ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το διπλωματικό επεισόδιο, οι προκλήσεις Τσαβούσογλου και η σκληρή απάντηση Δένδια – Τα δύο σενάρια αντίδρασης της Άγκυρας μετά το «χαστούκι» on air

Δημοσίευση 16 Απριλίου 2021, 07:00 / Ανανεώθηκε 16 Απριλίου 2021, 07:35
Το διπλωματικό επεισόδιο, οι προκλήσεις Τσαβούσογλου και η σκληρή απάντηση Δένδια – Τα δύο σενάρια αντίδρασης της Άγκυρας μετά το «χαστούκι» on air
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν χαρίστηκε στον Τούρκο ομόλογό του και σε σκληρή, αλλά διπλωματική γλώσσα, απάντησε σε όλες τις τουρκικές αξιώσεις απαντώντας με σκληρό τρόπο στις τουρκικές προκλήσεις, πάντα στο πλαίσιο της διπλωματίας.

 

Ένα πρωτοφανές διπλωματικό επεισόδιο σε ζωντανή μετάδοση έλαβε χώρα μεταξύ του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο υπουργών Εξωτερικών το απόγευμα της Πέμπτης. Ο Τσαβούσογλου δυναμίτισε το κλίμα, άπλωσε όλο το φάσμα των τουρκικών διεκδικήσεων, από την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, έως τη συνθήκη της Λωζάνης, το μεταναστευτικό και το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν χαρίστηκε στον Τούρκο ομόλογό του και σε σκληρή, αλλά διπλωματική γλώσσα, απάντησε σε όλες τις τουρκικές αξιώσεις απαντώντας με σκληρό τρόπο στις τουρκικές προκλήσεις, πάντα στο πλαίσιο της διπλωματίας. Και αυτή ακριβώς η απάντηση εξόργισε τόσο την τουρκική κυβέρνηση όσο και τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Ο πρωτοφανής διάλογος

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Οι δύο υπουργοί στις αρχικές τους τοποθετήσεις κινήθηκαν σε σχετικά χαμηλούς τόνους. Ο Τσαβούσογλου προχώρησε σε ορισμένες αναφορές περί διαλόγου άνευ όρων, ενώ είχε κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα στη Θράκη». Ο κ. Δένδιας και αυτός με τη σειρά του δεν σήκωσε τους τόνους, απάντησε στο θέμα της μειονότητας και ζήτησε να αποφευχθούν οι εμπρηστικές δηλώσεις, και η αναπαραγωγή fake news που δεν βοηθούν στην εδραίωση καλού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών. Προσκάλεσε μάλιστα τον ομόλογό του να έρθει στην Αθήνα για συνάντηση, ώστε να προετοιμαστεί συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και κάπου εκεί ήρθε η έκρηξη του Τσαβούσογλου.

«Δεν έκανα καμία προκλητική δήλωση στην ομιλία μου. Ο αξιότιμος υπουργός όμως έκανε. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τέτοιες δηλώσεις, διότι όπως ισχυριστήκατε, η Τουρκία παραβιάζει δικαιώματά της Ελλάδας στο Αιγαίο», απάντησε ο Τσαβούσογλου στα όσα είπε ο κ. Δένδιας, μπαρουτιάζοντας το κλίμα της συνάντησης και συνέχισε στον ίδιο τόνο, αυτή τη φορά για τη Μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη: «Δεν μπορεί να μην αποδέχεστε ανθρώπους που δηλώνουν Τούρκοι. Αυτό είναι καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν θα πρέπει αυτό το δικαίωμά τους να καταπατείται. Ως προς της προσφυγής στη Χάγη, το τι λέει η Κομισιόν, δεν αφορά το διεθνές δικαστήριο».

«Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής: Η Τουρκία έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Θάλασσας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», απάντησε ο κ. Δένδιας σε έντονο ύφος και τόνισε σχετικά με τους ισχυρισμούς Τσαβούσογλου για τη Θράκη: «Το θέμα της μειονότητας το λέει η Συνθήκη της Λωζάνης και την έχει υπογράψει».

«Η Τουρκία έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Μεβλούτ δεν υπάρχει καμία διάταξη που να επιτρέπει πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος (...) Εάν η Τουρκία θελήσει να γίνει μέλος της ΕΕ θα αποδεχθεί και την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (...) Εις ό,τι αφορά το μεταναστευτικό δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα μετά τα γεγονότα του Μαρτίου». «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει σιγα-σιγά σε μια θετική ατζέντα με την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει την εγκατάλειψη του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η ΕΕ δεν είναι τρίτος αλλά είναι η οικογένειά μας. Είναι το πιο υπερήφανο παράδειγμα συνύπαρξης κρατών στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους (...) Θα πρότεινα να μην οδηγηθούμε σε έναν ατέρμονο διάλογο επί αυτών που γνωρίζουμε ότι διαφωνούμε».

«Αναφέρεστε σ' αυτά που σας βολεύουν αλλά δεν αναφέρεστε σε όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών (...) Έχουμε συμφωνήσει να συζητήσουμε τα προβλήματα μέσω των διερευνητικών επαφών. Στη διαδικασία στην οποία διερχόμαστε θα πρέπει να έχουμε πάντα συνείδηση σε τι αποβλέπει κάθε μέλος. Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτόν τον καβγά με τον τρόπο αυτό ή αν θα συνεχίσουμε τον διάλογο», είπε στη συνέχεια ο κ. Τσαβούσογλου, απαντώντας στον κ. Δένδια.

«Θέσατε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Κοστίζει χρήματα ο στρατός. Ως προς το θέμα των 6-10 μιλίων ξεκινά από το 1930, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά μετά το 1970», διερωτήθηκε ο κ. Δένδιας απαντώντας στις αιχμές του Τούρκου ΥΠΕΞ στα περί αποστρατιωτικοποίησης της Λωζάνης. 

Δύο σενάρια

Είναι προς ώρας άγνωστο, το τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες, τόσο κατά τις επαφές Δένδια με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τσαβούσογλου. Ωστόσο αν κρίνουμε από το κλίμα στις κοινές δηλώσεις και ιδίως έπειτα από το πρωτοφανές αυτό διπλωματικό μπρα ντε φερ, δύο είναι τα βασικά σενάρια σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας, όπως αναφέρουν παρατηρητές των εξελίξεων.

  • Το καλό σενάριο: Να συνεχιστεί η διπλωματική διαδικασία, να αποδεχθεί ο Τσαβούσογλου την πρόσκληση του Ν. Δένδια για επίσκεψη στην Αθήνα [πρόσκληση που απηύθυνε ο κ. Δένδιας στον τούρκο ομόλογό του, αμέσως πριν ξεκινήσει η διπλωματική αντιπαράθεση], να διεξαχθούν μερικοί ακόμη γύροι διερευνητικών επαφών και συνολικά οι δύο πλευρές να αγοράσουν χρόνο και ηρεμία.
  • Το κακό σενάριο: Η Τουρκία να προχωρήσει σε μια μονομερή ενέργεια είτε στη Μεσόγειο, είτε στο Αιγαίο, με το σκεπτικό ότι ο διάλογος δεν φέρνει λύση, αρά δεν χρειάζεται κι’ όλας. Και η όποια μονομερής ενέργεια μεταφράζεται σε κλιμάκωση και ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση του ήδη άσχημου κλίματος.

Διπλωματικές πηγές: Υπερασπιζόμαστε τις θέσεις μας

Διπλωματικές πηγές εξήγησαν τους λόγους που ο κ. Δένδιας προχώρησε σε αυτή τη σκληρή απάντηση. «Όταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα», σημείωναν και συνέχιζαν:

«Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και αυτές είναι οι δικές τους θέσεις. Με την Τουρκία έχουμε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων. Η δική μας βασίζεται στις Ευρωπαϊκές αξίες. Και στο διεθνές δίκαιο. Η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην θετική ατζέντα, γι΄αυτό και πρότεινε συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Εμείς προσερχόμαστε πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση. Αλλά θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας».

Όπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σε πλήρη συνεννόηση, ενώ είχαν και εκτενή συνομιλία χτες και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και όπως κατέληγαν οι ίδιες πηγές, ο ΥΠΕΞ είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr