άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ και ένα ενιαίο συντονιστικό κέντρο. Ο ιδιωτικές τομέας δεν μπορεί να είναι πλέον covid-free», τόνισε και πρόσθεσε πως δεν πρέπει να υπάρχουν μεικτά (COVID-Non-COVID) νοσοκομεία.


Για τα σχολεία είπε: «Να ανοίξουν τα σχολεία αλλά όχι όπως έκλεισαν. Να ανοίξουν με ασφάλεια. Πόσος καιρός πρέπει να περάσει για να καταρτίσετε ένα σχέδιο να ανοίξουν με ασφάλεια;». Επικαλούμενη τον καθηγητή του LSE Ηλία Μόσιαλο τόνισε πως χρειάζονται δύο τεστ εβδομαδιαίως για κάθε μαθητή και καθηγητή.

«Έχουμε μπροστά μας μια εθνική μάχη», προειδοποίησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Τσίπρας (πρωτολογία): Δεν φέρατε την κρίση, αλλά είστε πολλαπλασιαστές της κρίσης

Για τραγική υποτίμηση του ΕΣΥ έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την πανδημία.

«1200 κλίνες ΜΕΘ μας λέγατε ότι δημιουργήσατε, από τα 600 γεμάτα κρεβάτια είχαμε φρακάρει με δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, να περιμένουν στη λίστα και να πεθαίνουν. Και αντί να κάνετε κάτι, μας είπατε ότι το 20% που πεθαίνει εκτός ΜΕΘ είναι φυσιολογικό ποσοστό», είπε και πρόσθεσε: «Ιλαροτραγωδία και δείγμα επικίνδυνης, θανάσιμης θα μπορούσα να πω, τσαπατσουλιάς, ακόμα και στα μηνύματα που εκπέμπετε».

«Δεν φέρατε την κρίση, αλλά είστε πολλαπλασιαστές της κρίσης», τόνισε.

«Ζούμε μια έκτακτη, μια τραγική συνθήκη. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δείξει ενσυναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών με σκληρή κριτική και προτάσεις», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Αλέξης Τσίπρας.

«Κύριε Πρωθυπουργέ έχω την αίσθηση ότι ήρθατε να μας παρουσιάσετε ένα success story. Δεν θα αμφισβητήσω ότι η χώρα χρειάζεται αισιοδοξία», είπε στη συνέχεια.

«Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή για να παίζουμε παιχνίδια επικοινωνίας - Ο μέσος πολίτης, οι νέοι απαιτούν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τους καταλάβουμε και να δράσουμε αποτελεσματικά στα προβλήματα τους», τόνισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είναι λυπηρό σε αυτές τις συνθήκες, να εμφανίζονται εκείνοι που έχουν αντικειμενικά τη μεγαλύτερη ευθύνη, δηλαδή η κυβέρνηση, να μην καταλαβαίνουν τίποτα και να μη σέβονται την αλήθεια», τόνισε ακόμα.
«Ο πραγματικός κόσμος που αγωνιά και αναζητά λύσεις. Και από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης και όσοι τον περιστοιχίζουν. Ο θαυμαστός κόσμος του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Όπου όλα έχουν καλώς. Και το κακό, οι θάνατοι, τα λουκέτα, η αγωνία, η ανασφάλεια, εμφανίζονται σαν φυσιολογική εξέλιξη της πανδημίας. Ή, ακόμα χειρότερα, με μια αλχημεία μακάβρια μέσων όρων και δημιουργικής λογιστικής εμφανίζονται σχεδόν ειδυλλιακά. Γιατί είμαστε καλύτερα από άλλες χώρες! Έτσι δεν λέγεται;», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Γιατί έτσι, η κυβέρνηση καταστρέφει το κεφάλαιο ζωής που είναι απαραίτητο για να υπερβεί η χώρα μια τόσο δραματική κρίση. Την εμπιστοσύνη του πολίτη. Το επαναλαμβάνω: την εμπιστοσύνη του πολίτη. Ποια εμπιστοσύνη να σας έχουν κύριε Μητσοτάκη όταν παρακολουθούν ζαλισμένοι ένα χορό αντιφάσεων, διαχειριστικής ανεπάρκειας και εξόφθαλμης ανικανότητας; Ποια εμπιστοσύνη όταν σας βλέπουν να μοιράζετε χαμόγελα και διαβεβαιώσεις ότι η χώρα βρίσκεται λίγο πριν την εκτόξευση; Ότι με ένα μαγικό τρόπο θα μας μεταφέρετε σαν την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, από την Ελλάδα τις καχεξίας και των χιλιάδων θανάτων στην Ελλάδα του 2.0;», είπε στη συνέχεια.

«Λυπάμαι, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, αλλά η ανεπάρκειά σας, η διαχειριστική ανικανότητα του περίφημου επιτελικού σας κράτους, οι ιδεοληψίες σας, η εχθρότητά σας, ακόμα και στην ιδέα του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους, η προσφυγή σας στη βία των λόγων και των έργων, σας έχουν καταστήσει μέρος και πολλαπλασιαστή της κρίσης που ζούμε. 
Κάθε μέρα προετοιμάζετε το λάθος της επόμενης. Τραγικά λάθη στη στρατηγική. Στα 1000 κρούσματα lockdown, στα 4.500 άνοιγμα δραστηριοτήτων», τόνισε.
«Τώρα εξαγγέλλετε άνοιγμα της αγοράς για το Πάσχα ή μετά το Πάσχα, χωρίς να ξέρουμε πρώτον αν θα το κάνετε και δεύτερον ποια είναι η εξασφάλιση που δίνετε ότι δεν θα τα κλείσετε ξανά όλα πάλι σε λίγο καιρό.Ακούω κραυγή αγωνίας», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Αυτό που λέω κ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν ξέρετε που πατάτε και που βρίσκεστε. Αυτή είναι η αλήθεια. Και ο μέσος πολίτης αδυνατεί να κατανοήσει τι του λέτε», είπε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε σχέση με τα εμβόλια και την πορεία των εμβολιασμών σημείωσε: «Θέλω να είμαι δίκαιος. Δεν είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη οι ελλείψεις στα εμβόλια. Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης, που στην πιο κρίσιμη στιγμή από την ίδρυση της, βάσισε όλη της τη στρατηγική στο business plan λίγων φαρμακοβιομηχανιών. Η δική σας ευθύνη κ. Μητσοτάκη είναι ότι φερθήκατε σαν ανέμελος παρατηρητής. Δεν αναζητήσατε λύσεις, αλλά περιμένατε κι εσείς να έρθει η σειρά σας να πάρετε κάτι από την – περιορισμένη όπως αποδείχθηκε - πίτα».

Κουτσούμπας (Πρωτολογία): Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν γονατίσει, ενώ τα μεγαθήρια νοικιάζουν κλίνες με το αζημίωτο

«Μας αραδιάζετε για μια ακόμη φορά νούμερα και στοιχεία για να μας δείξετε ότι, τάχα, τα έχετε πάει καλύτερα από άλλες χώρες της ΕΕ και του υπόλοιπου κόσμου. Θα σας το ξαναπούμε. Δεν μας αφορά αυτή η μακάβρια στατιστική και οι ανούσιες συγκρίσεις!», είπε ο κ. Κουτσούμπας.

«Με δεδομένες τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της πανδημίας είναι η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, η επίταξη του ιδιωτικού τομέα και η λήψη μέτρων σε όλους τους χώρους υπερμετάδοσης», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Δυστυχώς, η ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού έχει σκοντάψει, με δική σας ευθύνη, στις δεσμεύσεις της ΕΕ, στα παζάρια και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους φαρμακευτικούς ομίλους και τα διάφορα καπιταλιστικά κράτη», τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Ένα χρόνο πριν, το αίτημα για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, σε ορισμένους μπορεί να ακούγονταν υπερβολικό… Σήμερα, πολλοί είναι αυτοί που το θεωρούν επιβεβλημένο, γιατί τώρα το κρίσιμο είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές», ανέφερε.

«“Αστεία πράγματα τα όσα ακούγονται για επιτάξεις χωρίς αποζημίωση”, λέει ο υπουργός υγείας! Μόνο που εμείς όταν μιλάμε για την ανάγκη να σωθούν ανθρώπινες ζωές δεν αστειευόμαστε κύριοι. Οπως και εσείς αστειεύεστε βέβαια, όταν πρόκειται για τα κέρδη των ιδιωτικών ομίλων», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

«Αφήστε λοιπόν αυτά τα περί Εθνικού Συστήματος, για να κρύψετε πως τα δημόσια νοσοκομεία έχουν γονατίσει, ενώ τα μεγαθήρια του ιδιωτικού τομέα σας νοικιάζουν κλίνες με το αζημίωτο. Αυτό το “αζημίωτο” μάλιστα, το διπλασιάσατε, μέσα στην πανδημία, με τροπολογία που ψηφίσατε», συμπλήρωσε.

Βελόπουλος (πρωτολογία): Η κυβέρνηση πήρε τα σκληρότερα μέτρα παγκοσμίως

«Ηελληνική κυβέρνηση έχει πάρει τα σκληρότερα μέτρα παγκοσμίως έναντι του κορονοϊού, μέτρα επιπέδου Βενεζουέλας, και όπως πάλι απέτυχε. Εδώ και μήνες ζητούσαμε να μην υπάρχουν καθολικά lockdown, να μην κλείσουν τα πάντα παντού. Εσείς που το εφαρμόσατε, είδαμε τα αποτελέσματα, είχαμε 8.000 νεκρούς δήλωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο κ. Βελόπουλος στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, πρόσθεσε επίσης πως «σχετικά με την ανάγκη ενός αποτελεσματικού εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία».

Τόνισε επίσης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πως «ισορροπεί πλέον η κατάσταση στις ΜΕΘ. Μα με τόσους θανάτους λογικό είναι. Θέλω επίσης να ψάξετε τις εταιρείες που εμπλέκονται στα self test γιατί δεν είναι όλες αξιόπιστες» ενώ όπως τόνισε, του κατήγγειλαν αστυνομικοί ότι έχουν πάρει εντολή από τους ανωτέρους του να κόβουν 10 πρόστιμα την ημέρα σε πολίτες για παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού και όταν τα καταφέρνουν, να φεύγουν από την υπηρεσία και να πηγαίνουν σπίτι τους».

Επισήμανε επίσης πως δεν γίνεται «να δηλώνει ο πρωθυπουργός ότι ανοίγει την αγορά και μετά να έρχεται και να λέει στους πολιτικούς αρχηγούς ότι θα πρέπει να καταθέσουν προτάσεις. Πρώτα κατατίθενται οι προτάσεις και μετά λαμβάνονται τέτοιου είδους αποφάσεις». Όσον αφορά τα self test είπε ότι δεν μπορεί να τα πραγματοποιεί μόνος του ο πολίτης στο σπίτι ή ακόμη και στο φαρμακείο, καθώς αποτελεί διαγνωστική πράξη, που απαιτεί παρουσία ιατρικού προσωπικού.

Τέλος τόνισε ότι σήμερα είχε πάει για τσεκ απ σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, και οι γιατροί τον ενημέρωσαν ότι στα παιδιά ανιχνεύεται σημαντική έλλειψη σε βιταμίνη D, επειδή τα παιδιά δεν τα βλέπει ο ήλιος όσο θα έπρεπε.

Βαρουφάκης (πρωτολογία): Με ευθύνη της κυβέρνησης χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία να βγει η Ελλάδα νικήτρια

Με βάση ένα πλήρες χρονολόγιο εξέλιξης της πανδημίας και της κυβερνητικής πολιτικής, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με ευθύνη της κυβέρνησης χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία να προστατευτούν οι πολίτες, να βγει η Ελλάδα νικήτρια, σώζοντας ανθρώπους, κρατώντας επιχειρήσεις ζωντανές και ξεφεύγοντας από την «χρεοδουλοπαροικία».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση «για την απέχθειά της για οτιδήποτε είναι δημόσιο αγαθό», ενώ έκανε λόγο και για «δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κλινακάρχες, καναλάρχες, κολλεγιάρχες και γενικώς ολιγάρχες».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο κ. Βαρουφάκης υπενθύμισε διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη στις 17 Μαρτίου 2020, στο οποίο ανέφερε για τους γιατρούς του ΕΣΥ ότι «δεν σας αρκεί μόνο ένα χειροκρότημα και ένας δημόσιος έπαινος, αλλά και κάτι παραπάνω. Και θα μεριμνήσω προσωπικά για αυτό». Μόνο, είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, που αυτό το «κάτι παραπάνω» «που θα κάνατε για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές ήταν οι διοικητικές και ποινικές διώξεις τους όταν τόλμησαν να αποκαλύψουν τις πραγματικές συνθήκες εργασίας τους».

Στην συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και την κυβερνητική πολιτική. Σχολιάζοντας την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης από τον πρωθυπουργό, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για «ευφάνταστο σχέδιο το οποίο μάλιστα συγκρίνατε με την Εθνική Παλιγγενεσία, τρομάρα σας». Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι το καθαρό κέρδος για το δημόσιο θα είναι το πολύ 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σημείωσε, «τα λεφτά είναι πολλά. Αλλά ποια λεφτά και εις όφελος ποίων;».

- Των κορακιών της Τράπεζες Πειραιώς που άλλη μια φορά πληρώνει ο πολίτης την ώρα που εκείνη πουλά τα δάνειά του στα αρπακτικά που τους παίρνουν τηλέφωνο να τους εξευτελίσουν απαιτώντας 100 ευρώ για δάνεια που αγόρασαν 3 ευρώ

- Των καζιναρχών, του κ. Λάτση, του ΟΠΑΠ και των διάφορων Ελ Ντοράντο που βλέπουν τη χώρα σαν πεδίο βολής φτηνό για να ασκούν την τέχνη του βρίζοντας τους ντόπιους

- Της Φράπορτ που, αφού μας πήρε με δικά μας λεφτά τα αεροδρόμια, τώρα θα κάνει επενδύσεις με τα χρήματα του ταμείου σας.

Υπό αυτή την οπτική, ο κ. Βαρουφάκης είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Πόσο ακόμα θα χρεώνεται ο μικρομεσαίος υπέρ των αρπακτικών που τον στοιχειώνουν και που παραμονεύουν να του πάρουν το σπίτι, το μαγαζί, την φύση μας, ακόμα και τις λαϊκές μα αγορές;».

«Πουθενά. Μόνο αρπαχτές για τους ημέτερους έχει ο μπαχτσές».

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «όσο αυξάνετε τους τόνους και επενδύετε στην προπαγάνδα, όσο περισσότερη κακία δείχνετε στους μεροκαματιάρηδες των λαϊκών αγορών, όσο πιο πολύ διώκετε του γιατρούς του ΕΣΥ και τη νεολαία μας, τόσο πλησιάζει αυτή η στιγμή. Η στιγμή που η πραγματικότητα θα κάνει ακόμα και τους δικούς σας οπαδούς να αναρωτηθούν: «πόσο ακόμα θα τους ανεχόμαστε;».

Μητσοτάκης (δευτερολογία): Αυτό που κάνουμε δεν είναι άνοιγμα

«Ηρθα και τοποθετήθηκα στην πρωτολογία μου κάνοντας μία απόπειρα να μη διαφωνήσουμε για στοιχεία της πραγματικότητας και να έχουμε ένα ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης τουλάχιστον επί των δεδομένων βάσει των οποίων μπορούμε να εξετάσουμε διαφορετικές επιλογές πολιτικής. Τι εισέπραξα; Από την κ. Γεννηματά μαξιμαλισμό. Από τον κ. Τσίπρα μηδενισμό. Από τον κ. Κουτσούμπα αρνητισμό. Από τον κ. Βελόπουλο λαϊκισμό. Από τον κ. Βαρουφάκη σουρεαλισμό. Συνεχίζω με τον ελληνικό λαό στο μόνο δρόμο που γνωρίζω, του ρεαλισμού. Διότι οι πολιτικές μας μόνο από ρεαλισμό διακατέχονται», είπε κατά την έναρξη της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια άφησε αιχμές για την κ. Γεννηματά τόνισε πως «διαβάσατε μια έτοιμη ομιλία χωρίς να ακούσετε τίποτα από όσα είπα στην αίθουσα».

Κάνοντας αναφορά στο σχόλιο της Φώφης Γεννηματά για «μπίζνες μόνο για φίλους από τη Μαξίμου ΑΕ» ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Αλήθεια; Μπίζνες; Μαξίμου; Έχετε να πείτε κάτι συγκεκριμένο; Σα να ακούω τον κ. Τζανακόπουλο τις προάλλες. Αν έχετε να πείτε κάτι συγκεκριμένο να ανέβετε σε αυτό εδώ το βήμα και να τα πείτε. Αλλά υπονοούμενα τέτοια από εσάς η κυβέρνηση δεν τα δέχεται. Συγκεκριμένες καταγγελίες να έχετε το θάρρος να ανέβετε σε αυτό εδώ το βήμα και να τις κάνετε. Αλλά όπως σας είπα μου θυμίζετε ολοένα και περισσότερο τον κ. Τσίπρα ως προς τον καταγγελτικό σας λόγο. Λυπάμαι διότι αλλιώς είχατε ξεκινήσει της διαδρομή σας και αλλιώς καταλήγετε. Αλλά αυτές είναι δικές σας επιλογές που δεν θέλω να σχολιάσω περισσότερο».

«Αλήθεια κε.Τσίπρα πώς προσδιορίζετε την αλήθεια; Μας δείξατε έναν χάρτη που δείχνει την Ελλάδα κόκκινη αυτήν την εβδομάδα. Αλήθεια είναι.Αλλά εγώ περιέγραψα τα στατιστικά στοιχεία των 13 μηνών της πανδημίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Πρέπει να είστε πιο προσεκτικός, κ.Τσίπρα, όταν μιλάτε για αποτυχία της χώρας. Τα δεδομένα δεν σας επιβεβαιώνουν, αλλά ούτε και οι πολίτες που όντως είναι κουρασμένοι. Δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα η πανδημία. Συμβαίνει μια φορά στα 100 χρόνια».

«Το να λέτε "αποτύχατε" είναι άδικο, όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά για όλο τον κρατικό μηχανισμό και για τους ίδιους τους πολίτες», συμπλήρωσε.

«Αυτό που κάνουμε δεν είναι άνοιγμα. Είναι μια προσεκτική ανακατανομή των δραστηριοτήτων. Για το ζήτημα των διαδημοτικών μετακινήσεων δε νομίζω ότι έχουμε διαφορετική άποψη. Εξάλλου εσείς πρώτος είχατε πει ότι κακώς είχανε κλείσει οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Θα συμφωνήσω εκ των υστέρων μαζί σας. Ήταν μία εισήγηση της επιτροπής εμένα δεν με έβρισκε απολύτως σύμφωνο. Προσαρμοστήκαμε για ένα διάστημα, κρίναμε εκ των υστέρων πως αυτό είναι ένα μέτρο που δεν είναι αποτελεσματικό», είπε στη συνέχεια.

Για την ενδεχόμενη αγορά εμβολίων από τη Ρωσία σημείωσε: «Αυτό θα σήμαινε ότι η χώρα θα παρέκλινε από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να το κάνει εάν υπήρχαν διαθέσιμα εμβόλια από τη Ρωσία. Ξέρετε (σ.σ. απευθύνεται στον Αλέξη Τσίπρα) αν υπάρχουν; Μπορώ να σας πω ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σημαντικές ποσότητες διαθέσιμων εμβολίων από τη Ρωσία και να θέλαμε να αγοράσουμε εμβόλια από τη Ρωσία και να πάρουμε το ρίσκο να παρακάμψουμε την ευρωπαϊκή διαδικασία μπορώ να σας πω μετα βεβαιότητας ότι δεν υπάρχουν τέτοιες ποσότητες που να αξίζει κανείς να μπει στον κόπο να κάνει αυτή τη συζήτηση».

«Εχω την εντύπωση ότι υπάρχουν κόμματα σε αυτή την αίθουσα που τρέφονται από την πανδημία. Που θεωρούν ότι όσο υπάρχει η πανδημία έχουν ένα συνεχές αντιπολιτευτικό όπλο για να ασκούν μόνιμη κριτική τις πιο πολλές φορές άδικη κάποιες φορές δικαιολογημένη στην κυβέρνηση. Ξέρετε κ. Τσίπρα κάποτε η αντιμνημονιακοί έμεινα χωρίς μνημόνια μόνο με το νταούλι στο χέρι. Προσέξτε γιατί και οι κορωνο-κάπηλοι κάποια στιγμή θα μείνουν χωρίς κορωνοϊό. Διότι θα τελειώσει ο κορωνοϊός και τότε τί θα γίνετε χωρίς βαρβάρους;», συμπλήρωσε.

Γεννηματά (δευτερολογία): Η αντιπολίτευση του ΚΙΝΑΛ δεν έχει καμία σχέση με την αντιπολίτευση του κ. Τσίπρα

«Η συνεννόηση απαιτεί πρώτα απ όλα αυτοκριτική. Εσείς είπατε πώς όλα τα κάνετε σωστά, ότι δεν έχετε κάνει κανένα λάθος», απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Φώφη Γεννηματά στην δευτερολογία της κατά τη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, αντικρούοντας τις επικρίσεις που της απηύθυνε ο Πρωθυπουργός πως συμβαδίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε η κ. Γεννηματά η αντιπολίτευση που ασκεί το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει καμία σχέση με την αντιπολίτευση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν αρκείται μόνο στη κριτική αλλά καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις. «Αντίθετα εσείς όλο και μοιάζετε με τον ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε.

Η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα για την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην οικονομία καλώντας τη κυβέρνηση να αλλάξει κατεύθυνση. «Το τελευταίο μίλι που είπατε είναι μεγάλη ανηφόρα και χρειάζεται σχέδιο, οργάνωση και πειθώ», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν δημιουργούν προοπτική για την οικονομία, ενώ εξέφρασε ανησυχία γιατί «δεν ιδρώνει το αυτί κανενός», όπως είπε.

Η Φώφη Γεννηματά απαντώντας στην παρότρυνση του κ. Μητσοτάκη να κατονομάσει τι υπονόησε με την αναφορά στην ομιλία της περί Μαξίμου ΑΕ, τόνισε πώς «καμία απόφαση της κυβέρνησης δεν λαμβάνεται χωρίς την υπογραφή του Επιτελικού Κράτους του Μαξίμου» και ανέφερε μεταξύ άλλων την απευθείας ανάθεση για την πλατφόρμα εμβολίων και δραστηριότητες στο Μεταναστευτικό.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σχολίασε αιχμηρά την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα να κινηθεί η Ελλάδα μόνη της για την αγορά εμβολίων. «Είναι απαράδεκτο, κ. Τσίπρα, να ζητάτε το σπάσιμο της ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για τα εμβόλια. Πέραν της ιδεολογικής διαφωνίας επί της αρχής έχετε καταλάβει τι θα γινόταν; Θα αγοράζαμε τελευταίοι κι αν βρίσκαμε εμβόλια», υπογράμμισε.

Κλείνοντας τη δευτερολογία της τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους και να καταθέτει προτάσεις προς όφελος της κοινωνίας.

Τσίπρας (δευτερολογία): Σε πέντε μήνες έχετε σπάσει όλα τα αρνητικά ρεκόρ

«Πώς γίνεται κ. Μητσοτάκη να είστε μόνος απέναντι σε όλους σε αυτή την αίθουσα και τολμώ να πω και στην κοινή λογική απέναντι και στον μέσο πολίτη, αυτό είναι κάτι που πρέπει να σας προβληματίσει και να το λύσετε», είπε στη διάρκεια της δευτερολογίας του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σας το λέω ξανά. Δεν είναι μία κρίση που φέρατε εσείς στη χώρα αν και πολλές φορές δεν υπάρχει ευνοϊκότερη συνθήκη για μία κυβέρνηση να διαχειρίζεται μία κρίση την οποία δεν έχει δημιουργήσει αυτή. Και στην πρώτη φάση της πανδημίας αυτό σας εκτόξευσε σε ότι αφορά την απήχησή σας στην ελληνική κοινωνία. Πώς σχολιάζετε τις αποδόσεις σας, τον δείκτη εμπιστοσύνης που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις», τόνισε.

«Σε πέντε μήνες έχετε σπάσει όλα τα αρνητικά ρεκόρ. Πιο έξυπνο θα ήταν να πείτε το αυτονόητο. Οτι σας ξεπέρασε η πραγματικότητα. Να πείτε στους πολίτες, ότι αποτύχατε. Ότι κάνατε λάθος. Ότι ίσως έπρεπε να είχατε άλλο μοντέλο από την αρχή. Με καλύτερη ιχνηλάτιση», είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Γιατί δεν έχετε τη γενναιότητα, όπως έκανε η κ. Μέρκελ, να πείτε ότι κάνατε λάθος».

«Εσείς δεν λέγατε προεκλογικά ότι είστε υπέρ της σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα; Και υποστηρικτές σας λέγανε να γκρεμίσουμε και κανένα δημόσιο νοσοκομείο γιατί είναι όλα άχρηστα; Δεν είστε με το ΕΣΥ. Αυτή είναι η άποψή σας», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Εξασφαλίστε την επάρκεια των εμβολίων. Είπα ανοίξτε τον εμβολιασμό και σε άλλες ομάδες πληθυσμού, και κυρίως στους λεγόμενους «εκτεθειμένους εργαζόμενους». Αυτό είπα, γιατί μηδενίζετε τις προτάσεις μας; (...)
Τον κόσμο που είναι στην πρώτη γραμμή. Αυτό είναι δίκαιο και σωστό υγειονομικά για να δημιουργηθεί ασπίδα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ο κ. Μητσοτάκης κάθε φορά που ακούει μια πρόταση που δεν του αρέσει, μου λέει ότι λέω ψέματα. Το ίδιο και τώρα. Λέει ότι καμία χώρα δεν παρακάμπτει τη διαδικασία, είπε ότι είναι μεγάλο ρίσκο το ρωσικό εμβόλιο και για τη Γερμανία που είπα ότι είναι μπροστά από την Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι λέω ψέματα. Σας καταθέτω τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας. Μας είπατε ότι ουδείς συζητά στην ΕΕ αγορά ρωσικών εμβολίων. Ο κ. Κουρτς βέβαια άλλα λέει. Σας λέω να δείτε δημοσίευμα του ZDF που λέει ότι στο υπουργικό συμβούλιο υπήρχε εισήγηση για χορήγηση του Sputnik V», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Η οικονομία είναι σήμερα βαριά τραυματισμένη. Η ύφεση το 2020 στην Ελλάδα ήταν 8,2%, η τρίτη χειρότερη στην Ευρωζώνη και πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που ήταν 6,6%. Ενώ το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε. Αλλά η εικόνα στη πραγματική οικονομία είναι ακόμη πιο θλιβερή. Στον ιδιωτικό τομέα, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ενίσχυση, μόνο ελάχιστα επιδόματα σε εργαζόμενους και δάνεια σε επιχειρήσεις», τόνισε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr