ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα «χαρακώματα» για την ψήφο των απόδημων: Το νομοσχέδιο για την άρση περιορισμών, η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ και η απάντηση Βορίδη

Δημοσίευση 12 Απριλίου 2021, 17:00 / Ανανεώθηκε 12 Απριλίου 2021, 17:50
Στα «χαρακώματα» για την ψήφο των απόδημων: Το νομοσχέδιο για την άρση περιορισμών, η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ και η απάντηση Βορίδη
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Τι προβλέπει η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή τεσσάρων βουλευτών από τους απόδημους χωρίς άλλους περιορισμούς. Το μήνυμα της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές.

Στη Βουλή οδεύει το θέμα της άρσης των περιορισμών για την ψήφο των αποδήμων που θα δώσει για πρώτη φορά σε Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους.

Η Αριστοτελία Πελώνη υπογράμμισε πως για να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος με την απαραίτητη εκ του Συντάγματος πλειοψηφία, τέθηκαν με απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ περιορισμοί στο δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Και αυτό, σε αντίθεση με τη θέση της κυβέρνησης και της ΝΔ που ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό.

Όπως εξήγησε, αυτό που προτείνεται προς κατάργηση είναι η προϋπόθεση παραμονής δύο ετών στην Ελλάδα κατά την τελευταία 35ετία και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος.

Η κ. Πελώνη σημείωσε ότι «μόλις τώρα η αρμόδια αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη δήλωσε σε συνέντευξή της στον "Εθνικό Κήρυκα" ότι το κόμμα της τάσσεται πλέον υπέρ της άρσης των περιορισμών στο δικαίωμα των Ελλήνων της διασποράς να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψήφου, υποσχόμενη μάλιστα ότι "θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας". Για να μη χάνεται, λοιπόν, χρόνος, η κυβέρνηση, με απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, καταθέτει σήμερα στη Βουλή νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών. Με τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Καλούμε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την πλήρη κατάργηση αυτών των κριτηρίων, κάτι που και ο ίδιος επιθυμεί. Και τον καλωσορίζουμε στη λογική» συμπλήρωσε.

Όπως είπε σε σχετική ερώτηση, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί εντός της εβδομάδας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Νωρίτερα, τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης προανήγγειλε μιλώντας στο Mega ότι σήμερα θα καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου με ένα άρθρο, στο οποίο θα προβλέπεται η κατάργηση των περιορισμών που έχουν τεθεί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του απόδημου Ελληνισμού από τον τόπο κατοικίας του.

Σε συνέντευξή της στον «Εθνικό Κήρυκα» η Θεοδώρα Τζάκρη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι παρά τις αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι οι περιορισμοί που ετέθησαν στον νόμο για την ψήφο των αποδήμων (π.χ. να έχουν ζήσει δύο από τα τελευταία 35 χρόνια στην Ελλάδα) φέρουν την σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ότι οι περιορισμοί αυτοί είναι «άδικοι» και «υποτιμητικοί» και λέει ότι αν το κόμμα της επανέλθει στην διακυβέρνηση της χώρας θα τους καταργήσει.

Όπως είχε πει, για το όλο θέμα είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό των Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη. 

Εν τέλει όπως φαίνεται, ο υπουργός Εσωτερικών στήριξε την ερώτηση της κυρίας Τζάκρη και φέρνει πια το θέμα στη Βουλή με τη μορφή σχέδιου νόμου.

Απαντώντας ο πρωην υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε πως ελπίζει αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνει… κωλοτούμπα.

«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την άρση κάθε περιορισμού για να ψηφίζουν από το εξωτερικό οι Έλληνες ας ψηφίσει με τη ΝΔ την ρύθμιση της κυβέρνησης για να ισχύσει αμέσως. Μακάρι να μην ξανακάνουν κωλοτούμπα. #ψηφος_αποδημων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.

Με τροπολογία απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

«Το πυροτέχνημα του Υπουργού Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων προσπαθεί να διαστρέψει την πραγματικότητα και να παραπλανήσει τους Έλληνες της διασποράς» επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους τα αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, Θεοδώρα Τζάκρη και Κώστας Ζαχαριάδης, αναφορικά με την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να καταργήσει κάθε περιορισμό στα κριτήρια που επιτρέπουν σε αποδήμους να ψηφίσουν.

Τα τρία στελέχη του κόμματος υπογραμμίζουν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν το κόμμα που σύστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων» και πως «κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στην αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς την οποία δεν θα υπερψηφιζόταν ο νόμος για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων». 

Υπενθύμισαν δε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του άρθρου 54 παρ. 4 του Συντάγματος προέβλεπε ότι έως πέντε βουλευτές εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από αυτές, χωρίς περιορισμούς άλλους πλην της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη.

«Η πρόταση αυτή  συγκέντρωσε 160 ψήφους στην Προτείνουσα αναθεωρητική Βουλή, αλλά δεν έγινε δεκτή από τη Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές. Εμείς, μολονότι θεωρούσαμε ορθότερη την χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς δική μας πρόταση, όπως τόνισε και η κα Τζάκρη αλλά επέλεξε να διαβάσει αποσπασματικά ο κ. Βορίδης, υπερψηφίσαμε το νόμο για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, όπως διαμορφώθηκε μετά από παρεμβάσεις και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρά τις προφανείς αδυναμίες του, γιατί θέλαμε να έχουν φωνή και ψήφο οι Έλληνες του εξωτερικού» σημειώνεται στην ανακοίνωσή τους.

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ο κ. Βορίδης γνωρίζει πολύ καλά ότι η τροποποίηση του νόμου αυτού απαιτεί 200 ψήφους και αναδιαμόρφωση της ειδικής πλειοψηφίας που επιτεύχθηκε το 2019. Δεν καταθέτει λοιπόν την τροπολογία για λόγους ουσίας αλλά για λόγους εντυπώσεων» επισήμαναν οι Κατρούγκαλος, Τζάκρη και Ζαχαριάδης.

Συμπλήρωσαν: «Για να φανεί όμως ακόμη πιο καθαρά ποιος λέει την αλήθεια και ποιος ψέματα στους ομογενείς αλλά και στο σύνολο του Ελληνικού λαού καταθέτουμε και εμείς τροπολογία που επαναλαμβάνει την αρχική μας πρόταση, ως εξής:

1. Τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες:

  • Ευρώπης
  • Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής
  • Χωρών Ωκεανίας - Άπω Ανατολής και
  • Υπολοίπων χωρών

Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από τις γεωγραφικές  αυτές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.

2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ρυθμίζεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.

3. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται

«Η πρόταση αυτή δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, εφόσον τον αποδεχθεί η Νέα Δημοκρατία. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα κ. Βορίδη» κατέληξαν στην ανακοίνωση.

Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την ψήφο των απόδημων Ελλήνων

Με αφορμή την κοινή δήλωση στην οποία προχώρησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, Θεοδώρα Τζάκρη και Κώστας Ζαχαριάδης σχετικά με το θέμα των απόδημων Ελλήνων που ανακίνησε, σε συνέντευξη της σε εφημερίδα της ομογένειας, η κ. Τζάκρη ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης εξαπέλυσε πυρά κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Βορίδης:

«Είναι εντυπωσιακό πώς ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει κάθε μέρα την άποψή του στο σοβαρό ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού παίζοντας μαζί τους παιχνίδια εντυπώσεων. 

Ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τη δική του νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ακόμα και με την Πρόταση Νόμου που κατέθεσε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019, σήμερα προτείνει 4 έδρες γεωγραφικά κατανεμημένες και μάλιστα σε ενιαία λίστα (!). Η ψήφος τους δηλαδή να μην έχει το ίδιο βάρος με αυτή των υπολοίπων και να μην μετράει στο πανελλαδικό ποσοστό. 

Προφανώς, θεωρεί τους απόδημους Έλληνες πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ανάξιους να μπορούν να επιλέξουν το κόμμα της προτίμησής τους. Ενδεχομένως αύριο να προτείνει κάτι άλλο, κάτι άλλο ακόμη πιο αντισυνταγματικό. 

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η υπογράφουσα την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής κα Τζάκρη, διαφωνεί με την αρμόδια τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ κα Τζάκρη όπως αυτή εκφράστηκε στον «Εθνικό Κήρυκα».

Προτείνουμε στην αξιωματική αντιπολίτευση να σοβαρευτεί επιτέλους και να υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, ως ελάχιστο δείγμα υπευθυνότητας.

Είναι πλέον προφανές ότι ένα είναι το κόμμα που φοβάται την ψήφο των εκτός Ελλάδος εκλογέων: ο ΣΥΡΙΖΑ.  Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή όπου και θα κληθούν να τοποθετηθούν ενώπιον των Ελλήνων του Εξωτερικού».

«Ναι» από το ΚΙΝΑΛ

Τη στήριξή του στη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών που φέρνει κατάργηση των περιορισμών στην ψήφο των απόδημων εκφράζει το Κίνημα Αλλαγής.

«Με καθυστέρηση  η Κυβέρνηση έρχεται επιτέλους στις θέσεις μας, και σπεύδει να φέρει προς ψήφιση νέο νόμο που καταργεί τους «κόφτες», οι οποίοι αποκλείουν μεγάλη μερίδα Ελλήνων Αποδήμων σε σχέση με την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος από την χώρα διαμονής τους», τονίζει χαρακτηριστικά το ΚΙΝΑΛ και συνεχίζει: «Βέβαια οι λόγοι που οδηγούν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον αρχικό νόμο δεν είναι η δημοκρατική της ευαισθησία. Αλλά το γεγονός ότι  δεν υπάρχει ανταπόκριση από τους Αποδήμους  που δυσκολεύονται να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΕΣ, παρότι έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και αρκετές εβδομάδες. Η αγωνία της κυβέρνησης μήπως οδηγηθεί σε φιάσκο η όλη διαδικασία, την υποχρεώνει να αλλάξει ρότα. Εμείς παραμένουμε σταθεροί, στις ιδέες, στις αξίες και στις αρχές μας που εκφράζουμε διαχρονικά».

«Προτείναμε πριν ψηφιστεί ο Νόμος - και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε -, ότι η πραγματική εκπροσώπηση των αποδήμων που είναι εγγεγραμμένοι στο εθνικό δημοτολόγιο, εξασφαλίζεται μόνο με την άρση των περιορισμών. Περιορισμοί  που είναι προϊόν φοβικών αντιλήψεων μεγάλης μερίδας του ελληνικού πολιτικού συστήματος έναντι των συμπατριωτών μας που ζουν εκτός συνόρων. Είναι ώρα το Σ/Ν να αποκαταστήσει το δικαίωμά τους», καταλήγει το ΚΙΝΑΛ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr