current views are: 11

12 Μαΐου 2017
Δημοσίευση04:08

Αναζητώντας τον νέο δρόμο του μεταξιού – Ο Αλέξης Τσίπρας στο Πεκίνο

Σειρά επαφών με ξένους ηγέτες

Δημοσίευση 04:08’

Σειρά επαφών με ξένους ηγέτες

Στο Πεκίνο βρίσκεται ο Αλέξης  Τσίπρας για να συμμετάσχει στις εργασίες της πρωτοβουλίας One belt, one road. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογράψει με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ εμπορική συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων. Στο περιθωρίου του One belt, one road, ο κ. Τσίπρας έχει προγραμματίσει σειρά σημαντικών επαφών με ξένους ηγέτες.

Μια μεγάλη πρωτοβουλία

Η πρωτοβουλία One belt, one road αποτελεί μια μείζονα εμπορική και διπλωματική κίνηση της Κίνας στη διεθνή σκακιέρα. Θα μπορούσε να λεχθεί ότι πρόκειται για την ανασύσταση του αρχαίου δρόμου του μεταξιού. Ο νέος δρόμος του μεταξιού έχει δύο παρακλάδια, θαλάσσιο και οδικό, και συνδέει την Κίνα με την Ευρώπη μέσω Νοτιανατολικής Ασίας, Νότιας Ασίας, Κεντρικής Ασίας, Δυτικής Ασίας και Μέσης Ανατολής. Περνάει από 60 χώρες, συγκεντρώνει το 35% του διεθνούς εμπορίου και το 30% του παγκόσμιου ακαθάριστου προϊόντος. Το πρότζεκτ προβλέπει 1 τρισ. επενδύσεις την επόμενη δεκαετία

«Πρόκειται για το πρώτο μείζον άνοιγμα της Κίνας στον κόσμο», εκτιμά ο Σωτήρης Ρούσσος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. «Για πρώτη φορά οι Κινέζοι δεν κάνουν απλώς επενδύσεις, αλλά επιδιώκουν διπλωματικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.»

Η σημασία της Ελλάδας

Μέσω του λιμανιού του Πειραιά η Ελλάδα αποκτάει ιδιαίτερη σημασία στον νέο δρόμο του μεταξιού. Η Cosco αποτελεί μια από τις πιο μεγάλες κινέζικες επενδύσεις στην Ευρώπη. Αποσκοπεί στην εκμετάλλευση της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, καθώς και της συμμετοχής στην ευρωζώνη.

Στο Πεκίνο ο κ. Τσίπρας θα υπογράψει Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ εμπορική συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων. Το κινέζικο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις υποδομές των μεταφορών, την Ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίας και τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Για όποιον είχε αμφιβολία, οι Κινέζοι ήρθαν στην Ελλάδα για να μείνουν.

Το παράλληλο πρόγραμμα

Παράλληλα με τις εργασίες του One belt, one road, ο κ. Τσίπρας θα έχει σειρά επαφών με ξένους ηγέτες. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ,, τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ,  τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν..


σχετικα αρθρα