current views are: 3

19 Μαΐου 2017
Δημοσίευση12:05

Αβραμόπουλος: Πρέπει να βελτιωθεί ο συντονισμός των πολιτικών μας για τη μετανάστευση στην ΕΕ

Τα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και 

Δημοσίευση 12:05’

Τα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και 

Τα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης, στις Βρυξέλλες, παρουσία και του Έλληνα επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε την ανάγκη βελτίωσης της ανταλλαγής πληροφοριών στους τομείς των εσωτερικών και εξωτερικών δράσεών σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, αλλά και καλύτερης συνεργασίας με τους διεθνείς εταίρους, καθώς στο επίκεντρο αυτών των πτυχών βρίσκεται η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διασφάλιση της σταθερότητας στη γειτονιά μας θα συμβάλλει στον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών και στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της τρομοκρατίας. Όπως ανέφερε, οι εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές της Ευρώπης στον τομέα της ασφάλειας είναι στενά διασυνδεδεμένες και αλληλένδετες, αν και αντιμετωπίζονται συχνά ως κάτι ξεχωριστό.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε πως οι πληροφορίες που συλλέγονται στη Συρία και το Ιράκ παίζουν καθοριστικό ρόλο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας εντός της ΕΕ, τη σύλληψη των υπόπτων και την παρακολούθηση των κινήσεων των ξένων μαχητών, προτάσσοντας την ανάγκη της ενίσχυσης της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των στρατιωτικών αρχών και των αρχών επιβολής του νόμου, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας με σημαντικούς διεθνείς εταίρους, όπως το ΝΑΤΟ και η Interpol, αλλά και τους οργανισμούς της ΕΕ, όπως η Europol και η Ευρωπαϊκή Συνοριoφυλακή και Ακτοφυλακή. Παράλληλα, είπε πως θα πρέπει να συνεχιστούν ο διάλογος και η συνεργασία μας με σημαντικές χώρες-εταίρους, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με την αναπληρώτρια υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, με την οποία συζήτησε θέματα σχετικά με την ασφάλεια των αερομεταφορών και τις νέες απειλές σε αυτόν τον τομέα.

«Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε άμεσα τη συνεργασία μας σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, για να αξιολογήσουμε από κοινού τις πιθανές απειλές και για να συζητήσουμε επιπλέον μέτρα. Όλα αυτά έχουν ως σκοπό την ασφάλεια των επιβατών και τον περιορισμό, κατά το δυνατό, των επιπτώσεων στις αερομεταφορές» τόνισε. Όπως πρόσθεσε, οι σύγχρονες απειλές για την ασφάλεια μεταβάλλονται και εξελίσσονται διαρκώς.

Για την πρόφαστη κυβερνοεπίθεση, ο Έλληνας επίτροπος δήωλσε πως μας υπενθυμίζει το μέγεθος της πρόκλησης και τις διαφορετικές πτυχές των απειλών για την ασφάλεια, αλλά και την ανάγκη να προσαρμόσουμε τις απαντήσεις μας στα νέα δεδομένα.

Όσον αφορά τα συμπεράσματα του συμβουλίου, τα χαρακτήρισε πολύ σημαντικά καθώς, όπως είπε, καθορίζουν τις μελλοντικές προτεραιότητες της ΕΕ για την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος. Για το θέμα της μεταρρύθμισης του Δουβλίνου, αλλά και την έννοια της αλληλεγγύης σε ό,τι αφορά την πολιτική ασύλου, ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός ότι έναν χρόνο μετά την υποβολή της πρότασης της Επιτροπής για τη βελτίωση του Δουβλίνου, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία στο συμβούλιο.

«Ο χρόνος περνάει και πρέπει να αποκτήσουμε ένα αξιόπιστο σύστημα που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και στην κοινή ευθύνη όλων των κρατών-μελών, και το οποίο δεν θα επιβαρύνει μόνο ορισμένα κράτη-μέλη. Γιατί κάτι τέτοιο δεν ούτε δίκαιο ούτε βιώσιμο. Πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέπουμε καταστάσεις κρίσεων και ταυτόχρονα να διαθέτουμε αποτελεσματικά εργαλεία για την αντιμετώπισή τους», υπογράμμισε.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος συμπλήρωσε ότι η προεδρία παρουσίασε όλα τα στοιχεία για την επίτευξη συμφωνίας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, τόσο σε κανονικές περιόδους, όσο και σε περιόδους κρίσεων.

«Πρέπει να βρεθεί τρόπος να υπάρξει πρόοδος από την πλευρά των κρατών-μελών. Αν θέλουμε να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά τη μετανάστευση πρέπει να δράσουμε εκεί απ’ όπου ξεκινάει, και να αντιμετωπίσουμε τα αίτια του φαινομένου αυτού.

Γι’ αυτό και πρέπει να βελτιωθεί ο συντονισμός των πολιτικών μας για τη μετανάστευση και την αναπτυξιακή συνεργασία στην ΕΕ, αλλά και σε ό,τι αφορά την προσέγγισή μας προς τις σημαντικές χώρες προέλευσης και διέλευσης» είπε χαρακτηριστικά.

   


σχετικα αρθρα