ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πήχης για το Πάσχα και τα θολά μηνύματα - Τα κορωνοπάρτι με dj και παρατηρητή την Αστυνομία - Τα πρακτικά της Επιτροπής Ειδικών και η κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 19 Απριλίου 2021, 16:00 / Ανανεώθηκε 19 Απριλίου 2021, 16:50
Ο πήχης για το Πάσχα και τα θολά μηνύματα - Τα κορωνοπάρτι με dj και παρατηρητή την Αστυνομία - Τα πρακτικά της Επιτροπής Ειδικών και η κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Με 847 διασωληνωμένους χθες και το Πάσχα συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Όχι μόνο γιατί πολλοί πολίτες λόγω κόπωσης θέλουν να κάνουν Πάσχα στο χωριό. Ανοιχτό το αφήνει και η κυβέρνηση δίνοντας ραντεβού με την Επιτροπή η οποία θα αποφασίσει τις επόμενες ημέρες αντί να κλείσει το θέμα τώρα. Αντί αυτού γίνονται συζητήσεις επί των συζητήσεων για το αν θα έπρεπε να επιτραπεί η πασχαλινή έξοδος με self test ή για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Λίγα 24ωρα μετά τις συστάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κυρίως προς τους υπουργούς, να μην βιάζονται να δίνουν ημερομηνίες και να εκπέμπουν καθαρά μηνύματα, δεν έχει αλλάξει τίποτα και το έργο που παίζεται είναι μία από τα ίδια.

Ο πήχης για το Πάσχα συνεχίζει να είναι ψηλός ενώ οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να πάρει το μεγάλο ρίσκο και να θυσιάσει το καλοκαίρι για μία έξοδο την Μεγάλη Εβδομάδα που θα έθετε σε κίνδυνο την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και κυρίως θα οδηγούσε στα όρια του το εθνικό σύστημα υγείας στην επαρχία όπου οι δυνατότητες είναι περιορισμένες και μια νέα έξαρση της μετάδοσης του COVID 19 θα το οδηγούσε σε κατάρρευση.

«Στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι» δήλωσε, πριν από μία εβδομάδα, ο πρωθυπουργός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, βάζοντας -υποτίθεται - για μια ακόμη φορά πάγο στους βιαστικούς υπουργούς. «Να μην γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται» τόνισε. «Η απειλή παραμένει και γι’ αυτό έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα» επεσήμανε.

Γυμνοί στο αγκάθια

Με 847 διασωληνωμένους χθες και το Πάσχα συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Όχι μόνο γιατί πολλοί πολίτες λόγω κόπωσης θέλουν να κάνουν Πάσχα στο χωριό. Ανοιχτό το αφήνει και η κυβέρνηση δίνοντας ραντεβού με την Επιτροπή η οποία θα αποφασίσει τις επόμενες ημέρες αντί να κλείσει το θέμα τώρα. Αντί αυτού γίνονται συζητήσεις επί των συζητήσεων για το αν θα έπρεπε να επιτραπεί η πασχαλινή έξοδος με self test ή για όσους έχουν εμβολιαστεί. Συνδικαλιστές της αστυνομίας δηλώνουν ευθαρσώς ότι θα είναι πολύ δύσκολο το έργο τους να σταματάνε κάποιον στα διόδια την μεγάλη εβδομάδα και να του ζητούν να ελέγξουν το self test ή αν έκανε το εμβόλιο, ποια δόση του εμβολίου κλπ. Αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο «θα γίνει το έλα να δεις» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων νοτιοανατολικής Αττικής στα «Παραπολιτικά 90,1».

Οι πλατείες

Ο ρόλος της αστυνομίας και το ερώτημα γιατί δεν εμποδίζει τα κωρονοπάρτι που στήνονται μέχρι τα ξημερώματα σε πλατείες όπως του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη που πήρε τα πρωτεία από την πλατεία Βαρνάβα, βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. Η γενική παραδοχή είναι ότι:

Μετά τα επεισόδια της Νέας Σμύρνης η εντολή που έχει δοθεί άνωθεν στους αστυνομικούς και τηρείται απαρέγκλιτα είναι για ήπια αντιμετώπιση των πολιτών που παρανομούν.

Όταν σε μία πλατεία μαζεύονται 3-4000 άτομα ανάμεσα στα οποία είναι έφηβοι αλλά και μπαχαλάκηδες όπως υποστηρίζει η αστυνομία, μία επέμβαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία πολύ κακή εξέλιξη.

«Μια μαζική παρέμβαση της αστυνομίας σε χώρους που συναθροίζονται 1.000 άτομα θα μπορούσε να προκαλέσει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα και μαζική διασπορά του ιού» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. «Η αστυνομία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική συνείδηση» τόνισε. «Η πλειοψηφία τηρεί τα μέτρα και κάνει υπομονή για να βγούμε από το τούνελ».

Αναφέρθηκε και στην πλατεία Βαρνάβα τονίζοντας ότι την Παρασκευή αποκλείστηκε και «κάποια πρόσωπα κινήθηκαν αλλού» εννοώντας τις επιθέσεις σε Ι.Χ. Θα γίνουν αντίστοιχες προσπάθειες για να αποθαρρυνθούν τα κορωνοπάρτι, όπως δήλωσε η κ.Πελώνη. Στο στόχαστρο μπαίνει η πλατεία στην Κυψέλη αλλά και άλλες (Περιστέρι, Γλυφάδα, Κολωνάκι, στην επαρχία κλπ) όπου η κατάσταση έχει ξεφύγει.

Η ουσία είναι ότι και σε αυτήν την περίπτωση ο πήχης μπήκε ψηλά και η κυβέρνηση πέρασε από κάτω.

Η διακήρυξη Χρυσοχοΐδη για αυστηρά πρόστιμα στα «ορθάδικα» έπεσαν στο κενό. Και ο κόσμος στις πλατείες αυξήθηκε γιατί δεν υπήρξε επέμβαση της αστυνομίας με ήπιο τρόπο από τότε που ήταν πολύ λιγότερος ο κόσμος και τα «ορθάδικα» πολλαπλασιάστηκαν. Τώρα είναι αργά. Η αστυνομία δηλώνει ανήμπορη. Η σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου οδήγησε σε αποφάσεις για μεγαλύτερο έλεγχο στα κορωνοπάρτι με στενή παρακολούθηση των διοργανωτών αφού δεν συγκεντρώνονται έτσι απλά τόσες χιλιάδες κόσμου για να πιουν και να χορέψουν με dj, κάποιος του καλεί.

Η κυβέρνηση βρίσκεται στο επίκεντρο αντιδράσεων και από εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που ενώ δηλώνουν κουρασμένες και αυτές, τηρούν τα μέτρα με την ελπίδα να εμβολιαστούν και η χώρα να αρχίσει να επιστρέφει σε μια κανονικότητα κερδίζοντας το στοίχημα του τουρισμού που είναι η μεγαλύτερη πρόκληση μετά το πολύμηνο lockdown.

Κόντρα

Για μια φορά ακόμη στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρέθηκε η Επιτροπή των Ειδικών με αφορμή τα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Δημοκρατία. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσαν «αυτό που τόσο καιρό φαντάζεται όλος ο κόσμος». «Η κυβέρνηση λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας και εκ των υστέρων ζητά την επικύρωσή τους από τους επιστήμονες, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τα επιδημιολογικά δεδομένα» ανέφερε η ανακοίνωση, και «απλά, κάθε φορά, πιέζει για να περάσει το δικό της» όπως τόνισε. Ανάμεσα σε αυτούς που μειοψηφούν εμφανίζεται πλέον σταθερά και το όνομα του Σωτήρη Τσιόδρα που είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού.

Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα, η Επιτροπή των Ειδικών κάνει τις εισηγήσεις αλλά με τις αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση η οποία πληρώνει και το πολιτικό κόστος. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μια αμηχανία, πάντως, να πάρουν ευθέως θέση εάν η πλειοψηφία της Επιτροπής χειραγωγείται ή όχι από την κυβέρνηση. Διότι ή χειραγωγείται άρα η καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ αφορά εκτός από την κυβέρνηση και τους ίδιους τους επιστήμονες οι οποίοι το αποδέχονται. Ή δεν χειραγωγείται, ακούει τι έχει να της πει η κυβέρνηση για τις δραστηριότητες που θέλει να ανοίξει και αποφασίζει αναλόγως, οπότε είναι εκτεθειμένος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θέμα προέκυψε και με την μία εκ των πέντε εταιρειών η οποία κέρδισε το διαγωνισμό για τα self test, αλλά δεν ήταν συνεπής στην παράδοση και κρίθηκε έκπτωτη. «Όσο και αν προσπαθούν ο κ. Μητσοτάκης και οι επιτελείς του, το σκάνδαλο με τα self test δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας αλλά και στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος είναι τεράστιες» τόνισε.

Η γενική Γραμματεία Προστασίας του Πολίτη κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι από την αρχή αντιμετώπισε την προσπάθεια «με αθλιότητες, fake news και τη γνωστή του μικροψυχία». «Στην διαδικασία τηρήθηκε απαρέγκλιτα η νομιμότητα» τόνισε. Επισήμανε ότι «έγινε πλήρης έλεγχος των δικαιολογητικών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο διαπίστωσε ότι η νομιμότητα τηρήθηκε απολύτως». Η εγγυητική επιστολή ύψους 500.000€ που είχε δοθεί στην περίπτωση μη έγκαιρης παράδοσης των εμβολίων, καταχωρήθηκε υπέρ του δημοσίου όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, γεγονός που επίσης αποδεικνύει ότι προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr