ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Μέρκελ πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 22ας Μαΐου για το χρέος

Δημοσίευση 17 Μαΐου 2017, 07:42 / Ανανεώθηκε 17 Μαΐου 2017, 10:05
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Μέρκελ πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 22ας Μαΐου για το χρέος
Facebook Twitter Whatsapp

Σε θέση μάχης η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διαρκείς είναι οι επικοινωνίες και οι επαφές του πρωθυπουργού για το ζήτημα του χρέους, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει το έδαφος ενόψει του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας συνομίλησε, με την επιστροφή του από την Κίνα, με την Άνγκελα Μέρκελ, με τους δυο ηγέτες να συμφωνούν πως αυτό που επιδιώκουν είναι να βρεθεί σύντομα μια λύση.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο το Ταμείο να αποχωρήσει από το πρόγραμμα και να συμμετέχει απλώς ως τεχνικός σύμβουλος, ωστόσο η επισήμανση της Κριστίν Λαγκάρντ πως θέλει όλες τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις, υποχρεώνει το Μαξίμου να επαναλαμβάνει το αφήγημα πως «χωρίς λύση για το χρέος δεν υπάρχουν μέτρα για το 2019 – 2020».

Την ώρα που οι συζητήσεις μεταξύ των δυο βασικών «παιχτών», ΔΝΤ και Βερολίνου, φαίνεται να έχουν προχωρήσει πολύ, στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιθυμούν να έχουν μια σαφή εικόνα για τη λύση που ετοιμάζεται. Η τελική διατύπωση  για τον Αλέξη Τσίπρα πρέπει να έχει κλείσει τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, έτσι ώστε στο Eurogroup του Λουξεμβούργου στα μέσα του μήνα  να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις.

Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων είναι το μεγάλο ζητούμενο, όμως το γεγονός ότι η εφαρμογή τους πηγαίνει για μετά τη λήξη του προγράμματος (Αύγουστος 2018) φαίνεται πως αφήνει περιθώρια, ώστε όλες οι πλευρές να μείνουν ευχαριστημένες: Το Βερολίνο που λόγω εκλογών δεν επιθυμεί σαφή ανάλυση των μέτρων, το ΔΝΤ που θέλει τα κατάλληλα αναλυτικά στοιχεία για να συντάξει την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (DSA), αλλά και η ΕΚΤ για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr