ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σωσίβιο» Ερντογάν οι συλλήψεις των ναυάρχων - Οι παγίδες με φόντο τη συνθήκη του Μοντρέ - Μητσοτάκης στη Λιβύη και Μισέλ με Ούρσουλα στην Άγκυρα

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 5 Απριλίου 2021, 16:00 / Ανανεώθηκε 5 Απριλίου 2021, 16:12
«Σωσίβιο» Ερντογάν οι συλλήψεις των ναυάρχων - Οι παγίδες με φόντο τη συνθήκη του Μοντρέ - Μητσοτάκης στη Λιβύη και Μισέλ με Ούρσουλα στην Άγκυρα
Facebook Twitter Whatsapp

Μέσα στο βαρύ κλίμα για την τουρκική οικονομία και την λαϊκή δυσαρέσκεια που διευρύνεται για τον πληθωρισμό που καλπάζει, ο σουλτάνος είδε στην επιστολή των ναυάρχων ένα σωσίβιο που θα συσπειρώσει γύρω από το πρόσωπο του το εκλογικό κοινό του.

Ένα κύμα συλλήψεων με αφορμή την επιστολή των 103 απόστρατων ναυάρχων ανάμεσα στους οποίους είναι και ο φερόμενος ως «πατέρας της γαλάζιας πατρίδας» Τζεμ Γκιουρντενίζ είναι σε εξέλιξη από τα ξημερώματα στην Τουρκία. Κατηγόρησαν τον Ερντογάν για ισλαμοποίηση των ενόπλων δυνάμεων αλλά και για την πρόθεση του να αποσυρθεί από την συνθήκη του Μοντρέ. Πάνω από 10 απόστρατοι ναύαρχοι συνελήφθησαν μέχρι τώρα και άλλοι λόγω προχωρημένης ηλικίας, κλήθηκαν για καταθέσεις.

Μέσα στο βαρύ κλίμα για την τουρκική οικονομία και την λαϊκή δυσαρέσκεια που διευρύνεται για τον πληθωρισμό που καλπάζει, ο σουλτάνος είδε στην επιστολή των ναυάρχων ένα σωσίβιο που θα συσπειρώσει γύρω από το πρόσωπο του το εκλογικό κοινό του. Καλλιεργεί σενάρια συνωμοσίας περί απόπειρας ανατροπής του που είχαν εκτοξεύσει την δημοτικότητα του το Καλοκαίρι του 2016, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. "Μια ομάδα απόστρατων στρατιωτικών θέτουν τους εαυτούς τους σε μια γελοία και άθλια θέση με την ανακοίνωσή τους που θυμίζει εποχές στρατιωτκού πραξικοπήματος", δήλωσε ο εξ απορρήτων του Τούρκου Προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν.

Η επιστολή ήρθε ως σωσίβιο σε μια στιγμή που ο ίδιος ενώ εμφανίζεται υπερασπιστής της δημοκρατίας, δέχεται διεθνή κριτική για τις διώξεις τις οποίες έχει εξαπολύσει σε βάρος βουλευτών κι άλλων στελεχών που θεωρούνται ότι διακατέχονται από φιλοκουρδικές απόψες αλλά και μετά την απόσυρση της Τουρκίας από την σύμβαση της Κωσταντινούπολης για την βία και κακοποίηση κατά των γυναικών.

Ο Ερντογάν έχει νεύρα διότι δεν έλαβε ακόμη ούτε το πολυπόθητο τηλεφώνημα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν. Έπεσαν έξω οι προσδοκίες ότι αυτό θα γινόταν την προηγούμενη εβδομάδα σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου. Το αμερικανικό ...κινέζικο μαρτύριο στην Τουρκία συνεχίζεται καθώς η Ουάσιγκτον δεν βλέπει με καλό μάτι ούτε τις τουρκικές προθέσεις περί αναθεωρήσεων συνθηκών.

Η συνθήκη του Μοντρέ και η Ελλάδα

Η τουρκική διπλωματία όλο το τελευταίο διάστημα αναπτύσσει μία επικοινωνιακή στρατηγική που μεταξύ άλλων επέβαλε στο στόχαστρο την αναθεώρηση της συνθήκης του Μοντρέ που καθορίζει το καθεστώς του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα των μη στρατιωτικών πλοίων εν καιρώ ειρήνης αλλά και των πολεμικών πλοίων των παρευξείνιων χωρών, με προειδοποίηση επτά ημερών. Ο Τούρκος πρόεδρος διαμηνύει ότι η Τουρκία δεν αποκομίζει κανένα οικονομικό όφελος από την ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων στον Βόσπορο και ως εναλλακτική λύση προτείνει τη διάνοιξη της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης.

Υπάρχουν παγίδες όμως και για την Ελλάδα. Η Συνθήκη του Μοντρέ καθορίζει μεταξύ άλλων το στρατιωτικό καθεστώς της Λήμνου και της Σαμοθράκης και είναι συμπληρωματική της Συνθήκη της Λωζάνης, που καθορίζει το καθεστώς της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και της Ικαρίας.

Ο Μητσοτάκης στην Λιβύη

Η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς και ευρωπαϊκής διπλωματικής σκακιέρας. Οι πολιτικές εξελίξεις στη Λιβύη που βγαίνει από δεκαετή εμφύλιο πόλεμο συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον και της Ελλάδας λόγω του παράνομου τουρκοκυπριακού συμφώνου για κοινή ΑΟΖ που είχε υπογράφει η Άγκυρα με το προηγούμενο καθεστώς.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, θα επισκεφθεί αύριο Τρίτη την Τρίπολη επανεκκινώντας τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών. Η Ελλάδα προχωράει στην επαναλειτουργία της ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη που έκλεισε το 2019 μετά την υπογραφή του ανυπόστατου τουρκολιβυκού συμφώνου όπως και στην επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη. Ο στόχος είναι η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς (ενέργεια, κατασκευές, ασφάλεια) και με σημαντικές προοπτικές στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.

Ο πολιτικός στόχος του πρωθυπουργού είναι να αποτρέψει την λιβυκή κυβέρνηση από την νομιμοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου και να βάλει στο τραπέζι το ενδεχόμενο ενός νόμιμου ελληνολιβυκού συμφώνου για κοινή ΑΟΖ, στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της καλής πίστης.

«Είναι σημαντικό για τη Λιβύη, στη νέα αυτή εποχή, να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω, όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. «Αλλά και από κείμενα που είναι και ανυπόστατα και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο» τόνισε. «Η Ελλάδα δηλώνει την ετοιμότητά της να στηρίξει τη Λιβύη και τους Λίβυους με όλους τους τρόπους, τόσο στο διμερές όσο και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.»

Την Κυριακή ταξίδεψε στην Τρίπολη και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ο εκδημοκρατισμός της χώρας και η επαναπροσέγγιση της με την ΕΕ είναι ψηλά στην ατζέντα καθώς συνδέεται τόσο με την ρωσική διείσδυση μέσω μισθοφόρων όσο και με το μεταναστευτικό που καίει τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Ιταλία, Μάλτα, Γαλλία, Ισπανία).

Ολοταχώς για το Κυπριακό

Αύριο Τρίτη ο Σαρλ Μισέλ θα βρίσκεται στην Άγκυρα μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαΐκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Απρίλιος είναι ένας κρίσιμος μήνας καθώς προς τα τέλη του μήνα θα πραγματοποιηθεί η πενταμερής διάσκεψη για το κυπριακό στην Γενεύη. Η ΕΕ που θα κάθεται στο τραπέζι, θα ήθελε να γνωρίζει τις προθέσεις της τουρκικής ηγεσίας αναφορικά με τις θέσεις που έχουν εκφραστεί τόσο από τον Ερντογάν όσο και από άλλους Τούρκους αξιωματούχους και βεβαίως τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ περί δύο κρατών, όταν ο ΟΗΕ θέτει την βάση του διαλόγου στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής – διζωνικής ομοσπονδίας.

Αυτή είναι η θέση και της Ουάσιγκτον. Ο Ερντογάν είναι στρυμωγμένος. Αναλυτές βέβαια υποστηρίζουν ότι παζαρεύει. Τα βάζει όλα στο τραπέζι για να αρχίσει να βγάζει.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr