current views are: 10

11 Μαΐου 2017
Δημοσίευση11:36

«Φέρτε πίσω τους μισθούς σας», καλεί το Ελεγκτικό Συνέδριο τους συμβασιούχους των Δήμων

Σφοδρή κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Δημοσίευση 11:36’

Σφοδρή κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Σφοδρότατη αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με αφορμή την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τους συμβασιούχους.

Ειδικότερα, χτες το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις παρατάσεις στις συμβάσεις των υπαλλήλων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι δικαστές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έκριναν ότι το σύνταγμα απαγορεύει ρητά, τόσο τις παρατάσεις των εν λόγω συμβάσεων όσο και τις μονιμοποιήσεις των επί συμβάσει υπαλλήλων.

Η εν λόγω απόφαση –που θα δημοσιευθεί την ερχόμενη εβδομάδα- έχει ωστόσο πολλαπλές διαστάσεις, καθώς οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να επιστρέψουν όσα χρήματα έλαβαν το χρόνο της παράτασης των συμβάσεων τους.

Πολιτική σύγκρουση

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα «συνεχίζει να  ψεύδεται, να παρανομεί και να κοροϊδεύει τους πολίτες. Παίζουν με τη ζωή δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων. Στήνουν ανεύθυνα ένα εμπόριο ελπίδας, μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους. Μοιράζουν υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα. (…). Με το να στήνονται “παράγκες” στο ευρύτερο Δημόσιο δεν θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας. Προσπαθούν να φτιάξουν καθεστώς και φέρνουν χάος. Επαναλαμβάνουν τις χειρότερες πρακτικές του χθες, που όλοι οι Έλληνες θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας».

«Ευτυχώς, για άλλη μια φορά, το Σύνταγμα βάζει φραγμό στις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις του κ. Τσίπρα και των Υπουργών του» είπε εν συνεχεία.

Στον πρόεδρο της ΝΔ απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος τόνισε αρχικά πως ήταν απαράδεκτη η διαρροή της απόφασης στον Τύπο, και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι προχώρησε σε μια «απαράδεκτη» ανακοίνωση επιδεικνύοντας «χαιρεκακία» σε ένα θέμα που οι κυβερνήσεις του κόμματός του προκάλεσαν.

Ο κ. Τζανακοπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία για καταβολή των δεδουλευμένων των συμβασιούχων, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα πρέπει να αναμένεται νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα. Όπως είπε, η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον αγώνα για απαλλαγή των εργαζομένων την ομηρία και σύντομα το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα κληθεί να πάρει θέση επί του ζητήματος. 

Παρέμβαση για το θέμα έκανε το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο τόνισε πως «χιλιάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα παρακολουθούν με αγωνία έναν ακατάσχετο, και παντελώς ατεκμηρίωτο σχολιασμό, μίας εικαζόμενης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επί του θέματος του κύρους της παράτασης των συμβάσεων εργασίας τους».

«Θεσμικοί εκπρόσωποι φορέων της αυτοδιοίκησης, η αξιωματική αντιπολίτευση και κάθε πρόθυμος σχολιαστής -που μπορεί να γνωρίζει ή να αγνοεί παντελώς κρίσιμες νομικές παραμέτρους του θέματος- σπεύδουν, με ανοίκεια ελαφρότητα και χωρίς ψήγμα θεσμικής ευθύνης να σχολιάσουν μία απόφαση, της οποίας η έκδοση -πολλώ δε μάλλον το περιεχόμενο- δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι πρόθυμοι σχολιαστές δεν περιορίζονται μόνο στην αυθαίρετη και υπερχειλή πολιτικής σκοπιμότητας κριτική προς την κυβέρνηση, με αφορμή ένα θέμα που δεν προσφέρεται για μικροπολιτικά παιχνίδια, αλλά σπεύδουν κιόλας με απίστευτο κυνισμό και χαιρεκακία να «πληροφορήσουν» τους εργαζόμενους στην καθαριότητα ότι δεν θα πληρωθούν για την εργασία που έχουν ήδη παράσχει» σημειώνει το υπουργείο.

Παράλληλα, ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης υπενθύμισε ότι το ΥΠΕΣ επεξεργάζεται νομοσχέδιο που «θα επιλύει οριστικά το θέμα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου ή έργου στο δημόσιο τομέα, με απόλυτο σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα όσο και στην ενωσιακή νομοθεσία».

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Η Κυβερνητική διγλωσσία που υπόσχεται ταυτόχρονα πέτσινους διορισμούς στους ανέργους και μονιμοποιήσεις στους συμβασιούχους αποτελεί την επιτομή του παλαιοκομματισμού. Επιπλέον, τα κυβερνητικά αυτά παιχνίδια με τους συμβασιούχους και τους ανέργους ακυρώνουν απολύτως τις διακηρύξεις περί νέων πολιτικών ηθών και αποδεικνύουν ότι η «πρώτη φορά Αριστερά» δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια φάρσα» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της.


σχετικα αρθρα