current views are: 12

19 Απριλίου 2021
Δημοσίευση08:43

«Κλεφτοπόλεμος» με τα κορωνο-πάρτι – Σύσκεψη στο Μαξίμου – Μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις για Πάσχα και εκκλησίες

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τέθηκαν επί τάπητος τα κορωνοπάρτι και ο τρόπος εξάλειψής τους ενώ όπως όλα δείχνουν απομακρύνεται το σχέδιο «Πάσχα στο χωριό». Τι θα γίνει με τις Εκκλησίες.

Δημοσίευση 08:43’

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τέθηκαν επί τάπητος τα κορωνοπάρτι και ο τρόπος εξάλειψής τους ενώ όπως όλα δείχνουν απομακρύνεται το σχέδιο «Πάσχα στο χωριό». Τι θα γίνει με τις Εκκλησίες.

Έντονο προβληματισμό προκαλούν στο κυβερνητικό επιτελείο τα πάρτι που στήνονται σε πλατείες της Αττικής αλλά και μεγάλων πόλεων της χώρας, όπου χιλιάδες νέοι συγκεντρώνονται χωρίς μάσκες και μέτρα προστασίας και επιδίδονται σε ξέφρενο γλέντι. Στον πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου τέθηκαν επί τάπητος τα φαινόμενα αυτά και ο τρόπος εξάλειψής τους, ενώ στην σύσκεψη που ακολούθησε για την ενημέρωση του Πρωθυπουργού από την επιτροπή των ειδικών, παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και όπως όλα δείχνουν απομακρύνεται το σχέδιο «Πάσχα στο χωριό».

Το τριήμερο που πέρασε, καταγράφηκαν σκηνές έντονου συνωστισμού σε πάρτι που διοργανώθηκαν στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη και στο Περιστέρι, την ώρα που η κυβέρνηση επιχείρησε να αποτρέψει ένα ακόμη υπαίθριο πάρτι στην πλατεία Βαρνάβα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι εικόνες αυτές προκαλούν έντονη ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς, ωστόσο όπως σχολιάζουν για το γεγονός ότι δεν υπήρξε παρέμβαση της αστυνομίας ειδικά στην Κυψέλη όπου το πάρτι έγινε για τρεις συνεχόμενες ημέρες, ήταν γιατί τυχόν παρέμβαση της ΕΛΑΣ θα δυναμίτιζε το κλίμα. Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που επιδιώκουν με ένταση με αστυνομικούς, αναφέρουν οι ίδιες πηγές και υπενθυμίζουν τα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού στην πλατεία Αγίας Παρασκευής.

Ψάχνουν τους διοργανωτές. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ έχουν μπει συγκεκριμένα άτομα που φέρονται να διοργάνωσαν τα συγκεκριμένα πάρτι. Οι νεαροί επιδίδονται σε έναν κλεφτοπόλεμο με τις αρχές, αναφέρουν οι ίδιες πηγές και εξηγούν: Πηγαίνουν στις πλατείες που δεν υπάρχει αστυνομική παρουσία, όπως στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι που υπήρξαν αστυνομικοί αποκλείοντας την πλατεία και εφόσον δουν ότι το πεδίο είναι «καθαρό» στήνουν διαδικτυακό κάλεσμα. 

Για την εξάλειψη των φαινομένων αυτών, στο κυβερνητικό σχέδιο, είναι να ακολουθηθεί «μοντέλο Βαρνάβα» σε μεγάλες πλατείες της Αττικής. 

«Παγώνει» το Πάσχα στο χωριό. Εν μέσω κορωνοπάρτι και του τρίτου κύματος της πανδημίας, το σχέδιο για Πάσχα στο χωριό όπως όλα δείχνουν απομακρύνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων σύμφωνα με τα οποία έαν επιτραπεί η μετακίνηση ανά νομούς, τότε μια αυξημένη διασπορά θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στο υγειονομικό σύστημα της περιφέρειας. 

«Επιχείρηση» εστίαση. Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, στη σύσκεψη τονίστηκε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα σύνδεσης με τα πάρτι στις πλατείες και ακολούθως επίσπευση του ανοίγματος των μαγαζιών, όπως κάποιοι θεώρησαν ότι θα συμβεί. Εάν στις πλατείες συγκεντρώνονται 3.000, 5.000 άτομα τότε με άνοιγμα της εστίασης θα μιλάμε για πάνω από 2 εκατομμύρια άτομα σε όλη τη χώρα, εξηγούν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα ξεφύγει από τον σχεδιασμό της για άνοιγμα της εστίασης περί τις 10 Μαΐου. Η απόφαση θα ληφθεί καθαρά με επιδημιολογικούς όρους, αναφέρουν οι ίδιες πηγές και όχι ως αντίμετρο στις πλατείες, προσθέτουν.

Συνεπώς όπως προβλέπεται από τον σχεδιασμό, η εστίαση αναμένεται να ανοίξει στις 10 Μαΐου, ο τουρισμός λίγες ημέρες μετά στις 15 Μαΐου μαζί με τα σχολεία. 

Εκκλησίες. Σε ό,τι αφορά στις εκκλησίες, με επιστολή που απέστειλε η Ιερά Σύνοδος προς την υπουργό Παιδείας στην τελευταία της συνεδρία ζητά να ανέλθει ο αριθμός των πιστών στους ναούς από έναν σε 25 τ.μ που ισχύει σήμερα σε έναν σε 15 τ.μ, καθώς και ο μέγιστος αριθμός που προβλέπεται στους μεγάλους ναούς, που σήμερα είναι 50, να αυξηθεί στους 100. 

Επίσης, οι Συνοδικοί ζητούν να επιτραπεί κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Πέμπτη αλλά και την Ανάσταση, να τοποθετηθούν μεγάφωνα και να επιτραπούν οι τέσσερις λειτουργιές στο προαύλιο των ναών παρουσία πιστών.

Όπως επισημαίνει η ΔΙΣ, θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους ανοιχτούς χώρους με αποστάσεις 2 μέτρων ανά πιστό και μάσκες και με δυνατότητα για περισσότερες από μια λειτουργίες ώστε να εξυπηρετηθεί μεγαλύτερος αριθμός πιστών.

Οι εισηγήσεις των κληρικών επεξεργάζονται από την κυβέρνηση και οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στην εβδομάδα.


σχετικα αρθρα