ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο καπετάνιος και οι πρόωρες εκλογές - ALERT για το AstraZeneca, ακυρώνουν ραντεβού - Εκστρατεία για αύξηση των εμβολιασμών

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 8 Απριλίου 2021, 19:00 / Ανανεώθηκε 8 Απριλίου 2021, 19:51
Ο καπετάνιος και οι πρόωρες εκλογές - ALERT για το AstraZeneca, ακυρώνουν ραντεβού - Εκστρατεία για αύξηση των εμβολιασμών
Facebook Twitter Whatsapp

Ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να μην κριθεί στις κάλπες μόνο για τη διαχείριση κρίσεων (μεταναστευτικό, πανδημία κλπ) αλλά και αφού αφήσει το προσωπικό του αποτύπωμα οδηγώντας τη χώρα σε ένα δρόμο δυναμικής ανάκαμψης, όπως τόνισε.

«Πάγο» στα σενάρια των πρόωρων εκλογών, πιο κατηγορηματικά από ποτέ, έβαλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω «όχι» κατηγορηματικά» δήλωσε στη συνέντευξή του στην Μάρα Ζαχαρέα στο Star. Ο στόχος του είναι να μην κριθεί στις κάλπες μόνο για τη διαχείριση κρίσεων (μεταναστευτικό, πανδημία κλπ) αλλά και αφού αφήσει το προσωπικό του αποτύπωμα οδηγώντας τη χώρα σε ένα δρόμο δυναμικής ανάκαμψης, όπως τόνισε.

«Στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα αποφασίσουν και θα συγκρίνουν την τετραετία Κυριάκου Μητσοτάκη με την προηγούμενη τετραετία Αλέξη Τσίπρα» δήλωσε. «Το δίλημμα, πιστεύω, ότι θα είναι πάρα πολύ καθαρό. Άρα καμία κουβέντα για εκλογές. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα σήμερα.»

Ραγδαίες εξελίξεις;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακουφισμένος προφανώς που δεν θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σε αυτήν την χρονική στιγμή που υπολείπεται κατά πολύ των εκλογικών ποσοστών του της 7ης Ιουλίου 2019, επιμένει στην πόλωση και στην κριτική του «όχι σε όλα». Και τώρα που ξέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα τις κάνει, αρχίζει εκ του ασφαλούς να τις βάζει στο τραπέζι! Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι βλέπει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις τις οποίες αποδίδει μάλιστα στην φθορά της κυβέρνησης. Μόνο που είθισται ένα κυβερνητικό κόμμα, να μπαίνει στον πειρασμό προσφυγής σε πρόωρες εκλογές όταν είναι στα επάνω του και όχι σε φάση κατάρρευσης την οποίαν βλέπει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν και είχαν προηγηθεί υψηλοί τόνοι, με αφορμή τις δηλώσεις Πολάκη (ανακήρυξε τον ΣΥΡΙΖΑ απόγονο του Κολοκοτρώνη, συνέδεσε την ΝΔ με τον μαυραγοριτισμό κλπ), δεν έκανε σχεδόν καμία αναφορά στην αντιπολίτευση. Κυρίως έδειχνε να τον ενδιαφέρουν οι πολίτες. Απάντησε στην κριτική την οποία δέχεται η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας και την κρίση εμπιστοσύνης.

«Αν έπρεπε να κάνω μία αναλογία, διότι έχουμε κατηγορηθεί για πισωγυρίσματα, για αλλαγές πορείας, θα έλεγα ότι βρισκόμαστε στο μέσο μίας φουρτούνας και ο καλός ο καπετάνιος δεν κρατάει ποτέ σταθερό το πηδάλιο σε μία φουρτούνα» δήλωσε. «Πρέπει να προσαρμόζει την πορεία του σκάφους» τόνισε. Παραδέχθηκε ότι το τελευταίο δίμηνο δεν ήταν καθαρό το μήνυμα. Άφησε αιχμές και για την Επιτροπή των Ειδικών λέγοντας ότι μέλη της που διαφωνούν σε μια απόφαση της πλειοψηφίας θα πρέπει όταν βγαίνουν στα ΜΜΕ να την υπερασπίζονται και όχι να εξηγούν γιατί μειοψήφησαν. Αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά αυτό δεν είναι δική του δουλειά. Δικό του καθήκον είναι να ελέγξει την πολυφωνία των υπουργών του που και αυτή εντείνει την σύγχυση ως προς το τι θα γίνει και πότε.

Ακυρώσεις AstraZeneca

Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα που θα σημάνει και την επανεκκίνηση της οικονομίας που σήμερα δουλεύει στο ρελαντί, προϋποθέτει να έχει δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας. Η κυβέρνηση ανησυχεί σφόδρα για το χαμηλό ενδιαφέρον για εμβολιασμό το οποίο είναι ακόμη πιο χαμηλό στις μεγάλες ηλικίες που είναι έχουν πιο υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για νόσηση από τον COVID 19.

Κατά μέσο όρο ο ένας στους δύο Έλληνες δηλώνει απροθυμία να εμβολιαστεί. Το κλίμα βαραίνει και από τις εξελίξεις αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και την σύνδεση του με θρομβώσεις, έστω κι αν είναι πολύ σπάνιες ενώ ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος από τον κορωνοϊό είναι πολύ μεγαλύτερος.

Την τάση ακύρωσης των ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca την είχε επισημάνει το NEWPOST στις αρχές Απριλίου, επισημαίνοντας το σοβαρό ενδεχόμενο να επηρεαστεί το γενικότερο εθνικό σχέδιο. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν εντείνει την αγωνία των πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ακυρώσεις πλέον έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Όσοι βρίσκουν ραντεβού με Pfizer και Moderna αλλάζουν το AstraZeneca. Αυτοί που δεν βρίσκουν και είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο, δηλώνουν ότι θα περιμένουν τα επόμενα που θα έρθουν όπως λένε χαρακτηριστικά, έστω και αν καθυστερήσουν. Επομένως το θέμα δεν είναι να γίνεται το 90 – 95% των ραντεβού που έχουν κλειστεί για AstraZeneca που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Αλλά η πραγματική εικόνα αλλαγών και ακυρώσεων που δεν παρουσιάζεται.

Έκκληση Μητσοτάκη: Εμβολιαστείτε!

Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε δημόσια έκκληση των πολιτών να σπεύσουν να εμβολιαστούν. «Σήμερα που μιλάμε και για τον Απρίλιο και για τον Μάιο υπάρχουν ακόμα πολλά διαθέσιμα ραντεβού» δήλωσε. «Ένα ποσοστό των συμπολιτών μας που είναι ηλικιωμένοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Τους καλώ, τους παρακαλώ, σας παρακαλώ να πάτε να εμβολιαστείτε τo συντομότερο δυνατόν.»

Οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό. « Είναι στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας» τόνισε. «Δεν είναι μόνο μια κίνηση που διευκολύνει όλους μας γιατί τελικά θα επιβαρύνει λιγότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπάρχουν άνθρωποι, σήμερα, που πεθαίνουν. Είναι κατά κανόνα ηλικιωμένοι συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Έκκληση, λοιπόν, από μένα, προσωπική έκκληση, ειδικά στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί: Μπείτε στην πλατφόρμα, εμβολιαστείτε το συντομότερο δυνατό» τόνισε.

Υγειονομικοί και γιατροί

Γύρω στο 50% κατά μέσο έχουν εμβολιαστεί και οι υγειονομικοί. Σε υψηλότερο ποσοστό οι γιατροί και σε χαμηλότερο οι νοσηλευτές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε για πρώτη φορά στο τραπέζι το θέμα της υποχρεωτικότητας.

«Θέλω να σας πω ότι με απασχολεί πολύ το ζήτημα αυτό» δήλωσε. «Στην παρούσα φάση δεν θέλω να δημιουργήσω εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία αλλά πρέπει να σας πω ότι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία» τόνισε. «Πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι.»

Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις για την υποχρεωτικότητα.

Οι εκπαιδευτικοί

Τη Δευτέρα ανοίγουν τα λύκεια και στους εκπαιδευτικούς υπάρχει η ανάλογη εικόνα άρνησης εμβολιασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST ένα 45% των εκπαιδευτικών έχει δηλώσει ενδιαφέρον να μπει στις λίστες των μη διαθέσιμων εμβολίων που προέρχονται από τα ραντεβού που δεν γίνονται. Οι εξελίξεις στην AstraZeneca εντείνουν και στο συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο την ανησυχία και είναι σοβαρό το ενδεχόμενο αρκετοί από αυτούς που θα καλούνται να κάνουν ένα διαθέσιμο εμβόλιο να αρνούνται εάν είναι της συγκεκριμένης εταιρείας.

Πρόκειται για έναν μαραθώνιο που χαμηλώνει τον δείκτη αισιοδοξίας για τις επιδόσεις του φετινού καλοκαιριού. Δεν θα θέλουμε μόνο εμείς να έρχονται εμβολιασμένοι τουρίστες. Και οι εμβολιασμένοι τουρίστες θα θέλουν να είμαστε εμβολιασμένη εμείς.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις