current views are: 12

15 Απριλίου 2021
Δημοσίευση12:22

Τι συζήτησε ο Δένδιας με Ερντογάν και Τσαβούσογλου – Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις

Κρίσιμες συναντήσεις του κ. Δένδια στην Άγκυρα. Οι προσδοκίες της Αθήνας. Ρίχνει τους τόνους ο Τσαβούσογλου μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν.

Δημοσίευση 12:22’

Κρίσιμες συναντήσεις του κ. Δένδια στην Άγκυρα. Οι προσδοκίες της Αθήνας. Ρίχνει τους τόνους ο Τσαβούσογλου μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν.

Ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, μετά από 45 λεπτά, η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα. Στη συνάντηση βρέθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μετά τη συνάντηση, η τουρκική προεδρία εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο Προεδρικό Μέγαρο. Στη συνάντηση που διήρκησε 45 λεπτά ήταν παρών και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου» 

Ο υπουργός Εξωτερικών στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. 

Η συνάντηση του κ. Δένδια με τον πρόεδρο της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έπειτα από αίτημα της τουρκικής πλευράς.

(πηγή φωτογραφιών: cnnturk)

«Δεν έχω υπεραισιοδοξία, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει δυνατότητα να μιλάμε, στο πλαίσιο της λογικής και του δικαίου. Γιατί αν είναι να μιλάμε στο πλαίσιο της αυθαιρεσίας, δεν χρειάζεται να μιλάμε», έχει τονίσει σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα, είχε διαμηνύσει πως η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο και ότι τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση θεμελιωδών αρχών, όπως είναι το Διεθνές Δίκαιο. Μάλιστα, είχε υπογραμμίσει: «Θεωρούμε ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Ο διάλογος δεν είναι ενδοτισμός. Όταν μιλάς, προβάλλεις τις θέσεις σου, θέτεις τις κόκκινες γραμμές σου, αλλά δεν ενδίδεις».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας επιχείρησε να ρίξει τους τόνους μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις, που προηγήθηκαν από Τούρκους αξιωματούχους, προεξάρχοντος του προέδρου Ερντογάν, και είπε χαρακτηριστικά ότι «είμαι έτοιμος να συζητήσω όλα τα σημεία διαφωνίας με τον Δένδια κατά την επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου μου στην Αγκυρα».

Οπως είπε, αναμένει να συζητήσει με φιλική διάθεση και σε καλή ατμόσφαιρα με τον Νίκο Δένδια σε λίγες ώρες. «Ο διάλογος με την Ελλάδα και υψηλού επιπέδου επισκέψεις είναι ιδιαίτερα σημαντικά και ικανοποιητικά», είπε ο κ.Τσαβούσογλου.

«Χαιρόμαστε που θα υποδεχθούμε τον κ. Δένδια στην Αγκυρα. θα συζητήσουμε για Αιγαίο, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο σε ειλικρινή ατμόσφαιρα. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τον διάλογο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τον διάλογο σαν δύο γείτονες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που δεν μπορούμε να λύσουμε σε Αιγαίο και Ανατολική μεσόγειο μέσω διαλόγου». Ξεκαθάρισε πως «υπάρχουν ζητήματα στα οποία δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Ελλάδα» αλλά τόνισε πως «πρέπει να συνομιλήσουμε για αυτά ανοιχτά».

«Δεν χρειαζόμαστε την ΕΕ ή άλλες χώρες για να διεξάγουμε συνομιλίες με την Ελλάδα. Υπάρχουν ζητήματα διαμάχης μεταξύ μας, αλλά πρέπει να συζητήσουμε ανοιχτά αυτά τα θέματα», τόνισε.

Επίσης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε πως θα υπάρξει επίσκεψη στην Αίγυπτο στο επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, μετά από σχετικό αίτημα του Καΐρου.

Τέλος, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu ο Τούρκος ΥΠΕΞ παροτρύνει να μην επιμένει κανείς για συζητήσεις στο Κυπριακό στη βάση της Ομοσπονδίας τονίζοντας πως είναι χάσιμο χρόνου.

«Βήμα – βήμα»

«Πάμε βήμα – βήμα» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη αναφορικά με το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τις προσδοκίες της Ελλάδας από τις επαφές Δένδια στην Άγκυρα σχολίασε: «Η ελληνική πλευρά έχει πει πολλές φορές ότι επιδιώκουμε την αποκλιμάκωση και τη δημιουργία θετικού κλίματος. Αυτή η συνθήκη εξακολουθεί να ισχύει. Θα προβάλουμε τις θέσεις μας για όλα τα ζητήματα, διμερή και ευρωτουρκικά. Είμαστε πάντα υπέρ της διατήρησης των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Σε ό,τι αφορά μια πιθανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ερντογάν, πηγαίνουμε βήμα βήμα. Εμπεδώνουμε το καλό κλίμα με απουσία στην πράξη και σε λόγια εντάσεων και μπορεί μια τέτοια συνάντηση να πραγματοποιηθεί όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες».

Όπως έγραφε το Newpost, η αποστολή Δένδια στην Άγκυρα ούτως η άλλως είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Θα μπορούσε όμως  να είναι ένα πρώτο βήμα ανάμεσα στις δύο χώρες μετά από μία πολύμηνη κλιμάκωση της έντασης με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Προτεραιότητα της ελληνικής διπλωματίας είναι να ζητήσει και να πάρει εγγυήσεις από την τουρκική πλευρά ότι δεν θα προχωρήσει σε επιθετικές και άλλες προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο στέλνοντας ξανά το Oruc Reis με πολεμικά πλοία στην ελληνική ΑΟΖ.


σχετικα αρθρα