ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνομιλία Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ενόψει Πάσχα - Τι συζήτησαν για τη λειτουργία των ναών

Δημοσίευση 19 Απριλίου 2021, 18:00 / Ανανεώθηκε 19 Απριλίου 2021, 18:10
Συνομιλία Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ενόψει Πάσχα - Τι συζήτησαν για τη λειτουργία των ναών
Facebook Twitter Whatsapp

Με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συνομίλησε ο πρωθυπουργός. Τι συζήτησαν. «Πονοκέφαλος» σε κυβέρνηση και ειδικούς για τη λειτουργία των ναών το Πάσχα.

Με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Η συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, είχε ως αντικείμενο τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών και των εξωτερικών χώρων αυτών, την περίοδο του Πάσχα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

Σημειώνεται πως το θέμα των λειτουργιών στις εκκλησίες το Πάσχα έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» σε κυβέρνηση και ειδικούς, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να μπορέσουν οι ναοί να λειτουργήσουν με περισσότερους πιστούς το Πάσχα.

Όπως έγραφε το Newpost, σε επιστολή που απέστειλε η Ιερά Σύνοδος προς την υπουργό Παιδείας στην τελευταία της συνεδρία ζητά να ανέλθει ο αριθμός των πιστών στους ναούς από έναν σε 25 τ.μ που ισχύει σήμερα σε έναν σε 15 τ.μ, καθώς και ο μέγιστος αριθμός που προβλέπεται στους μεγάλους ναούς, που σήμερα είναι 50, να αυξηθεί στους 100. 

Επίσης, οι Συνοδικοί ζητούν να επιτραπεί κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Πέμπτη αλλά και την Ανάσταση, να τοποθετηθούν μεγάφωνα και να επιτραπούν οι τέσσερις λειτουργιές στο προαύλιο των ναών παρουσία πιστών.

Όπως επισημαίνει η ΔΙΣ, θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους ανοιχτούς χώρους με αποστάσεις 2 μέτρων ανά πιστό και μάσκες και με δυνατότητα για περισσότερες από μια λειτουργίες ώστε να εξυπηρετηθεί μεγαλύτερος αριθμός πιστών.

Η Ιερά Σύνοδος αναμένεται να συνεδριάσει την Τρίτη 20 Απριλίου, προκειμένου να καταλήξει στις εισηγήσεις που θα κάνει στην κυβέρνηση, ενώ οι αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση μέσα στην εβδομάδα, αφού συσκεφθούν επί του θέματος οι Λοιμωξιολόγοι. 

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, για την ασφαλή λειτουργία των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα και το βράδυ της Ανάστασης, αναμένεται να επιστρατευθεί το «εργαλείο» των self test, τόσο στους ιερείς, όσο και στους ψάλτες.
 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr