ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηχηρή απάντηση Δένδια στις προκλήσεις Τσαβούσογλου - Μήνυμα στην Τουρκία: Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας

Δημοσίευση 16 Απριλίου 2021, 10:00 / Ανανεώθηκε 16 Απριλίου 2021, 11:25
Ηχηρή απάντηση Δένδια στις προκλήσεις Τσαβούσογλου - Μήνυμα στην Τουρκία: Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας
Facebook Twitter Whatsapp

«Κοινός παρονομαστής της προσέγγισής μας είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και η ειρηνική επίλυση των διαφορών» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που συναντήθηκε με τον Λιβανέζο ομόλογό του.

Με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, συναντήθηκε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στον απόηχο των συναντήσεων που είχε στην Αγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε αναλυτικά τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο των συνομιλιών του. Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του στον Νίκο Δένδια για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε μία δύσκολη κατάσταση.

Σημειώνεται πως δίχως να ξεφύγει από τα όρια της διπλωματίας αλλά σε ιδιαίτερα σκληρό τόνο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν χαρίστηκε ούτε στιγμή στον Τούρκο ομόλογό του και απάντησε σε όλες τις τουρκικές αξιώσεις και προκλήσεις.

Μετά την συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και το διπλωματικό επεισόδιο μπροστά στις κάμερες με τον τούρκο ομόλογό του Τσαβούσογλου, ο Νίκος Δένδιας, σήμερα, στέλνει νέο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία καλώντας την να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. 

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με τον Λιβανέζο ομόλογό του Σάρμπελ Γουάχμπι, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα το πρωί, ο Νίκος Δένδιας τόνισε με νόημα ότι η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι το σύνολο των κρατών της περιοχής θα ακολουθήσει τον δρόμο του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, της προώθησης των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον κ. Γουάχμπι σημείωσε ότι «είχαμε την ευκαιρία για μια πολύ γόνιμη ανταλλαγή απόψεων. Πρώτα χθες στην τριμερή συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό μας και σήμερα μπορέσαμε να συνεχίσουμε τη συζήτησή μας. Αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία, η συνάντησή μας θα είχε γίνει νωρίτερα».

«Παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας, ξαναπιάσαμε το νήμα της διά ζώσης συνεργασίας, καταδεικνύοντας το κοινό ενδιαφέρον μας για συνεννόηση προς όφελος της περιφερειακής ανάπτυξης της περιοχής» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Κοινός παρονομαστής της προσέγγισής μας είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και η ειρηνική επίλυση των διαφορών. Αυτοί είναι θεμελιώδεις κανόνες, ευελπιστούμε ότι θα τους ακολουθήσει το σύνολο των κρατών της περιοχής μας». «Πρόθεσή μας είναι να ορίσουμε μια θετική ατζέντα με το σύνολο των κρατών της περιοχής μας» επισήμανε ο Νίκος Δένδιας.

 Εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Ελλάδας στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Λίβανος για την ανόρθωση της χώρας και συμπλήρωσε: «Όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα βρισκόμαστε στο πλευρό των πολιτών και της κοινωνίας του Λιβάνου. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε την υποστήριξή μας με όποιο τρόπο μπορούμε». Σημείωσε μάλιστα πως οι ελληνικές εταιρίες, οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία στη Μέση Ανατολή είναι έτοιμες να συντρέξουν στην προσπάθεια, ενώ υπογράμμισε και τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση των σχέσεων του Λιβάνου με την ΕΕ.

«Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην ανάγκη να υπάρξει ρητή αναφορά ότι η νέα χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες από τη Συρία θα καλύπτει όχι μόνο τους πρόσφυγες που είναι στην Τουρκία, αλλά και τον Λίβανο», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν ακόμη όλες οι περιφερειακές εξελίξεις στην περιοχή, αλλά και τη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξης της συνεργασίας των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε «την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη που δείχνουν προς τον Λίβανο, μετά από αυτή την ολέθρια έκρηξη που συνέβη στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου του 2020».

 Επισήμανε πως ο Λίβανος προσβλέπει στην τριμερή διάσκεψη Κορυφής προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα έργα και η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Λιβάνου και η σύσφιξη των σχέσεων των χωρών.

«Οι προκλήσεις που από κοινού αντιμετωπίζουμε στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι μεγάλες και μπορούν να αφορούν το ίδιο το πεπρωμένο του Λιβάνου, επομένως η αντιμετώπιση πρέπει να είναι ριζική και όχι μια αντιμετώπιση που βασίζεται σε κάποιο είδος παυσίπονου», υπογράμμισε.

«Ο Λίβανος ευελπιστεί στη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών και βεβαίως σέβεται το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο εφαρμόζουμε πλήρως», τόνισε. «Αυτό το βάρος που επωμίζεται ο Λίβανος δεν υπάρχει περίπτωση να συγκριθεί με κανενός άλλου κράτους στον κόσμο, αναλογικά με τον πληθυσμό του. Απαιτεί μια προσέγγιση από όλη τη διεθνή κοινότητα και όχι μόνο από το Λίβανο σε μεμονωμένο επίπεδο», σημείωσε. «Οι πλέον εγγύτερες χώρες είναι η Κύπρος και η Ελλάδα και οφείλουμε να τις ευχαριστήσουμε για την κατανόηση και την ανταπόκριση».

Αναφέρθηκε ακόμη στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα του μετά την έκρηξη και την οικονομική κρίση από την οποία υποφέρει και σημείωσε πως «η Ελλάδα είχε περάσει μια παρόμοια οικονομική κρίση αλλά εξήλθε και βεβαίως θέλουμε να επωφεληθούμε από την ελληνική εμπειρία».

Το διπλωματικό επεισόδιο, οι προκλήσεις Τσαβούσογλου και η σκληρή απάντηση Δένδια

Ένα πρωτοφανές διπλωματικό επεισόδιο σε ζωντανή μετάδοση έλαβε χώρα μεταξύ του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο υπουργών Εξωτερικών το απόγευμα της Πέμπτης. Ο Τσαβούσογλου δυναμίτισε το κλίμα, άπλωσε όλο το φάσμα των τουρκικών διεκδικήσεων, από την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, έως τη συνθήκη της Λωζάνης, το μεταναστευτικό και το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν χαρίστηκε στον Τούρκο ομόλογό του και σε σκληρή, αλλά διπλωματική γλώσσα, απάντησε σε όλες τις τουρκικές αξιώσεις απαντώντας με σκληρό τρόπο στις τουρκικές προκλήσεις, πάντα στο πλαίσιο της διπλωματίας. Και αυτή ακριβώς η απάντηση εξόργισε τόσο την τουρκική κυβέρνηση όσο και τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Ο πρωτοφανής διάλογος

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Οι δύο υπουργοί στις αρχικές τους τοποθετήσεις κινήθηκαν σε σχετικά χαμηλούς τόνους. Ο Τσαβούσογλου προχώρησε σε ορισμένες αναφορές περί διαλόγου άνευ όρων, ενώ είχε κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα στη Θράκη». Ο κ. Δένδιας και αυτός με τη σειρά του δεν σήκωσε τους τόνους, απάντησε στο θέμα της μειονότητας και ζήτησε να αποφευχθούν οι εμπρηστικές δηλώσεις, και η αναπαραγωγή fake news που δεν βοηθούν στην εδραίωση καλού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών. Προσκάλεσε μάλιστα τον ομόλογό του να έρθει στην Αθήνα για συνάντηση, ώστε να προετοιμαστεί συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και κάπου εκεί ήρθε η έκρηξη του Τσαβούσογλου.

«Δεν έκανα καμία προκλητική δήλωση στην ομιλία μου. Ο αξιότιμος υπουργός όμως έκανε. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τέτοιες δηλώσεις, διότι όπως ισχυριστήκατε, η Τουρκία παραβιάζει δικαιώματά της Ελλάδας στο Αιγαίο», απάντησε ο Τσαβούσογλου στα όσα είπε ο κ. Δένδιας, μπαρουτιάζοντας το κλίμα της συνάντησης και συνέχισε στον ίδιο τόνο, αυτή τη φορά για τη Μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη: «Δεν μπορεί να μην αποδέχεστε ανθρώπους που δηλώνουν Τούρκοι. Αυτό είναι καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν θα πρέπει αυτό το δικαίωμά τους να καταπατείται. Ως προς της προσφυγής στη Χάγη, το τι λέει η Κομισιόν, δεν αφορά το διεθνές δικαστήριο».

«Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής: Η Τουρκία έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Θάλασσας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», απάντησε ο κ. Δένδιας σε έντονο ύφος και τόνισε σχετικά με τους ισχυρισμούς Τσαβούσογλου για τη Θράκη: «Το θέμα της μειονότητας το λέει η Συνθήκη της Λωζάνης και την έχει υπογράψει».

«Η Τουρκία έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Μεβλούτ δεν υπάρχει καμία διάταξη που να επιτρέπει πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος (...) Εάν η Τουρκία θελήσει να γίνει μέλος της ΕΕ θα αποδεχθεί και την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (...) Εις ό,τι αφορά το μεταναστευτικό δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα μετά τα γεγονότα του Μαρτίου». «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει σιγα-σιγά σε μια θετική ατζέντα με την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει την εγκατάλειψη του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η ΕΕ δεν είναι τρίτος αλλά είναι η οικογένειά μας. Είναι το πιο υπερήφανο παράδειγμα συνύπαρξης κρατών στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους (...) Θα πρότεινα να μην οδηγηθούμε σε έναν ατέρμονο διάλογο επί αυτών που γνωρίζουμε ότι διαφωνούμε».

«Αναφέρεστε σ' αυτά που σας βολεύουν αλλά δεν αναφέρεστε σε όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών (...) Έχουμε συμφωνήσει να συζητήσουμε τα προβλήματα μέσω των διερευνητικών επαφών. Στη διαδικασία στην οποία διερχόμαστε θα πρέπει να έχουμε πάντα συνείδηση σε τι αποβλέπει κάθε μέλος. Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτόν τον καβγά με τον τρόπο αυτό ή αν θα συνεχίσουμε τον διάλογο», είπε στη συνέχεια ο κ. Τσαβούσογλου, απαντώντας στον κ. Δένδια.

«Θέσατε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Κοστίζει χρήματα ο στρατός. Ως προς το θέμα των 6-10 μιλίων ξεκινά από το 1930, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά μετά το 1970», διερωτήθηκε ο κ. Δένδιας απαντώντας στις αιχμές του Τούρκου ΥΠΕΞ στα περί αποστρατιωτικοποίησης της Λωζάνης. 

Διπλωματικές πηγές: Υπερασπιζόμαστε τις θέσεις μας

Διπλωματικές πηγές εξήγησαν τους λόγους που ο κ. Δένδιας προχώρησε σε αυτή τη σκληρή απάντηση. «Όταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα», σημείωναν και συνέχιζαν:

«Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και αυτές είναι οι δικές τους θέσεις. Με την Τουρκία έχουμε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων. Η δική μας βασίζεται στις Ευρωπαϊκές αξίες. Και στο διεθνές δίκαιο. Η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην θετική ατζέντα, γι΄αυτό και πρότεινε συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Εμείς προσερχόμαστε πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση. Αλλά θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας».

Όπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σε πλήρη συνεννόηση, ενώ είχαν και εκτενή συνομιλία χτες και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και όπως κατέληγαν οι ίδιες πηγές, ο ΥΠΕΞ είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr