ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοχαρόπουλος: Δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία – Φέρνουν διαρκή λιτότητα

Δημοσίευση 13 Μαΐου 2017, 13:01 / Ανανεώθηκε 13 Μαΐου 2017, 13:36
Θεοχαρόπουλος: Δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία – Φέρνουν διαρκή λιτότητα
Facebook Twitter Whatsapp

Κάλεσμα προς τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς να εγκαταλείψουν την εσωστρέφεια και τη γκρίνια και να προχωρήσουν στις απαραίτητες υπερβάσεις για τη συγκρότηση ενός ενιαίου πολιτικού φορέα της προοδευτικής παράταξης με την εκλογή ηγεσίας από τους πολίτες στο τέλος του 2017, απηύθυνε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Κάλεσμα προς τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς να εγκαταλείψουν την εσωστρέφεια και τη γκρίνια και να προχωρήσουν στις απαραίτητες υπερβάσεις για τη συγκρότηση ενός ενιαίου πολιτικού φορέα της προοδευτικής παράταξης με την εκλογή ηγεσίας από τους πολίτες στο τέλος του 2017, απηύθυνε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ο κ. Θεοχαρόπουλος, ανέφερε πως το « εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης οφείλει να οδηγηθεί σε μια δημιουργική μετεξέλιξη, σε ένα ανοικτό φορέα, ικανό να εκφράσει νέες ιδέες, νέες προτεραιότητες, νέους ανθρώπους. Για αυτό ξεκινήσαμε, αυτός είναι ο στόχος μας και όχι οποιαδήποτε επιστροφή στο χθες», ότι προσθέτοντας ότι απαιτείται η Δημοκρατική Συμπαράταξη να παρουσιάσει μία ξεκάθαρη πολιτική και προγραμματική πρόταση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και την υπέρβαση της κρίσης.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος μίλησε ξεκάθαρα για «ένα νέο ξεκίνημα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Με ένα νέο σύμβολο, ένα νέο όργανο και πολιτική-προγραμματική πρόταση με προοδευτικές τομές και ανατροπές. Και κυρίως με ένα ξεκάθαρο οδικό άξονα που θα οδηγεί στον ενιαίο προοδευτικό φορέα που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς, με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων και κινήσεων και της ομοσπονδιακής δομής μέσα από ένα Ιδρυτικό Συνέδριο για ένα ενιαίο κόμμα και εκλογή επικεφαλής του από την βάση εντός του 2017».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα υπογραμμίζοντας: «Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας στο γεγονός ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει στα μισά ποσοστά σε σχέση με τις εκλογές του 2015, εντούτοις η Δημοκρατική Συμπαράταξη παρουσιάζει μόνο οριακή αύξηση. Οι λογικές "επιστροφής στο σπίτι" δεν θα αλλάξουν τους πολιτικούς συσχετισμούς. Ο χώρος για να πάει πέρα από αυτό που είναι σήμερα χρειάζεται ενότητα και όχι κατακερματισμό, ανανέωση και όχι αναπαλαίωση. Να δημιουργήσουμε το νέο σε πρόσωπα, ιδέες, προγράμματα και σύμβολα». Επισήμανε πως αυτή την προοπτική προσδιορίζει και η νίκη του Ε. Μακρόν. Χρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμη. Αυτά όμως «τα πολλά ακόμη» δεν δικαιολογούν όλους όσοι δεν αναγνωρίζουν ότι η μεγάλη νίκη του Μακρόν είναι νίκη της δημοκρατίας και της Ευρώπης. Ο Μακρόν εξέφρασε το αίτημα ανανέωσης. Ελπίδα όλων μας είναι τώρα να προχωρήσει σε μία προοδευτική και μεταρρυθμιστική πολιτική με αλλαγή πολιτικών εντός της ΕΕ, υπέρ της ανάπτυξης και όχι της μονομερούς και διαρκούς δημοσιονομικής πειθαρχίας, το άλλο όνομα της οποίας ακούει στον όρο διαρκής αντιαναπτυξιακή λιτότητα», τόνισε.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος κατέστησε σαφές και πάλι ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν ψηφίσει ούτε τα μέτρα ούτε τα αντίμετρα τα οποία χαρακτήρισε ως άλλο ένα επεισόδιο στο σίριαλ της υποσχεσιολογίας. Κατέκρινε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για τη συμφωνία με την οποία κλείνει η αξιολόγηση υποστηρίζοντας πως «οι καθυστερήσεις, οι αυταπάτες και οι εμμονές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οδήγησαν σε αυτά τα επώδυνα μέτρα, αλλά ταυτοχρόνως σημαντικές ευθύνες έχει και η τρόικα, ευθύνες μάλιστα που είναι και διαχρονικές σε όλη την περίοδο των μνημονίων. Δεύτερον, δεν αρκεί μόνο η καταδίκη των μέτρων όπως έκαναν οι Σαμαράς και Τσίπρας πριν έρθουν στην εξουσία, αλλά η χώρα έχει ανάγκη από μια άλλη πολιτική που θα λαμβάνει υπόψη τις ισορροπίες και τους συσχετισμούς που απαιτεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά και ταυτοχρόνως θα πείθει ότι έχει σχέδιο, προτάσεις και εναλλακτική στρατηγική για την έξοδο από την κρίση. Δεν χρειάζονται συνεπώς άλλες μεγαλοστομίες. Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το τι κάνουμε όσο είμαστε σε Μνημόνιο και τι όταν φύγουμε από αυτό».