ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Τιμάμε τους Φιλέλληνες που είδαν την Ελληνική Επανάσταση ως πηγή έμπνευσης και προσδοκιών

Δημοσίευση 19 Απριλίου 2021, 13:00 / Ανανεώθηκε 19 Απριλίου 2021, 13:32
ΠτΔ: Τιμάμε τους Φιλέλληνες που είδαν την Ελληνική Επανάσταση ως πηγή έμπνευσης και προσδοκιών
Facebook Twitter Whatsapp

Μετά το πέρας της Δοξολογίας ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Μνημείο το Άγνωστου Στρατιώτη.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρέστη σήμερα το πρωί στην επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών για την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.

Στη συνέχεια, η κ. Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και δήλωσε: «Τιμάμε σήμερα τους Φιλέλληνες, που είδαν την Ελληνική Επανάσταση ως πηγή έμπνευσης και προσδοκιών και τάχθηκαν στο πλευρό της. Τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς που πολέμησαν κοντά στους εξεγερμένους Έλληνες, όλους εκείνους που ενίσχυσαν ηθικά και υλικά τον αγώνα του 1821 και τον διεθνοποίησαν, συμβάλλοντας στην ευνοϊκή του έκβαση. Τους μνημονεύουμε με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη».

Γ. Πατούλης: « Διακόσια χρόνια μετά, το παράδειγμα κάθε Φιλέλληνα είναι για πάντα ζωντανό στις καρδιές μας, να μας δείχνει το καθήκον κάθε ελεύθερου ανθρώπου να μάχεται μέχρις εσχάτων για την ελευθερία, το δίκαιο και την αξιοπρέπεια»

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου τελέστηκε σήμερα, Δευτέρα 19 Απριλίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών η πανηγυρική Δοξολογία, στο πλαίσιο των τιμητικών εκδηλώσεων για την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, που διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής. 

Ο κ. Πατούλης μαζί με την εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Αθανάσιο Μπούρα, τον εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ευρίπου κ. Χρυσόστομο, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αντιδήμαρχο Αθηναίων Ελευθέριο Σκιαδά υποδέχθηκαν στην είσοδο της Μητρόπολης την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Στη Δοξολογία, που πραγματοποιήθηκε με ευλαβική τήρηση όλων των περιοριστικών μέτρων για την προστασία από την πανδημία, παραβρέθηκαν, κατόπιν πρόσκλησης της Περιφέρειας, ο Προϊστάμενος Επιτελείου ΕΛΑΣ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο Α’ Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος Υποναύαρχος Νικόλαος Ισαάκογλου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Πρέσβης Δημήτριος Καραμήτσος – Τζιράς, ο Πρόεδρος της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό Κωνσταντίνος Βελέντζας και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό Πάνος Τριγάζης.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Μνημείο το Άγνωστου Στρατιώτη.

Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Φιλελληνισμού, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δήλωσε:

«Σήμερα τιμάμε τη μνήμη των χιλιάδων Φιλελλήνων, των σπουδαίων αυτών ανθρώπων – επωνύμων και ανωνύμων

– που έδωσαν τα νιάτα τους, την περιουσία τους και ορισμένοι τη ζωή τους για να αποτινάξει το Ελληνικό Έθνος τα δεσμά της δουλείας. Από τα πρώτα επαναστατικά σκιρτήματα, οι Φιλέλληνες ενίσχυσαν τις κοινότητες και τις μυστικές οργανώσεις των Ελλήνων της Διασποράς, κατάφεραν να τις ενισχύσουν με κάθε δυνατό τρόπο και έκαναν γνωστά τα δίκαια αιτήματα των υπόδουλων σε όλο τον κόσμο. Μόλις άρχισε ο αγώνας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ελευθερίας και συνέβαλαν τα μέγιστα στην αναγνώριση της Επανάστασης σε όλο τον πλανήτη και στη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου εθνικού κράτους στα Βαλκάνια. Οι Έλληνες είμαστε αιωνίως ευγνώμονες στους ξένους ήρωές μας. Διακόσια χρόνια μετά, το παράδειγμά τους είναι για πάντα ζωντανό στις καρδιές μας, να μας δείχνει το καθήκον κάθε ελεύθερου ανθρώπου να μάχεται μέχρις εσχάτων για την ελευθερία, το δίκαιο και την αξιοπρέπεια».

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr