ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σενάρια της επόμενης μέρας του μπρα ντε φερ Δένδια - Τσαβούσογλου - Το παρασκήνιο και η θετική ατζέντα

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 16 Απριλίου 2021, 14:00 / Ανανεώθηκε 16 Απριλίου 2021, 17:08
Τα σενάρια της επόμενης μέρας του μπρα ντε φερ Δένδια - Τσαβούσογλου - Το παρασκήνιο και η θετική ατζέντα
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Νίκος Δένδιας απάντησε στις προκλήσεις Τσαβούτογλου παρουσιάζοντας μία προς μία όλες τις εθνικές κόκκινες γραμμές της Ελλάδας. Ο Τσαβούσογλου παρουσίασε τις τουρκικές θέσεις σε ένα ρεσιτάλ προκλητικότητας και ανταπαντήσεων που δεν είθισται σε επίσημες συναντήσεις.

Νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δημιουργεί το σκληρό μπρα ντε φερ, τεσσάρων γύρων που παίχτηκε σε ζωντανή μετάδοση, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, στην Άγκυρα, μετά τις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Η Ελλάδα προσήλθε στη συνάντηση με εποικοδομητική διάθεση αλλά η εντολή του πρωθυπουργού προς τον υπουργό Εξωτερικών ήταν ότι εφόσον προκληθεί να απαντήσει στον ίδιο τόνο, όπως επισήμαναν πηγές του Μαξίμου.

Ο Νίκος Δένδιας απάντησε στις προκλήσεις Τσαβούτογλου παρουσιάζοντας μία προς μία όλες τις εθνικές κόκκινες γραμμές της Ελλάδας. Ο Τσαβούσογλου παρουσίασε τις τουρκικές θέσεις σε ένα ρεσιτάλ προκλητικότητας και ανταπαντήσεων που δεν είθισται σε επίσημες συναντήσεις.

Η ελληνική πλευρά είχε προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα διότι η Τουρκία είναι ένας απρόβλεπτος αντίπαλος, αλλά αυτό το πρωτοφανές στα διπλωματικά χρονικά, ρινγκ, δεν το ανέμενε σε αυτή του την έκταση.

Και η τουρκική φαίνεται να αιφνιδιάστηκε. Ο Ταγίπ Ερντογάν αναβάθμισε στο παρά πέντε την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα και ζήτησε να τον δει και ο ίδιος θέλοντας να στείλει το μήνυμα στην ΕΕ και την Ουάσιγκτον - είτε το εννοούσε είτε προσχηματικά - ότι προσδίδει μεγάλη σημασία στην επανεκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου και στην επαναπροσέγγιση του με την ΕΕ. Δεν θα προσκαλούσε τον Νίκο Δένδια εάν είχε δώσει εντολή στον Τσαβούσογλου να τα σπάσει μαζί του. Ούτε το διπλό παιχνίδι τον εξυπηρετεί, στην παρούσα συγκυρία, όπως σχολίαζαν διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το NEWPOST, καθώς είναι στρυμωγμένος και θέλει γέφυρες.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη συνάντηση με τον Ερντογάν για την οποία ενημέρωσε αμέσως μετά τον πρωθυπουργό και φάνηκε και στις κάμερες ότι εξεπλάγην από τις προκλητικές δηλώσεις και ανταπαντήσεις του ομολόγου του, μετά από τις συνομιλίες τους που επίσης δεν χαρακτηρίστηκαν, «πολεμικές». Αντίθετα οι δυο πλευρές βεβαίως και παρουσίασαν τις θέσεις τους και τις διαφορές τους, αλλά συμφώνησαν και σε μια θετική ατζέντα που αφορούσε:

  • Την συνέχιση των διερευνητικών επαφών.
  • Την επανεκκίνηση των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
  • Την συνέχιση των επαφών των δύο υπουργών Εξωτερικών. Ο Νίκος Δένδιας προσκάλεσε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα.
  • Συζήτησαν το ενδεχόμενο ενός τετ α τετ των ηγετών, του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Οι δυο αντιπροσωπείες συζήτησαν και ευκαιρίες για οικονομική και εμπορική συνεργασία με βάση συμφωνίες που υπογράφηκαν και πάγωσαν, και θα μπορούσε αυτό να είναι ένα πρώτο βήμα, αφού εκεί δεν υπάρχουν διαφορές.

Πέφτουν οι τόνοι;

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στο tweet που ανέβασε χθες έγραψε ότι συμφώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του για τη διατήρηση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, ότι συζήτησαν για εκκρεμή ζητήματα, προβλήματα μειονοτήτων, τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, την μετανάστευση και περιφερειακά θέματα αλλά περιμένει μια «πιο ειλικρινή και εποικοδομητική συμπεριφορά».

«Κοινός παρονομαστής της προσέγγισής μας είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και η ειρηνική επίλυση των διαφορών» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ.Δένδιας στις δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντηση που είχε με τον Λιβανέζο ομόλογο του Γουάχμπι. «Αυτοί είναι θεμελιώδεις κανόνες, ευελπιστούμε ότι θα τους ακολουθήσει το σύνολο των κρατών της περιοχής μας» τόνισε. «Πρόθεσή μας είναι να ορίσουμε μια θετική ατζέντα με το σύνολο των κρατών της περιοχής μας».

Σε μια πρώτη ανάγνωση πέφτουν οι τόνοι. Το στίγμα για το που θα το πάει την επόμενη μέρα η Τουρκία θα το δώσει ο Ερντογάν όταν μιλήσει. Για ένα διάστημα οι τουρκικοί λεονταρισμοί θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι γιατί έχει «ντοπαριστεί» και η κοινή γνώμη από τα τουρκικά ΜΜΕ που θριαμβολόγησαν για τη στάση Τσαβούσογλου.

Βήμα - βήμα

Την ικανοποίησή του στον Νίκο Δένδια για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε μια δύσκολη κατάσταση, εξέφρασε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου το πρωί προκειμένου ο υπουργός Εξωτερικών να τον ενημερώσει αναλυτικά για τα όσα διημείφθησαν στην Άγκυρα.

«Η χώρα μας προσέρχεται πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση στις συνομιλίες» σχολίασαν κυβερνητικές πηγές. «Όμως, όταν γίνονται συνομιλίες -και αυτό περιλαμβάνει την Τουρκία- η Ελλάδα προβάλλει τις θέσεις της» τόνισαν. «Αυτή τη φορά οι διαφωνίες εκφράστηκαν δημοσίως και με ειλικρίνεια, κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει εκτονωτικά.»

Πολλοί και εκτός των συνόρων ανέμεναν τα αποτελέσματα της συνάντησης Δένδια - Τσαβούσογλου καθώς στις 26-27 Απριλίου είναι η πενταμερής για το κυπριακό στη Γενεύη.

«Η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία και η εμπέδωση θετικού κλίματος που θα επιτρέψει τη μείωση των εντάσεων και την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήταν και παραμένει επιλογή της Αθήνας» τόνισαν κυβερνητικές πηγές.

«Προφανώς υπάρχουν διαφωνίες με την Άγκυρα» συνέχισαν. «Υπάρχουν, όμως, και πεδία συνεργασίας, ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα. Γι’ αυτό οι δίαυλοι πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί.»

Εθνικό μέτωπο

Η αντίδραση Δένδια στην Άγκυρα έγινε viral στο διαδίκτυο καθώς είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που τα είπε στους Τούρκους έξω από τα δόντια. Στην πλειοψηφία της και η αντιπολίτευση - ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ - είχε θετικές αναφορές στον τρόπο που εκφράστηκαν οι θέσεις της χώρας στην Άγκυρα από τον υπουργό Εξωτερικών. Παράλληλα ζήτησαν ενημέρωση για αυτά που ειπώθηκαν στις κατ´ ιδίαν συναντήσεις την οποία συνηθίζει να δίνει ο κ.Δένδιας.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr